dinsdag, maart 20, 2012

Fietsie weg

Het blijft toch een moeilijk combinatie: politie en communicatie. Sinds de invoering van het vernieuwde politiereglement is het aantal bordjes "verboden fietsen te stallen" vertienvoudigd. In die mate dat fietsers er nu helemaal niet meer op letten, nog minder als vroeger dus. Hoe zou dat nu toch komen?

Er zijn twee kampen:
- zij die zeggen dat Leuven problemen heeft met zijn fietsers en hun gestalde fietsen, vooral aan het station,
- zij die zeggen dat ze in Leuven problemen hebben om hun fiets te stallen, vooral aan het station.

Vorige woensdag was het de laatste dag van de paaskermis op het Martelarenplein. Donderdag was er een NSV betoging aangekondigd, met de obligatoire (anarchistische) tegenbetoging, waarbij het nog al eens uit de hand kan lopen. Blijkbaar wordt er dan voornamelijk met fietsen gesmeten, en moesten deze dus op het traject van de betoging worden geruimd (elk excuus is goed).

Hoe deed men dat vroeger? Dat de stadswachten rondgingen en de aan de fietsen een briefje met informatie hingen. Hoe doet men het nu? Overal borden zetten dat het er verboden is fietsen te stallen, zonder boeh of bah.
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Vital Decosterstraat, Leuven
Diestsestraat, Leuven
De uitleg moet je maar vinden op de website van de politie, niet die van stad Leuven, en ook niet op de verbodsborden (waar betogers ook mee kunnen gooien eventjes terzijde).

Sander stopte 's middags na school even aan de kermis om te ontspannen vlak voor zijn examens, en kwam vervolgens een half uurtjes later van een koude kermis terug. Geen fiets meer te zien.Vake bellen. Bus nemen. In zijn voeten krijgen.
Martelarenplein, Leuven

Zou de fietsendienst dan overal die gevaarlijke fietsen geruimd hebben?

Niet hier!
Bondgenotenlaan, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Tiensevest, Leuven
En de volgende dag stond het hier al weer vol, en was de betoging bovendien afgelast.
Martelarenplein, Leuven

De laatste dag van de kermis wanneer alles aan halve prijs is, op een woensdagmiddag op 12u als de school net uit is en de jeugd hier rondhangt, dat is toch wel het stomste moment om hier fietsen op te komen laden, tenzij men de fietsers wil pesten natuurlijk. Mijn allerliefsteke kon vervolgens Sander zijn fiets in Holsbeek gaan ophalen, en kreeg van de verantwoordelijke te horen: "Ja maar, als ik mijn wagen ergens parkeer ... ". Typisch!

1 opmerking:

  1. Voor Leuven (de stad, de politie, de burgervader, de planners) is een fiets inderdaad een auto op 2 wielen, terwijl het mijns inziens eerder een voetganger met pedalen is.

    BeantwoordenVerwijderen