zondag, september 30, 2012

Getagd

UZ Leuven, campus Gasthuisberg
UZ Leuven, campus Gasthuisberg
UZ Leuven, campus Gasthuisberg

zaterdag, september 29, 2012

Graag traag

De verkeerssituatie aan OPEK veranderde weer. Ten goede en ten slechte. De wagens flitsten mij hier rakelings voorbij toen ik hier donderdag fietste. Gezien de slechte toestand van het asfalt aan de zijkant, waar wij fietsers moeten rijden, heb ik naar de verkeerspolitie gemaild met de vraag om van deze werfzone dringend een zone 30 te maken. We zien wel.
Vaartkom, Leuven
Vaartkom, Leuven
Vaartkom, Leuven
Vaartkom, Leuven
Vaartkom, Leuven
Vaartkom, Leuven

vrijdag, september 28, 2012

Mobilisme: het laatste taboe?

Zo had het in Wikipedia kunnen staan:
Mobilisme is het vellen van een waardeoordeel op grond van iemands mobiliteitskeuze. Dit kan leiden tot discriminatie waarbij mensen verschillend behandeld worden, bijvoorbeeld in taalgebruik, op grond van hun vervoerswijze, wat vaak verkeersagressie opwekt. Mobilisme kan leiden tot verkeerde keuzes in ruimtelijke ordening, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Het omgekeerde van mobilisme is mobiliteitsneutraliteit, ook wel multi-modaliteit genoemd.

Het woord mobilisme wordt ten onrechte vaak gebruikt in associatie met mobiliteit, zoals bij het woord 'automobilist' waarmee eigenlijk een autobestuurder wordt aangeduid, en niet iemand dit zich bezondigd aan auto-mobilisme.

Omwille van diverse menselijke en milieuredenen wordt een positieve discriminatie wenselijk gevonden bij het ontwerpen van leefbare steden. Dit staat bekend als het STOP-principe: eerst Stappers, dan Trappers, dan Openbaar vervoer, en tenslotte persoonlijk vervoer. Het mobilisme als maatschappelijjk ongewenste discriminatie werd in 2012 in de actualiteit gebracht door diverse aanstootgevende uitspraken van boerenburgemeester Erik De Wispelaere.

Het mobilisme komt in vele facetten voor en is daarom soms moeilijk te herkennen: automobilisten die parkeren of stilstaan op voetpaden, wielertoeristen die wandelaars en trage fietsers van de jaagpaden rijden, het anti-MAMIL sentiment bij bicycle-chic fietsers, bakfietsmama's of plooifietsers die zich meer waard achten dan andere fietsers, etc.
Ik viel gisteren bij het lezen van de Morgen bijna uit de zetel toen ik het interview las met Erik De Wispelaere, burgemeester van Evergem. Dat het hoofd van de lokale politie, en de aldus hoogste verantwoordelijke voor de veiligheid in een gemeente, de schuld voor het doodrijden van zachte weggebruikers bij diezelfde weggebruikers legt, vond ik er toch ver over.
Ik ken niemand die met de fiets rijdt enkel met het doel om doodgereden te worden. Net zo min kleden vrouwen zich 'uitdagend' om vervolgens in Brussel gepest te worden. De uitspraken die dergelijk oneerbaar gedrag moeten goedpraten vallen steevast onder discriminatie, zoals racisme, seksisme en mobilisme.

Negatief mobilisme is een duidelijke discriminatie van zachte weggebruikers tegenover autogebruikers, en het zou dan ook moeten aangeklaagd worden bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Ook het gebruik wan de term 'zwakke' en 'sterke' weggebruiker komt voort uit negatief mobilisme, het is moreel correcter om te spreken over 'zacht' en 'hard' daar dit overeenkomt met het letselrisico. Zolang deze discriminatie niet algemeen word veroordeeld, zal er niet veel ten goede veranderen.

In de VS werd een burgeroorlog gevoerd omwille van slavernij, begin vorige eeuw waren er betogingen voor algemeen stemrecht of voor vrouwenrechten, in Zuid-Afrika werd de apartheid afgeschaft. Geen enkele van die grote maatschappelijke veranderingen vond plaats zonder dat er doden vielen. Elke dag vallen er op onze wegen verkeersdoden. Het is hoge tijd voor een nieuwe grote maatschappelijke verandering.

Bij het inrichten van de openbare ruimte werden zachte weggebruikers duidelijk gediscirmineerd ten opzichte van de de autogebruikers.

Roel de Cleen van de Fietsersbond was sneller met reageren. Voor de volledigheid geef ik nog even de tekst van het bewuste interview:
Interview
‘Fietsers en voetgangers, draag fluovestjes als het donker wordt’
BRUSSEL In het OostVlaamse Evergem zijn deze week drie fietsers en voetgangers overleden nadat ze door een auto werden aangereden. De zwarte verkeersweek is volgens burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V) toch deels te wijten aan de fietsers en voetgangers zelf.
“De omstandigheden van de ongevallen zijn verschillend. Een vrouw fietste na haar nachtdienst naar huis, een jongeman werd doodgereden door een dronken chauffeur en een andere vrouw stak het voetpad over toen ze werd aangereden. De onderzoeken lopen, maar ik stel vast dat zichtbaarheid belangrijk is. Daarom pleit ik ervoor fluohesjes te verplichten als het donker is. Onlangs nog reed ik ‘s nachts naar huis en zag ik een fietser zonder licht en met donkere kledij. Zo ben je onzichtbaar. Helaas vinden jonge mensen zo’n hesje belachelijk.”

Draait u de verantwoordelijkheid zo niet om? Moet de automobilist niet zorgen dat hij niemand omver rijdt?
Het is een en-en-verhaal. Chauffeurs moeten attent de baan op en ze moeten hun snelheid in de gaten houden. Maar toch: ik woon aan een drukke baan waar elke dag kinderen op de fiets passeren. Als ik hen voorstel lichte kledij aan te trekken hebben ze daar geen oor naar.”

Is het niet aan de gemeente om de infrastructuur zo aan te passen dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen?
“Het draait ook om attitude. Op zebrapaden hebben voetgangers voorrang, dus steken ze vaak de baan over zonder te kijken. Ze gaan ervan uit dat de automobilisten hen hebben gezien. Meestal lukt dat, tot het één keer niet pakt.”
Verkeersdeskundigen merken op dat er een verband bestaat tussen auto- vriendelijkheid en het aantal verkeersslachtoffers.
“Goh. Ik ben een burgemeester, geen verkeersdeskundige. En ja, een klein deel van de automobilisten zal zich gedragen als cowboys. Maar dat is van alle tijden.” 
Dus: de schuld van die ongevallen ligt bij de zwakke weggebruikers?
“Een betere zichtbaarheid, dat zou toch veel kunnen voorkomen.” (LB)

donderdag, september 27, 2012

Fietsherfst


Kempen revisited (3)

Deze post kadert in een blitzbezoekje dat ik samen met mijn allerliefste in de zomer van 2012 bracht aan de stad waar ik als kind opgroeide.

Het autoluw zijn van de oude binnenstad is er duidelijk ingeburgerd, en voelt heel natuurlijk aan, ook voor fietsende toeristen zoals wij. Op satellietfoto's zie je het verschil tussen autostraten en voetgangersstraten. Hierbij is het vooral het voetgangersgebied dat logisch aan elkaar hangt, en het autoverkeer dat er te gast is.
Kuhstrasse, Kempen (D)
Engerstrasse, Kempen (D)
Engerstrasse, Kempen (D)
Buttermarkt, Kempen (D)

Terwijl we er rustig van een biertje genoten, was het opeens uit met de rust. Plots werd er een opdringerige foto-shoot gehouden voor "stadswagens" ofzo. Het leken eerder antistadswagens zoals ze her en der rondreden door het voetgangersgebied.
Buttermarkt, Kempen (D)

woensdag, september 26, 2012

dinsdag, september 25, 2012

Kempen revisited (2)

Deze post kadert in een blitzbezoekje dat ik samen met mijn allerliefste in de zomer van 2012 bracht aan de stad waar ik als kind opgroeide.

Aan het station van Kempen zagen we een gelijkaardige ontwikkeling als in Leuven: de ooit verloederde achterkant wordt momenteel volop ontwikkeld als woongebied. Er zijn bovendien op de plannen wat meer bomen ingetekend als bij de Kop van Kessel-Lo.
station Kempen (D), juli 2012

Er is een link voorzien voor de zachte weggebruikers waar je alleen maar jaloers van kan worden, vooral wanneer je gaat vergelijken. In Leuven moeten we tevreden zijn met een brug die nog half van gebakken lucht is, en waarvan de fietsbaarheid nog altijd moet worden aangetoond.

station Kempen (D), juli 2012

Zelf vond ik dit hellend fietsparcours nog een beetje te hoekig, maar hé, het is wel een perfect fietsbare helling.
station Kempen (D), juli 2012

Een brede obstakelvrije tunnel verbind nieuw met oud.
station Kempen (D), juli 2012

maandag, september 24, 2012

Tractors

Dit weekend vond er achter onze tuin weer het jaarlijkse tractorfest plaats. Dat deed me dan weer denken aan de Leuvense éénmanspartij CADP, die ondermeer ijvert voor tractors in de binnenstad.

Hmmm.

Moeten we in de toekomst onze fietspaden dan gaan verdedigen met tractorsluizen? Dan is er nog heel veel studiewerk nodig, want ik zag er nog geen enkele die naar behoren werkte zonder fietsers te hinderen.

Ik kwam er al eens ééntje tegen in Axel. De GPS had hem niet verwacht. Ik ook niet, anders was ik wel met de tractor gekomen. Ook fietsers moeten goed opletten tussen al die paaltjes.

Ik kwam er al eens ééntje tegen in Merelbeke. Wij waren te voet en hadden er dus geen last van, maar voor fietskarren is dit toch niet zo comfortabel.

Er is er ook ééntje in Haasrode. Hier hebben fietsers gelukkig wat meer ruimte. Maar met een goede 4x4 rijd je er (met één wiel op de verhoging) ook langs.

zondag, september 23, 2012

Binnen / Buiten

Aarschotsesteenweg, Wilsele tijdens het Dorpsfeest

vrijdag, september 21, 2012

Anti diefstal

Ik kwam deze fiets vroeger al eens tegen. De blauwe spanbandjes deden een geheugenbelletje rinkelen. Tegenwoordig overnacht hij noodgedwongen in open lucht, en dat is er hard aan te zien. Een uitwijzingsbevel heeft hij ook al. Maar al die tijd heeft niemand hem een wiel uitgedraaid, en dat is toch wel vermeldenswaard.

fietsenstalling UZ campus GHB, Leuven
fietsenstalling UZ campus GHB, Leuven
fietsenstalling UZ campus GHB, Leuven

donderdag, september 20, 2012

Fiets en Cultuur

Dit is nog altijd één van de grootste problemen voor fietsers in Leuven: plaats om je fiets te stallen terwijl je doet wat je moet doen. Gaan shoppen bijvoorbeeld, of gaan dwarsfluiten. Hier aan het SLAC is nog niet veel veranderd.
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium

Ons stadsbestuur verwacht wellicht dat al deze fietsers zich (droog) in de toekomst in de Bruul-parking zullen stallen. Of onder het Desomerplein misschien? Fietsen die gestald staan op het grasplein, is dat geen teken(ing) aan de wand?

Maar ook de toegang zelf is niet fameus: de voetgangers moeten over het gras, en de fietsers over het voetpad. En dat alles omdat koning auto onnodig veel ruimte nodig heeft en met slagbomen moet bedwongen worden, die dan vooral fietsers en voetgangers hinderen.

Een tip voor de transitie naar een duurzame fietsstad: schaf per direct deze nutteloze autoparkeerplaatsen en slagbomen af en geef de fietser die door weer en wind rijdt wat de fietser toekomt: een ruime en droge stalling aan de ingang.
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Een voorbeeld van het dagelijks fiets-slalommen dat hier noodgedwongen wordt beoefend:
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium
Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium

woensdag, september 19, 2012

maandag, september 17, 2012

Vervanging

De verkiezingskoorts in Leuven laait stilaan op, de partijen hebben hun programma's klaar. Ook fietsers worden niet vergeten, zo wordt beweerd. Wordt het weer hetzelfde verhaal van veel beloven en weinig geven? Ik vis enkele situaties van vroeger op om te kijken wat de fietser door het huidige stadsbestuur zoal wordt gegeven.

De bovenste foto laat de toestand in maart van dit jaar zien, ondertussen toch al een half jaar geleden. De vroegere stalling is nu een vreemd lege plek op het voetpad.
JB Van Monsstraat, Leuven
JB Van Monsstraat, Leuven

In de Minkelersstraat was na de vernieuwing van de straat een fietsstalling gepland, ter vervanging van de oude stallingen die één jaar geleden werd verwijderd.
JP Minckelersstraat, oude stalling op plan
JP Minckelersstraat, nieuwe stalling op plan
Op de foto zie je negen autoparkeerplaatsen achter elkaar, die negende auto staat op de plaats die eens voorzien was voor fietsers.
JP Minckelersstraat, huidige situatie
Had de technische dienst trouwens geen buizenplooier gekocht zodat ze sneller fietsbeugels konden plaatsen?

vrijdag, september 14, 2012

Ondertussen op het fietspad

... vinden we soms één enkel
snoepje
maar veel vaker veel
niet-snoepjes

donderdag, september 13, 2012

De laatste der mohikanen

Nu de laatste der gebouwen van wijlen Renaat Braem grondig wordt vernieuwd, wordt ook de omgeving in een nieuw jasje gestoken. Ondanks de 'fietsstad' allures van ons stadsbestuur vind ik hier nauwelijks iets fietsvriendelijks. Van de enkele stallingen die er nog waren, blijft er nog ééntje over. Ergens in een hoekje weggepropt. Kan deze dringend geklasseerd worden?

Ondertussen stallen al die vervelende fietsers hun stalen ros weer tegen de nieuwe gevels. Foei foei foei!

Sint-Maartensdal, Leuven
Sint-Maartensdal, Leuven
Sint-Maartensdal, Leuven
Sint-Maartensdal, Leuven

woensdag, september 12, 2012

Vergane glorie

In een vorige post stelde ik de 1200 parkeerplaatsen van de openlucht parking "Shopping Center Sint-Maartensdal" in vraag. Ik was blijkbaar nog te optimistisch met mijn 120 plaatsen. Ooit waren er 65 autostaanplaatsen, en werden ze druk gebruikt. Nu ligt heel de parking er maar vervallen en verloederd bij. Ik voelde me een heel klein beetje urbexer zoals collega JVL.

Nergens was een degelijke fietsenstalling voorzien voor fietsers die komen shoppen. Een kapitale fout, want gezinnen die al hun centen steken in auto-mobiliteit hebben door de stijgende brandstofprijzen nog weinig centen over om in winkels uit te geven, en dat gaat er niet op beteren. Leuven zou zich beter voorbereiden op een mobiliteitsklik.

Ik stel alvast voor dat deze parking alleen nog maar als autoparking in archeologische folders wordt vermeld, en snel wordt omgevormd naar een fietsenstalling, want daar is op het eerste zicht meer nood aan.

Een korte foto-impressie van een stukje Leuven buiten het bereik van de schijnwerpers.
Parking Leuven Shopping Center
Parking Leuven Shopping Center
Parking Leuven Shopping Center
Parking Leuven Shopping Center
Parking Leuven Shopping Center
In Leuven Shopping Center
In Leuven Shopping Center
Diestsestraat, ingang van Leuven Shopping Center