donderdag, februari 28, 2013

Moderne Mobiliteitsproblemen (3)

Stedelijke basismobiliteit, klassiek wordt daarbij altijd aan bussen of trams gedacht. Maar heeft iemand het al eens uitgerekend? De gemiddelde afstand tussen bus of tramhaltes is 400m. Een voetganger wandelt aan 5km per uur, dat wil zeggen één km per 12 minuten. Als je dus bijvoorbeeld aan het busstation aan het Martelarenplein 10 minuten op je bus moet wachten, dan ben je in dezelfde tijd al hartje Leuven. Moet er dan in een stadskern zoals Leuven (met een straal van 1km) nog voorzien worden in massaal leefbaarheidsverstikkend openbaar vervoer? Zouden we van de Bondgenotenlaan niet beter een Meir maken? Of zetten we vrolijk de evolutie verder naar de Homo Sapiens Patapouficus?

Stedelijke basismobiliteit, dat zou toch eigenlijk over voetgangers moeten gaan, maar ook met iets extra. Iets extra dat hen wat verder brengt. Iets extra dat hen wat vlugger doet gaan. Iets extra dat hen minder moe maakt. Iets extra dat niet tegelijk de leefbaarheid in gevaar brengt. Maar dat extra is altijd met wielen of wieltjes. Dikwijls met kleine wieltjes. En daar wringt het schoentje. Het voetgangersgebied wordt bijna consequent oncomfortabel voor deze kleine wieltjes aangelegd, denk daarbij aan de historisch verantwoorde kasseitjes (en niet alleen in Leuven). Vrijdagavond hoor je het geluid deze wieltjes massaal naar het station trekken.
Brusselsestraat, Leuven


Als we de verhouding tussen de ruwheid van asfalt en de grootte van autobanden even doortrekken naar kleine wieltjes, dan zijn (correct gelegd) vlakke betontegels het nec plus ultra van comfort. En dan denk ik weer: moesten ze in vroegere tijden al asfalt hebben gehad dan hadden ze toch ook wel asfalt gebruikt, zonder obstinaat vast te houden aan ouderwetse kasseien. So what is the problem? Waarom nemen wij dan als moderne mens genoegen met steeds minder comfort?

Voor fietsers begint men hier en daar al comfortstroken te voorzien, maar hebben voetgangers dat eigenlijk ook niet nodig? Overal waar ze gaan? Zodat ze kunnen evolueren naar gelukkige en gezonde mobiliteitsdeelnemers. Met iets extra. Er wordt ondertussen volop geëxperimenteerd.

Quinny Jett - mobility concept
from Studio Peter Van Riet on Vimeo

dinsdag, februari 26, 2013

Fietsers tellen

Er staat van alles te gebeuren aan de Havenkant zo te zien. Dit is de eerste keer dat ik merk dat fietsbewegingen zo nauwkeurig geteld worden. Ik wou eens zien op hoeveel de teller al stond, maar de resultaten worden door middel van eeen GSM module doorgeseind. De rubberen slangen in de Zoutstraat hingen opgerold aan een boom, dus die telde niet meer mee.

Havenkant, Leuven
Havenkant richting Zoutstraat, Leuven
Havenkant richting Aarschotsesteenweg, Leuven
Havenkant, Leuven
Redersstraat, Leuven
Fietsteller

maandag, februari 25, 2013

Moderne Mobiliteitsproblemen (2)

Eén van de conclusies uit het klimaatrapport deed me even de wenkbrauwen fronsen.
Zes nieuwe tramlijnen, waarvan er twee dwars door het Leuvense stadscentrum lopen. Dat is een van de aanbevelingen die wetenschappers doen om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken.
Ik hoor een medefietser daar nog tegen protesteren. Tonnen staal in de straat leggen om er vervolgens tonnen staal boven op te laten rijden is allesbehalve een moderne technologie. Spoorverkeer ontstond in de steenkoolmijnen tijdens de industriële revolutie, en evolueerde traag tot wat we nu kennen. Een voordeel is dat eens aangelegd, spoorinfrastructuur lang kan blijven rijden. Een nadeel is dat de mix met andere verkeersvormen niet altijd evident is, en dat er voldoende ruimte voor gereserveerd moet kunnen worden.

Na de oorlog werden de tramlijnen in Leuven opgedoekt om plaats te maken voor het autoverkeer omdat er niet echt plaats was voor allebei, en omdat het autoverkeer de toekomst was. Kan deze beweging dan probleemloos teruggedraaid worden? Is er nu meer plaats op straat? Zijn trams nu moderner en zuiniger dan auto's? Fietsers staan ook niet direct te springen om overal sporen in de rijbaan te zien verschijnen die de kans op valpartijen gevoelig verhogen.

Gelukkig zijn er ook moderne transportvormen die geen aanslag maken op een uitgebreid grondoppervlak, of die conflicteren met andere mobiliteitsvormen. In Groningen denkt men daarbij aan een https://nl.wikipedia.org/wiki/Flyover_Groningen (iets totaal anders dan in Gent). Ik schets het traject even in enkele grote Lijnen, met aanleunende autoparking indien aanwezig. Uiteraard mogen fietsuitleenpunten niet ontbreken aan de haltes, om de mobiliteitsketting te vervolmaken.

1: Transferium Station - nieuwe parking spoorwegmuseum verbonden met E314
2: Halte Keizersberg - parkeertoren Vaartkom,
3: Halte Kareelveld - nog in te plannen grote parking aan afrit E314
4: Halte Gasthuisberg
5: Transferium Bodart - nieuwe parking Bodart
6: Halte Stade Leuven
7: Transferium Philipssite - parking Philipssite
8: Halte Klein Rijsel
9: Halte Park BelleVue

zondag, februari 24, 2013

Kempen revisited (4)

Love handles worden ze door Copenhagenize.com genoemd, maar zoiets bestaat natuurlijk al langer. In Kempen zagen we ook enkele handvaten staan aan de drukste oversteekplaatsen.


Geen idee of ze er al stonden in mijn jeugd, toen had ik er waarschijnlijk ook niet bij gekund. Om naar de stadskern te fietsen vanuit de autoluwe nieuwbouwwijk waar we woonden bestond er een route voor zacht verkeer die aansloot op een brug over de drukste straat. We moesten maar één keer oversteken, aan de ring. De basisschool waar we naartoe gingen lag ook aan een tak van deze trage weg.



Grotere kaart weergeven

donderdag, februari 21, 2013

Moderne Mobiliteitsproblemen (1)

Nieuwe mobiliteitstendensen en oplossingen vragen soms een herziening van ons mobiliteitsdenken ... zijn we daar mentaal klaar voor?

Zo lijkt het hier in Vlaanderen nog altijd taboe om te stellen dat stedelijke basismobiliteit sterk verschilt van landelijke mobiliteit, net zoals dat voor auto-mobiliteit geldt. De Lijn kan de interstedelijke basismobiliteit wel goed aanpakken, maar intrastedelijk zijn lijnbussen meer last als lust. Voor de meeste mensen is een fiets daar beter op zijn plaats, voor minder mobiele mensen is een scootmobiel DE oplossing voor een stedelijke basismobiliteit.

Voor Julian May (jawel die van Top Gear) is een fietser ook een voetganger maar dan met iets extra. Zo is de scootmobieler ook een voetganger met iets extra. In Nederland werd dit al opgenomen in de wetgeving (maximumsnelheid, minimumleeftijd en verzekeringsplicht), en worden er aan bestaande woningen of in nieuwbouwprojecten al scootmobielstallingen voorzien.

In Leuven moeten fietsers nog elke dag knokken voor degelijke fietsenstallingen. In de parkeerverordening wordt in meergezinswoningen e.d. nog altijd maar één stallingsplaats per woongelegenheid voorzien. De eventuele partner en kinderen zijn dan voor hun basismobiliteit op de lijnbus aangewezen. Hallo, Leuven Fietsstad?
Zo wordt de scootmobiel hier uiteraard nog niet meegerekend in een parkeerverordening of bij een heraanleg van straten. Vlaanderen en Leuven blijven zodoende blind voor een groeiend maatschappelijk fenomeen, dat stilaan zichtbaar wordt in het straatbeeld. Moet de stoep uiteindelijk niet gered worden van de stoepredders?
Hendrik Consciencestraat, Leuven
Fonteinstraat, Leuven

woensdag, februari 20, 2013

Omleiding in stukken

Er werd een omleiding ingesteld voor de fietsers die van de Mechelsepoort via de Ring naar UZ Leuven campus Gasthuisberg fietsen.

Poging 1
Aan de afrit van de Brusselsepoort rijd ik als fietser mee met de auto's de afrit af.
Rennessingel, Leuven
Beneden wijst een vriendelijke pijl naar links, beneden.
Brusselsepoort, Leuven
Onder de Ring door kom ik op het eerste kruispunt. Hier zijn geen pijlen te zien dus rijd ik rechtdoor tot ... beneden aan de Blauwe Hoek, duidelijk te ver dus. Langs de Goudsbloemstraat en de Vanwaeyenberghlaan kom ik uiteindelijk op mijn doel terecht. Dan had ik evengoed langs de Vaart en de Ridderstraat kunnen fietsen.
Brusselsestraat, Leuven

Poging 2
Op het laatste kruispunt zonder pijlen draaien ik rechtsaf de Edouard Remyvest in.
Op het eerste kruispunt staat geen pijl, daar rijd ik rechtdoor. Na het tweede kruispunt loopt de weg rechtdoor volgens de verkeersborden dood.
Edouard Remyvest, Leuven
Daar draai ik links de Kaboutermansstraat in.
Kaboutermansstraat, Leuven
Ik passeer een ingang van het Vanwaeyenberghpark, maar vermits er geen pijlen staan, rijd ik verder rechtdoor tot ... beneden aan de Goudsbloemstraat, weer te ver dus. Via de Vanwaeyenberghlaan kom ik uiteindelijk op mijn doel terecht.
Kaboutermansstraat, Leuven

Poging 3
Ditmaal negeer ik het bordje Doodlopende straat, dat eigenlijk DooRlopende straat had moeten zijn, want na de paaltjes zie ik iets oranje opduiken. En daar komt de fietsende aap uit de mouw: het onderbordje 'uitgezonderd fietsers' waarvan sprake in de commentaar, werd ongetwijfeld verwijderd omdat er op het volgende kruispunt GEEN onderbordje 'uitgezonderd fietsers' stond. Less is more, of zoiets.
Edouard Remyvest, Leuven
Aan deze ingang van het Vanwaeyenberghpark staan wel pijlen.
Edouard Remyvest, Leuven
Via een aantal haarspeldbochten daal ik voorzichtig af. In de scherpe bochten vraag ik mij dan af of de omleiding niet beter langs de Kaboutermansstraat en een andere ingang van het park was verlopen.
Vanwaeyenberghpark, Leuven
Aan deze ingang van het park staan er terug pijlen die ons naar de Vanwaeyenberghlaan sturen.
Vanwaeyenberghpark, Leuven
En zo de gasthuisberg terug op op op. Derde keer, goede keer.
Vanwaeyenberghlaan, Leuven

Update 22-01-2013:
De pijl die initieel op de hoek van Brusselsestraat en Remyvest stond blijkt verdwenen te zijn. Hij zal opnieuw worden geplaatst.

dinsdag, februari 19, 2013

Preach what you practice

Omleiding staat in het schrijven, maar op de bordjes staat wel degelijk "omlegging fietsers".
Remylaan, Wijgmaal
Remylaan, Wijgmaal
(C) Bjorn van Staeyen

maandag, februari 18, 2013

Wegenwerken Wijgmaal Vaartdijk

De komende maanden valt er van alles te bekijken door het raam naast mijn bureau: de bouwvallige brug (die tijdelijk was versterkt) wordt nu vernieuwd, en dat gaat eventjes duren.
zicht op Wijgmaalsesteenweg, Wijgmaal

zondag, februari 17, 2013

Exodus

Het huidige stadsbestuur heeft nog geen beleidsplan gepubliceerd, en dus blijft ondertussen alles dus bij het oude. Ook het fietsstallingsbeleid.

Zo gelooft het stadsbestuur blijkbaar maar in twee grote fietsstallingen voor de hele (historische) binnenstad. Randstallingen als het ware.

En dus verdwijnen langzaam de andere fietsenstallingen in de binnenstad. Een uitdovingsbeleid, zoals we dat ook kennen voor de zebrapaden.

De stallingen onderaan in de Tiensestraat komen na de heraanleg al niet terug, dat zijn al 33 fietsstallingsplaatsen in één pennentrek minder.

De Naamsestraat was onlangs aan de beurt, hier verdwenen stilletjes 32 plaatsen.
Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven
En hier verdwenen 11 plaatsen.
Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

donderdag, februari 14, 2013

Attitudetraining

Vorige week werden er paaltjes op het voetpad boven op de brug geplaatst in een 'De stoep is van ons' opwelling zodat het voetpad op de brug terug een voetpad wordt. Gedaan dus met deze ongeoorloofde zoenzone.
Martelarenlaan, Leuven
Nu zouden de werken (eindelijk) helemaal af zijn.
Martelarenlaan, Leuven
Maar het ziet er op enkele plaatsen ook al een beetje versleten uit.

Geleidetegels om over te struikelen.
Martelarenlaan, Leuven
Martelarenlaan, Leuven
Twee paaltjes om het fietspad te beschermen werden al kapotgereden en zijn verdwenen. Hier wordt dus weer opnieuw stilgestaan (zie foto's onderaan).
Martelarenlaan, Leuven
Wat wil men de autochauffeurs nu eigenlijk leren? Overal waar geen paaltjes staan mag je wel op fietspad of voetpad stilstaan/parkeren?

Dan krijg je nog altijd dit:
Martelarenlaan, Leuven
Martelarenlaan, Leuven
Martelarenlaan, Leuven
Martelarenlaan, Leuven

woensdag, februari 13, 2013

DooRlopende straten (1)

... daar moest ik aan denken toen ik voorbij dit bordje kwam. Weer de zoveelste straat die voor voetgangers en fietsers NIET doodloopt maar wel zo staat aangeduid. Toch maar eens vragen aan de verkeerscommissie of Leuven dat ook kan toepassen.
Kaboutermansstraat, Leuven

dinsdag, februari 12, 2013

Eine kleine Geschichte

Plots verscheen er een snelheidsbeperking van 50km/u langs de Wijgmaalsesteenweg, ter hoogte van de Armand Meyswijk.
Wijgmaalsesteenweg, Wilsele
Het verhaal erachter gaat als volgt:

Op 2 februari 2011 is er een vergadering infrastructuur voor de scholen van cluster Wilsele-Wijgmaal, waarin ik aanwezig was als vertegenwoordiger voor de Krullevaar't. Deze punten waren voor onze school belangrijk:
4 Vaartdijk aan Fort
Vraag: Fietsers die van Herent komen langs de Vaartdijk en oversteken aan Fort hebben geen plaats om te stoppen en te kijken. Vooral fietsers met fietskarren staan dan in de weg. Ze moeten scherpe bocht maken en ze moeten over een grote hobbel.
Antwoord: De stad zorgt voor verlaging van de borduur (en ook aan alle andere zijstraten).

Vraag: Kan dit fietspad verbreed worden en kan hier verlichting aangebracht worden?
Antwoord: De stad bespreekt dit met NV Zeekanaal.

Vraag: De oversteekplaats voor voetgangers aan de André Meyswijk is niet goed zichtbaar.
Antwoord: De stad zal nagaan om borden te plaatsen om die oversteek aan te duiden.

Vraag: Kan de brug over de Dijle aan het Lijnloperspad breder?
Antwoord: De stad bespreekt dit met de VMW dienst Water.

Antwoord: Het gevaarlijk conflict tussen fieters en automobilisten aan de op- en afritten van de E314 langsheen het Vuntcomplex verdwijnt. Er komt een fietstunnel in de plaats.
En daarna werd het stil. Heel stil.

Eigenlijk zou heel het fietspad vanaf de Schuiteniersbrug tot Wijgmaalbrug eens heraangelegd mogen worden in asfalt, was iedereen daarop aan het wachten?

Vanuit de werkgroep schoolomgeving zijn we dan in 2012 eerst naar WenZ gestapt met volgende voorstel, dat voor hen OK was. We stuurden het voorstel vervolgens door naar de betrokken stadsdiensten.
Voorstel fietsoversteekplaats Wijgmaalsesteenweg
Einde 2012 kregen we dan dit positieve antwoord:
Naar aanleiding van uw mail van 23 oktober 2012 met de vraag om op de Wijgmaalsesteenweg ter hoogte van de oversteek van het fietspad 50 km/uur in te voeren, een betere verlichting aan te brengen en een uitwijkzone voor fietsers aan te brengen, besliste het college van burgemeester en schepenen advies te vragen aan de werkgroep signalisatie.

De werkgroep signalisatie van 22 november 2012 heeft gunstig advies gegeven om 50 km/uur in te voeren ter hoogte van de fietsdoorsteek Armand Meyswijk - Wijgmaalsesteenweg. Er werd gunstig ad-vies gegeven om een betere verlichting aan te brengen. In overleg met Waterwegen en Zeekanaal, de verkeersconsulent en de dienst openbaar domein-signalisatie wordt de mogelijkheid nagekeken om aanpassingen aan het huidig fietspad langs de Wijgmaalsesteenweg uit te voeren.

Het college van burgemeester en schepenen heeft zich in zitting van 30 november 2012 akkoord verklaard met dit advies.

Zodra de dienst openbaar domein-signalisatie in de mogelijkheid verkeert, zullen de nodige aanpassingen gebeuren.
De fietsers van de Krullevaar't leven dus op hoop!

maandag, februari 11, 2013

De stoep is van ons

Vrijdagavond was het weer actie-avond in de Sint-Hadrianusstraat, met aansluitend een persconferentie.
Sint-Hadrianusstraat, Wijgmaal
Sint-Hadrianusstraat, Wijgmaal

En ook deze keer was er een filmpje beschikbaar.