donderdag, oktober 31, 2013

woensdag, oktober 30, 2013

Ondertussen (1)

Onopgemerkt (door mij) liep hier een openbaar onderzoek.
Brugbergpad, Kessel-Lo
Spijtig kan je je via de stedelijke website niet op de hoogte houden van dergelijke onderzoeken. Qua contact met de burger is Leuven nog niet verder geëvolueerd als de administratie ten tijde van Napoleon.
Spijtig genoeg vinden stadsbestuur en stadsambtenaren het nooit nodig om mensen persoonlijk te contacteren. Wij hebben het doorgegeven aan de bevoegde diensten, klinkt het dan. Het zal iedereen worst wezen wat er verder mee gebeurt.

Ook aan de afrit van de R23 ter hoogte van GHB was er deze zomer nog een poging geweest door MOW om de plannen wat fietsvriendelijker te maken. AWV weigert echter de plannen opnieuw te tekenen of aan te passen. Dat zal tijdens uitvoering wel 'verwerkt' worden. De vraag om het fietspad dubbelrichting te maken tot aan het Lemmensinstituut is alvast niet verwerkt (dit is ter vervanging van de Herestraat die hier vroeger liep). De afwikkeling van het autoverkeer krijgt (weeral) absolute voorrang. Arm Vlaanderen.
R23, Herestraat

maandag, oktober 28, 2013

Collega

Op GHB kwam ik de fiets tegen van een conculega, uit een andere fietsstad.

zondag, oktober 27, 2013

Blok aan het wiel

Een individuele oplossing tegen fietsdiefstal die past in een historische stad zoals Verona. Een ideetje voor Leuven?
Verona

vrijdag, oktober 25, 2013

Fietsstraten in Leuven (of pogingen daartoe)

Het is in het verleden nog niet zo goed gelukt, geeft het stadsbestuur grif toe.
Ook omdat er verwarring blijft tussen comfortstrook en fietspad.
Openslaande portieren zijn ook blijkbaar nooit gevaarlijk.
Er is geen betere fietsstraat dan een autoluwe straat in asfalt, zodat fietsers comfortabel naast elkaar kunnen fietsen. En openslaande portieren kunnen ontwijken.

Waar kunnen we deze pogingen in Leuven nog allemaal zien?

Omgeving Redingenstraat
Prosper Poulletlaan
Remi VanderVaerenlaan
Ten Hovelaan

Sint Antoniusberg. Al zijn het misschien eerder comfortstroken voor autochauffeurs.

Rijschoolstraat

Abdij van Park (nog geen foto's gepubliceerd op deze blog)

Wie weet er nog (mislukte) comfortstroken voor fietsers liggen in Leuven?

donderdag, oktober 24, 2013

Ribbel

Voorlopig zijn we in Leuven daar nog aan ontsnapt. Maar het heeft echt niet veel gescheeld. Aan Wijgmaalbrug zag ik deze zomer markeringen op het nieuwe asfalt.
jaagpad Kanaal Leuven-Mechelen

De overhangende takken zullen wel een alternatieve vorm van pelotonremmer zijn.
jaagpad Kanaal Leuven-Mechelen
En raad eens wie helemaal geen last heeft van takken of ribbels?
jaagpad Kanaal Leuven-Mechelen

woensdag, oktober 23, 2013

Tirade

Mijnheer Robbeets,

Na jaren ben ik het tergen, het niet nakomen van beloftes moe. Doodmoe.
Al jaren beloofd Stad Leuven een bruikbare fietsbrug.
Al jaren trotseer ik de huidige onderdoorgang van het station hopend op beterschap.
Al jaren probeer ik het Jan Vranckx-tracé tot ik enkele maanden terug merkte dat fietsen via de Platte-Lostraat straat VEEL sneller ging.

Toen begonnen de werken aan de fietsdoorgang van de werkhuizen van de NMBS.
De fietser was weer niet van tel, er werd weer geen doorgang voorzien.
Wel sindsdien fiets ik sneller langs de Diestsesteenweg van en naar het werk.
Geen gesukkel meer in de onderdoorgang, geen ondoordachte hellingen en 90° bochten meer op een “fiets” tracé dat fortuinen kostte.

Ik geef het op .
Alweer een illusie armer: ook politici van Leuven beloven veel maar doen niets.
Leuven zal nooit een echte fietsstad worden met de huidige politici

PS recent bezocht ik Montreal, een stad zonder files .
Eénrichtingstraten voor de auto’s en de bussen, het andere baanvak is voor de fietsers.
In Montreal rijden bussen mekaar niet vast in Bondgenotenlanen zoals o.a. vandaag.
In Montreal is het stadscentrum echt verkeersluw.
In Leuven is verkeersluwte gelijk aan vergeven van lege bussen naar het Noordstation in Brussel bijvoorbeeld ...

Vriendelijke groeten,

JP


zondag, oktober 20, 2013

Beboet

Dit bericht lazen we vorige maand bij de politie:
Resultaat fietscontrolesVr 20/09/2013 - 13:37
De voorbije twee weken werden 300 fietsers die een overtreding begingen aan kant gezet. Ze kregen een waarschuwing en een folder 'veilig fietsen door Leuven mee'. De actie van vandaag werd aangekondigd via verschillende kanalen, o.m. de radio, ROB, verschillende kranten en de sociale media.De politie controleerde vrijdagochtend tussen 7 uur en 8.30 uur op 7 locaties tegelijkertijd het rijgedrag van de fietsers. In totaal werden 137 fietsers geverbaliseerd. De actie was aangekondigd en kwam er na twee weken van waarschuwen en sensibiliseren.

Het is bedroevend dat ondanks honderden waarschuwingen en het bekendmaken van de actie van vandaag, nog zoveel overtredingen werden vastgesteld. Verder moeten we ons ook de vraag stellen over het zogenaamd voorbeeldgedrag van volwassenen. Meer dan de helft van de overtreders was ouder dan 18 jaar…

Van de 137 fietsers die vanmorgen werden geverbaliseerd waren er 36 jonger dan 16 jaar. Zij zullen worden uitgenodigd voor het volgen van een verkeersklas. Verder waren 25 overtreders tussen 16 en 18 jaar oud. 76 overtreders waren ouder dan 18 jaar.

De controles vonden plaats op de Naamsesteenweg, de Geldenaaksebaan, de Martelarenlaan, de Diestsesteenweg, de Diestsepoort en de Meerdaalboslaan. De meeste overtreders reden aan de verkeerde kant van de rijbaan. Dat was vooral het geval op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Daar werden 52 fietsers geverbaliseerd. Daarnaast werden 39 fietsers geverbaliseerd die op het voetpad reden, o.m. aan de Diestsepoort. Het aantal fietsers die het rode verkeerslicht negeerde, lag laag. Aan de aansluiting van de Naamsesteenweg met de ring werden slechts 2 fietsers betrapt terwijl ze voorbije het rode licht reden. Het moet wel gezegd dat de controlerende motorrijder van ver duidelijk zichtbaar was.

De controles op het rijgedrag van fietsers worden de volgende weken verder gezet. Vandaag werd bewust gekozen voor een grote, opvallende actie met controleposten op een hele reeks locaties. De volgende weken zullen de acties kleinschaliger zijn, maar wel zeer frequent. Hopelijk heeft het grote aantal processen-verbaal van vandaag een positief (schok-)effect, namelijk dat het fietsers er toe zal aanzetten zich aan het verkeersreglement te houden. Vooral voor hun eigen veiligheid en uit respect voor de andere weggebruikers.

Voor de politie geldt dat de campagne succesvoller is naarmate het aantal processen-verbaal omlaag gaat. Het is zeker niet de bedoeling een heksenjacht op fietsers te organiseren. Repressie / verbaliseren is slechts het sluitstuk van een ganse campagne, waarbij we de voorkeur geven aan preventie en sensibilisering en een beroep doen op het gezond verstand van alle weggebruikers. Maar wie geen oor heeft voor goede raad en de verkeersregels met voeten blijft treden, riskeert op een bepaald ogenblik tegen de lamp te lopen.
Het deel van de boetes zou zijn uitgeschreven aan het kruispunt van de Meerdaalboslaan met de Geldenaaksebaan. Waar gaat dit eigenlijk over?

Op de Meerdaalboslaan ten zuiden van de Geldenaaksebaan ligt sinds enkel jaren een éénzijdig dubbelrichtingsfietspad, dat plots eindigt aan het kruispunt. De fietsers uit het zuiden die de Meerdaalboslaan volgen, kunnen de Geldenaaksebaan niet zomaar oversteken en dan via het fietspad naar Leuven verder. Ze moeten daarentegen een drievoudige beweging maken:  eerst de Meerdaalboslaan oversteken, daarna de Geldenaakse baan, en dan nogmaals de Meerdaalboslaan, met telkens verkeerslichten. Velen fietsen daarom een stukje tegen de stroom in, en steken wat verder de Geldenaaksebaan over, in één beweging dus.

Ik schetste de situatie even.
blauw = dubbelrichting, rood = enkelrichting.
Er ontbreekt overduidelijk een stukje dubbelrichting fietspad tussen de twee blauwe stukken.

Achteraan op de foto het dubbelrichtingfietspad
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Vooraan op de foto het dubbelrichtingfietspad
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Rechts op de foto het dubbelrichtingfietspad, in het midden de verkeerslichten om een eerste keer over te steken. De fietser mag hier na de by-pass niet naar links.
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
De verkeerslichten om een tweede keer over te steken
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
De verkeerslichten om een derde keer over te steken
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Daarna komt de fietser terug op een stukje dubbelrichtingsfietspad, nog één bypass over te steken
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Indien onderstaande oversteekplaats dubbelrichting zou uitgevoerd zijn, zouden fietsers nergens moeten spookrijden.
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Fietsers kunnen ook het ambachtenterrein oprijden en dan via de Ambachtenlaan het kruispunt vermijden, maar dat lijkt me toch een beetje wrang. miljoenen voor functionele fietsinfrastructuur, en dan is een fietser beter of door er niet op te rijden.

Niet alleen voor fietsers is dit kruispunt pure horror, maar ook voor voetgangers. Wie moeilijkheden heeft met boordstenen van 30cm blijft hier maar beter weg, of loopt dan maar op het fietspad. Ook zijn er geen voetgangersoversteken die de Geldenaaksebaan dwarsen, maar wel de Meerdaalboslaan. Begrijpe wie begrijpen kan.
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee
Meerdaalboslaan x Geldenaaksebaan, Heverlee

dinsdag, oktober 15, 2013

Under the bridge

Naar aanleiding van deze vaststelling, kreeg ik volgend antwoord:
Op het viaduct komt geen fietspad meer. Oorspronkelijk was dit effectief wel nog gepland. Pas bij de aanleg van een vrije busbaan zouden de fietspaden langs de Lüdenscheidsingel verdwijnen en zou er een alternatieve fietsweg onder en langs het viaduct aangelegd worden.

Bij de start van de werken aan de Ludenscheidsingel was het de bedoeling een beperkt onderhoud te doen. De fietsstroken zouden dan gewoon terug geschilderd worden zoals het was. De eigenlijke herinrichting met busbaan ging pas een tijd later komen. Op het ogenblik dat de busbaan er ging komen (en de fietsstroken weg moesten) zou de fietsweg onder het viaduct ook klaar zijn.

Omdat het viaduct er veel slechter aan toe was dan oorspronkelijk gedacht moest het wegdek volledig verwijderd worden, wat je kon zien de voorbije maanden. Bijgevolg is de herindeling van het wegdek en de realisatie van de busbaan naar voor geschoven in de tijd en zal dit eerder klaar zijn dan gepland (bij zo’n grondige renovatie zou het immers niet efficiënt zijn om dan nog de oude toestand terug te leggen). Het ontwerp voor de fietsweg onder het viaduct heeft niet stilgelegen en gaat ook vooruit maar kan dit niet inhalen.

Het klopt dus dat er op een bepaald ogenblik geen nieuwe fietsverbinding zal zijn en wel een opengesteld viaduct voor auto- en busverkeer. Dit is echter een gevolg van de toestand van het viaduct en allerminst een bewuste keuze van AWV en de stad. Men heeft steeds benadrukt dat het alternatieve fietspad gelijktijdig met de busbaan aangelegd moest worden.

Er wordt ondertussen goed doorgewerkt aan het ontwerp van de fietsweg onder het viaduct zodat dit toch in 2014 kan uitgevoerd worden. Ondertussen zullen de huidige omleidingen blijven gelden voor fietsers. Deze zullen dan gelukkig wel minder druk van autoverkeer worden, als dit terug over de Lüdenscheidsingel kan rijden. Door AWV en de stad Leuven werden reeds afspraken gemaakt hoe de huidige aansluitingen op de Lüdenscheidsingel verder kunnen afgesloten worden om verdwaalde fietsers op het viaduct te vermijden.
Waar busbanen verschijnen, fietspaden verdwijnen.
Dat lijkt wel de slogan voor de samenwerking Leuven x Vlaams-Brabant x Vlaanderen.

Hmmm.
De omleiding voor fietsers blijft dus nog tenminste tot eind 2014 bestaan.
Tijd om nog eens naar de bestaande signalisatie te kijken.

donderdag, oktober 10, 2013

Hier ontbreekt nog een ...

Fietsparkeertoren?
Fietsparkeerput?
Er komt nog wel een fietsenstalling voor personeel onder het nieuwe logistieke gebouw in de talud rechts, op de middelste foto zie je al de aanzet tot de ingangstunnel.
De vraag blijft of er naar de toekomst toe ook voldoende plaats zal zijn voor de massale stijging van studenten en studentenfietsen.

Ringweg Gasthuisberg, Leuven
Ringweg Gasthuisberg, Leuven
Ringweg Gasthuisberg, Leuven

woensdag, oktober 09, 2013

Fietsbezit in Leuven

Er zijn gegevens bekend van het fietsbezit in Vlaanderen.


Uit de statistieken van de Leuvense bevolking halen we:
Op 1 januari 2012 telde Leuven 45485 huishoudens.

Omgerekend zijn er dus 8114 gezinnen zonder fiets, en 37371 gezinnen met in totaal 104051 fietsen. Globaal gekeken zijn er dus statistisch gezien meer fietsen in Leuven dan inwoners.

Dus graag nog wat meer fietsenstallingen in Leuven.

Aan het Leuvense station, want ook inwoners uit omliggende gemeentes komen met de fiets naar de trein.

In de Leuvense woonstraten, want niet iedereen heeft plaats in de eigen woning, en al helemaal niet in een huurwoning.

In nieuwe Leuvense projectontwikkelingen, waar één fietsparkeerplaats per woning (en niet per bewoner) als maximum norm wordt gehanteerd.

Zodat elke inwoner fietsend zijn ding kan doen.

Update 25-10-2013 (persmededeling Crevits 18-09-2013): minder dagelijkse fietsers!
Bezit en gebruik van de fiets
Het fietsbezit in Vlaanderen is erg hoog, hoger dan het autobezit. 82,16% van de Vlaamse gezinnen bezitten minstens één fiets. Het gemiddeld aantal fietsen bedraagt 2,29; de gemiddelde gezinsgrootte is 2,36. Er is dus ongeveer 1 fiets per gezinslid. In tegenstelling tot de auto, staat fietsbezit niet gelijk met gebruik. Vaak wordt de fiets enkel gebruikt voor recreatieve doeleinden (36% tov 13% om te gaan werken en 12% om onderwijs te volgen).

Ruim 1/3 rijdt zelden of nooit met de fiets. Zo'n 20% maakt occasioneel gebruik van de fiets. 45% zijn regelmatige fietsers die de fiets dagelijks of wekelijks gebruiken.

Bij vergelijking met een vorig onderzoek is er een significante stijging van de categorie 'één tot enkele keren per maand' en een significante daling van de categorie 'dagelijks'. Het is deze laatste categorie die het zwaarst doorweegt in de algemene cijfers omtrent fietsgebruik.

dinsdag, oktober 08, 2013

Verdwaald. Gefopt.

Het Locomotievenpad volgend vanaf het station kwam ik dit bord tegen.
Locomotievenpad/straat
Ik volgde de pijl voor fietsers dit donkere weggetje in, niet wetende waar het zou uitkomen.
donker weggetje haaks op Locomotievenpad/straat
Het weggetjes liep dood op de poort van een oude loods. Auw!

Fietsstallingsbeleid

Nieuwe studenten, nieuwe beloftes.
De inwoners wachten daarentegen nog altijd op een degelijk fietsbeleid.
Jaar na jaar.
Want fietsen ophalen op het Martelarenplein terwijl de stallingen overvol zijn, en daar dan retributies voor laten betalen om de stadskas te spijzen, dat kan je toch geen fietsbeleid noemen.
Dat is een anti-fiets beleid.
Of niet soms?

maandag, oktober 07, 2013

Fietsers afstappen (5)

Aan de Manhattan zit een nieuwe kajakclub, en die hebben wat infrastructuur nodig om met hun bootjes te gaan varen. Er waren daarom vorige week enkele obstakels op de HST-route te vinden. De signalisatie voor fietsers trok gewoontetrouw weer op niets. En die paar plankjes, en de niets terzake doende bordjes 'Fietsers afstappen', die hielpen ook geen moer.

Kolonel Begaultlaan, Wilsele
Kolonel Begaultlaan, Wilsele

zondag, oktober 06, 2013

Domein (2)

Wegens de werken in het provinciaal domein van Kessel-Lo is er een omleiding ingesteld voor fietsers die het Beemdenpad volgen.

omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad

omleiding Beemdenpad
omleiding Beemdenpad

Twee bemerkingen:
- de bordjes 'verboden toegang voor fietsers' werden niet afgeplakt, en ik fietste dan ook maar met een klein hartje voorbij de parkwachter. Vroeger heb ik daar al eens voor in mijn voeten gekregen, en ondertussen is dit strafbaar gemaakt door middel van een GAS-boete.
- zijn de fietsers in het vijverpark nu echt zo gevaarlijk als iedereen beweert? Ik zag toch alleszins nergens dode voetgangers liggen. Misschien leert dit ons dat differentiatie mogelijk is, en niet alle fietsers snelheidsduivels.

fietsers op de omleiding Beemdenpad
fietsers op de omleiding Beemdenpad
fietsers op de omleiding Beemdenpad

vrijdag, oktober 04, 2013

Het verdriet van Vlaams-Brabant

Ondertussen kreeg ik nog wat info van de Leuvense verkeersconsulent.
Aan een verbinding voor fietsers tussen de Naamsesteenweg en de Waversebaan en zo verder naar de Dijlevallei wordt al sinds 1976 gewerkt. Deze verbinding staat sinds die tijd op de meeste plannen die op de fietspaden in het Leuvense betrekking hebben. Na wat lobbywerk is er men er een 2-tal jaren geleden toch in geslaagd om de kredieten voor de aanleg van de verbinding in het investeringsprogramma te krijgen.

Voor de realisatie zijn al zeer veel vergaderingen doorgegaan in de voorbije decennia. Er is een voortdurend getouwtrek geweest tussen de betrokken partijen. Ten einde dan toch tot een realisatie te komen, heeft de stad zijn akkoord gegeven met een ligging ten zuiden van de E40. Op dit ogenblik is het dossier bij AWV klaar voor wat de aanleg betreft.

Op de plannen van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk is dit de horizontale paarse lijn die tegen de E40 plakt, van Waversebaan tot Naamsesteenweg.


woensdag, oktober 02, 2013

IFI

Alle fietsers van Leuven komen weer uit de lucht gevallen met het nieuwe investeringsprogramma van onze mobiliteitsminister. Enerzijds heeft men het over fietssnelwegen, en deze zouden bij centrumsteden toch fietsers van het omringende gebied veilig, snel en comfortabel in de binnenstad moeten kunnen brengen. Helaas zijn alle fietsinvesteringsprojecten in Leuven ver van het stadscentrum verwijderd. Begrijpe wie begrijpe kan.
Pre-electoraal blazoenpoetsen?

Eén van de drie projecten in Leuven (en tot op heden onbekend) is een vrijliggend fietspad langs de E40, tussen Waversebaan en Naamsestraat. Meer informatie is momenteel niet beschikbaar. Aangezien ik moeilijk op de E40 kan gaan fietsen om naar de kilometerpalen te kijken, hierbij een gokje. De lengte zou 3,3km bedragen, en dan kom je van het nieuwe fietspad Oud-Heverlee - Leuven net tot aan de Meerdaalboslaan. Geef toe, zou toch kunnen.

mogelijk tracée fietsinvesteringproject
Helaas zou deze route 'veilige' oversteekplaatsen krijgen aan elke steenweg. Veilig betekent hier voor Vlaanderen: een eilandje in het midden tussen de rijstroken zodat je als fietser in twee fases kan oversteken, en dan veel bordjes erbij zodat het autoverkeer aan 70km/u oppast voor overstekende fietsers, in casu hordes scholieren. :(

Duurzaam veilig? Blijkbaar een moeilijke opgave rond de hoofdstad van Vlaams-Brabant.

dinsdag, oktober 01, 2013

Domein (1)

Op een regenachtige dag bijna twee jaar geleden fietste ik eens naar de domeinbeheerder van het provinciaal domein van Kessel-Lo, want daar gingen ze van alles nieuw aanleggen, onder andere het Beemdenpad dat er los door loopt. Het ging allemaal veel beter worden voor de fiets, en er kwam bovendien veel meer plaats voor natuur en spel.

Het Beemdenpad is de zwarte lijn op onderstaand plan.

Het asfalt voor de fietsers is ondertussen gelegd, het dolomietpad ernaast is voor de voetgangers.
Het nadeel van ternair zand voor fietspaden is niet simpelweg dat je fiets wat vuil wordt wanneer het nat is, maar de fijne scherpe korrels veroorzaken ook buitenmatig sleet aan alle bewegende delen en dat zijn er nog al wat. De levensduur van je fiets wordt hierdoor beperkt tot 2 à 3 jaar.
Beemdenpad, Kessel-Lo

Aansluitend ging Leuven een dubbelrichting fietsoversteekplaats op de Holsbeeksesteenweg aanleggen tussen het provinciedomein en het Kloosterdijkpad. Daar is helaas nu nog altijd niets van te zien, en momenteel worden deze twee paden vooral met elkaar verbonden door een ... bushalte.
Holsbeeksesteenweg, Kessel-Lo