woensdag, oktober 09, 2013

Fietsbezit in Leuven

Er zijn gegevens bekend van het fietsbezit in Vlaanderen.


Uit de statistieken van de Leuvense bevolking halen we:
Op 1 januari 2012 telde Leuven 45485 huishoudens.

Omgerekend zijn er dus 8114 gezinnen zonder fiets, en 37371 gezinnen met in totaal 104051 fietsen. Globaal gekeken zijn er dus statistisch gezien meer fietsen in Leuven dan inwoners.

Dus graag nog wat meer fietsenstallingen in Leuven.

Aan het Leuvense station, want ook inwoners uit omliggende gemeentes komen met de fiets naar de trein.

In de Leuvense woonstraten, want niet iedereen heeft plaats in de eigen woning, en al helemaal niet in een huurwoning.

In nieuwe Leuvense projectontwikkelingen, waar één fietsparkeerplaats per woning (en niet per bewoner) als maximum norm wordt gehanteerd.

Zodat elke inwoner fietsend zijn ding kan doen.

Update 25-10-2013 (persmededeling Crevits 18-09-2013): minder dagelijkse fietsers!
Bezit en gebruik van de fiets
Het fietsbezit in Vlaanderen is erg hoog, hoger dan het autobezit. 82,16% van de Vlaamse gezinnen bezitten minstens één fiets. Het gemiddeld aantal fietsen bedraagt 2,29; de gemiddelde gezinsgrootte is 2,36. Er is dus ongeveer 1 fiets per gezinslid. In tegenstelling tot de auto, staat fietsbezit niet gelijk met gebruik. Vaak wordt de fiets enkel gebruikt voor recreatieve doeleinden (36% tov 13% om te gaan werken en 12% om onderwijs te volgen).

Ruim 1/3 rijdt zelden of nooit met de fiets. Zo'n 20% maakt occasioneel gebruik van de fiets. 45% zijn regelmatige fietsers die de fiets dagelijks of wekelijks gebruiken.

Bij vergelijking met een vorig onderzoek is er een significante stijging van de categorie 'één tot enkele keren per maand' en een significante daling van de categorie 'dagelijks'. Het is deze laatste categorie die het zwaarst doorweegt in de algemene cijfers omtrent fietsgebruik.

3 opmerkingen:

  1. Uit het studentenmobiliteitsonderzoek van 2005-2006 blijkt 81,4% van de studenten een fiets te gebruiken in Leuven. Geëxtrapoleerd naar de huidige studentenaantallen geeft dat (51.000*0.814) 41.514 fietsende studenten in Leuven.

    Op basis van gegevens uit de stadsmonitor, icm gegevens van Statbel kan je overigens een nauwkeurigere berekening maken, rekening houdend met de grootte van de Leuvense gezinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maarten,
    bedankt voor de studentencijfers, die ontbraken inderdaad nog.
    Het ging mij hier vooral over het bezit van een fiets, minder dan over het gebruik, omdat alle fietsen ook ergens veilig moeten kunnen staan wanneer ze niet gebruikt worden. In de recent aangepaste parkeerverordening krijgt elk studentenkot (in nieuwbouwprojecten) één fietsparkeerplaats, dat is zeker OK want dan blijft er nog 18.6% over. Daarentegen krijgt elke nieuwbouwwoning ook maar één fietsparkeerplaats, terwijl statistisch gezien elke bewoner wel een fiets heeft. Daar is dus een serieus tekort aan fietsparkeerplaats, wat Leuven dus gaat meedragen tot het einder der tijden, gezien het groot aantal nieuwbouwprojecten waar deze parkeerverordening momenteel wordt geïmplementeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga trouwens nooit ontkennen dat er een tekort is. Kijk maar eens naar de tellingen van Mint en BUUR in het kernwinkelgebied (parkeerstudie). Dat spreekt boekdelen.

      Verwijderen