zondag, december 22, 2013

Alles gaat beter met elentriek (2)

Bijvoorbeeld elektrische wagens parkeren op de voetpaden tijdens de kerstmarkt.
Ladeuzeplein, Leuven
Hooverplein, Leuven

zaterdag, december 21, 2013

Groen licht voor fietsers

De wegenwerken zijn hier volop bezig, en de oude infrastructuur werd al goed toegetakeld. De omleidingen voor fietsers zijn niet helemaal duidelijk.
Kapucijnenvoer, Leuven
Kapucijnenvoer, Leuven
Kapucijnenvoer, Leuven
Hoe de fietsers na de werken het centrum moeten in en uitrijden, daar is precies nog niet veel over nagedacht.
Dubbelrichting fietspaden die plots stoppen, en waar dagelijks duizenden fietsers over rijden?
Zo leggen we toch ook geen autostrades aan?
De overgang van gescheiden naar gemengd fietsverkeer en omgekeerd blijft toch een moeilijke zaak.


vrijdag, december 20, 2013

Venusfietsenval

Het zag er zo aantrekkelijk uit.
Met de fiets naar de Kerstmarkt.
Mijn jaarlijkse Gluhwein therapie.
Ik vond dichtbij zelfs een mooi verlichte stalling met nog veel plaats ...
Universiteitsbibliotheek, Leuven
Universiteitsbibliotheek, Leuven
Universiteitsbibliotheek, Leuven
Universiteitsbibliotheek, Leuven
... die bij het sluiten van de kerstmarkt reeds gesloten bleek te zijn.
Universiteitsbibliotheek, Leuven
Hallo, Leuven Fietsstad?
Iemand thuis?

Duitse Brug Ontpaald

Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele

woensdag, december 18, 2013

Fietsambtenaar in Leuven (1)

Goed nieuws, en een eerste stap op weg naar een fietsstad.

Nu nog afwachten of dit geen papieren tijger zal blijken te zijn.

Hmmmm.
Even spieken in het memorandum van de Fietsersbond Leuven wat de volgende stappen zijn:
Een planmatige aanpak
1. Leuven voorziet een mobiliteitsplan met aandacht voor duurzame mobiliteit en de
fiets
. Als grotere stad voorziet Leuven een apart fietscirculatieplan, gelinkt aan een
fietsparkeerplan, en stelt ze een fietsambtenaar aan, die alle fietsgerelateerde aspiraties en acties verzamelt en coördineert.

2. Leuven maakt werk van overleg met de Leuvense fietser. Zonder inspraak van de
gebruiker kan van een geslaagd en breed gedragen fietsbeleid geen sprake zijn. 
Er is nog werk aan de winkel!

dinsdag, december 17, 2013

Pendelstalling (2)

In de laatste 20 jaar kwam de pendelparking regelmatig in een studie opdraven. Ik zocht wat beeldjes bij mekaar.




Er is dan ook veel geld mee gemoeid: samen met de fietsstallingen een slordige 35 miljoen euro:
a) Tijdelijke inrichtingswerken om de capaciteit van het aantal (fiets)parkeerplaatsen op peil te houden tijdens de werken.
b) Een definitieve fietsenstalling aan de voorzijde van het station: fietsenstalling Tiensevest (in gebouwcomplex KBC) – 3742 plaatsen.
c) Een definitieve fietsenstalling aan de achterzijde van het station: fietsenstalling Martelarenlaan (in gebouwcomplex Kop van Kessel-Lo) – 1616 plaatsen.
d) Een definitieve ondergrondse parkeergarage aan de achterzijde van het station (in gebouwcomplex Kop van Kessel-Lo) – 889plaatsen (zie project 0711).
e) Een definitieve bovengrondse parkeergarage nabij het station (terreinen Leuven-Noord) – 1500 plaatsen + mogelijkheid tot uitbreiding tot 2500 plaatsen (project 2296) ten behoeve van de toekomstige groei. 
De werken voor de pendelparking bevatten vier onderdelen:
- De ontsluiting van de parking vergt aanpassingswerken aan een op- en afritten-complex, de bouw van een nieuwe brug over de sporen en de aanleg van een lange ontsluitingsweg. Omdat deze infrastructuur deels dient voor de ontsluiting van de parking en deels voor de ontsluiting van een nog aan te leggen wetenschapspark, dient de NMBS-Holding slechts een gedeelte van de aanlegkosten te dragen.
- In het kader van een voorontwerpstudie van Euro Immo Star (februari – september 2008) komt een scenario als beste naar voren waarbij het logistiek centrum infrastructuur geherlocaliseerd wordt om de nodige terreinen vrij te maken. Ook de oude museumbewaarplaats dient plaats te ruimen, hetgeen impliceert dat tal van spoorwegmaterieel elders een onderkomen dient te vinden.
- De eigenlijke werken omvatten de bouw van een bovengrondse open parkeergarage met alle bijhorende technieken.
- De nieuwe pendelparking dient een vlotte en comfortabele voetgangersverbinding te krijgen met het station: deze omvat een nieuwe voetgangersbrug over de sporen, deze vergt de verplaatsing van een aantal seinketen en de heraanleg van een pad naast spoor 13. 

maandag, december 16, 2013

Fietsbaarheid

Dit begrip kent veel interpretaties.
Zoals de bordjes 'Fietsers afstappen' aan wegenwerken getuigen van een fietsbare omleiding.
Bondgenotenlaan, Leuven

Een fietser is toch maar een fietser wanneer hij fietst.

Wat lezen we in de streekkrant?
Weldra helemaal verboden terrein voor tweewielers : de Lüdenscheidsingel. Wanneer het viaduct over de Vaartkom binnenkort - volgens het Agentschap Wegen en Verkeer rond 10 januari - opnieuw in gebruik genomen wordt, zal daar geen plaats meer zijn voor fietsers. Doordat bussen op het viaduct een eigen rijstrook krijgen, sneuvelt de ruimte voor fietsers. Schepen van openbare werken Dirk Robbeets stelt dat dat voor fietsers een vooruitgang betekent.
“Er komt een fietsweg langs het Engels Plein, een fietslift aan de Parkeertoren, waar eveneens trappen met een fietsgeul komen, zodat de verbinding met Wilsele-Dorp behouden blijft.”
Wat lezen in de bouwaanvraag van de fietsbrug aan het station?
Voor de fietsverbinding tussen de passerelle en het Martelarenplein zijn de afgelopen jaren verschillende scenario’s voorgesteld en onderzocht.
Uit dit studiewerk blijkt dat het hoogteverschil niet op een volledig befietsbare wijze kan opgevangen worden en wel om volgende redenen:
- Er kan onvoldoende lengte ontwikkeld worden om
o Een hellingsgraad van 5 à 6 % aan te houden – welke volgens het fietsvademecum een maximale hellingsgraad is voor fietsverbindingen
o Op een logische plaats aan te sluiten op het gelijkvloers: dit is aan de zijde Martelarenplein en niet aan de zijde perron;
- Er slechts één hellend vlak kan gerealiseerd worden tussen het seinhuis en de trap naar de esplanade met een aanvaardbare breedte om fietsers in beide richtingen toe te laten;
- Het wenselijk is dat de helling- en trapconstructie zich op dezelfde bouwlijn bevindt als de bouwlijn van het KBC bankkantoor en zo de opbouw van het plein wordt gerespecteerd.
Het ingediende ontwerp gaat uit van een fietsgoot op de trap naar de esplanade, en vanaf de esplanade twee hellingen tussen de 5 en 6 %.
De hellingsgraad van de fietsgoten bedraagt 20%. Naast de eerste helling komt een rechte trap naar het Martelarenplein met fietsgoten.
Dit scenario werd in 2009 reeds door het college als beste naar voor geschoven om volgende redenen:
- De hellingsgraden van een deel van de helling zijn aanvaardbaar;
- De hellende vlakken zijn voldoende breed;
- De aansluiting met de esplanade biedt ook aan voetgangers de mogelijkheid om de perrons van hieruit te bereiken;
- De fietsverbinding, via de fietsgoot, komt niet in de meest drukke knooppunten van verschillende verkeersstromen aan.
Het ontwerp wordt dan ook gunstig geadviseerd maar werd voorafgaandelijk aan dit advies nog besproken met de gewestelijke en provinciale instanties waarbij nog een aantal aanpassingen aan het dossier werden voorgesteld
Zoals besproken op het overleg van 15 juli 2013 dienen dan ook volgende voorwaarden opgelegd te worden:
- De fietsgoten op de trap naar de esplanade dienen vervangen te worden door een fietsvlak van 1 meter breed dat voorzien wordt van anti-skate ribbels;
- Dit vlak wordt uitgevoerd in beton;
- De fietshelling aan de zuidwest gevel wordt verbreed door het halve travee weg te nemen – zo wordt ook de zichtbaarheid in de hoek van 90° tussen de twee hellingen vergroot.
- De hellingspercentages worden aangepast zodat beide hellingen gelijk zijn.

Wat lezen we in de Veto?
Burgemeester Louis Tobback:
Ik wens jullie vanzelfsprekend, en in de allereerste plaats, een succesvol jaar toe. Daar bovenop een heleboel inspiratie en creativiteit die ook onze geliefde studentenstad (de enige echte in Vlaanderen en ver daarbuiten!) ten goede zullen komen. En tenslotte: zeeën van kalmte, ernst en stilte; een plooifiets die je overal mee naar binnen kunt nemen; de wonderbaarlijke ontdekking van een plaats waar we een fuifzaal kunnen inplanten…
Een tof 2014 dus!
Conclusies?
- Fietsroutes met trappen en fietsgoten zijn een verbetering.
- Heeft iedereen een plooifiets, dan moeten er geen fietsstallingen meer voorzien worden.
- Overleg met mensen die echt iets weten over fietsen is onnodig.

vrijdag, december 13, 2013

Pendelstalling (1)

In december 2011 vroeg ik tijdens een bespreking over Leuven Noord of er naast de autoparking ook geen fietsstalling kon voorzien worden in de Pendelparking (er zal een fietspad lopen helemaal van Holsbeek tot aan de busstelplaats, vlak voor de parking.

Daarop kreeg ik het antwoord dat fietsers te lui waren om die resterende meters te stappen, ze wilden alleen maar hun fiets vlak aan de sporen kwijt. Op het Martelarenplein was er ook al een probleem met fietsen. Het waren allemaal luie fietsers.

Raar dat de mensen die ervoor kiezen om op eigen kracht naar het station te pendelen als lui worden bestempeld door mensen wier corpus de bolvorm benadert. De impersonificatie van de wet van de korte beentjes zeker.

Raar dat fietsers die juist een probleem hebben om hun fiets dichtbij te stallen, als probleem worden beschouwd. We zullen het maar houden op het algemene Leuvense anti-fiets-sentiment.

Graag had ik dit genuanceerd, rekening houdend dat er in de huidige stallingen dikwijls maar een vrije plaats is op bijna 500m van het perron.

Pendelaars kleine afstand (minder dan 2km): 500m bedraagt meer dan 25% van de reisroute. Logisch dat die hun fiets zo dicht mogelijk willen zetten: anders is het de moeite niet om je fiets te pakken, erop te springen, en hem terug te stallen. Toen ik in het centrum woonde, op een kleine kilometer van het station, vond ik dat ook: met het stallen van mijn fiets (ik heb zelf een tijdje een bewaakte stallingsplaats aan het station gehuurd totdat deze afgebroken werd) en de omweg er heen, was ik langer onderweg dan de hele afstand te voet af te leggen.

Pendelaars grotere afstanden (meer dan 5km): 500m bedraagt minder dan 10% van hun route. Als fietsers zeker zijn van een stallingplaats, en wanneer dit in totaal sneller blijkt te zijn, zouden ze er dan niet voor kiezen om het laatste stukje over een 'comfortable' verbinding af te leggen? Fietsers uit het noord-oostelijke kwadrant moeten nu eerst wat sukkelen op Leuvensestraat, Diestsesteenweg en Martelarenlaan om dan aan te komen in een overvolle stalling. Is dit ideaal?

Voor de pendelaars die hun auto op de parking zullen achterlaten, voorziet men wel een comfortabele verbinding met de auto tot aan de pendelparking en dan te voet naar het station.  Rekening houdend met de plannen voor een snelfietsroute Aarschot-Leuven, en met het grotere fietsbereik omwille van elektrisch fietsen, zou men deze snelfietsroute ook beter aan laten sluiten op deze pendelparking.

Bij deze een oproep aan Stad / NMBS / AWV / MOW / Provincie en iedereen die samenzit in het project Leuven-Noord, om dit serieus in overweging te nemen. Deze pendelparking zal immers weinig door auto's gebruikt worden, omdat de files tegenwoordig al in Aarschot beginnen. Dit is een hopeloos verouderd concept uit 1992, toen de files nog tussen Sterrenbeek en Bertem begonnen. Er zou beter geïnvesteerd worden in een Aarschotse autopendelparking en een Leuvense pendelstalling.

Schetst van de fietsroute naar de stalling onder Kop van Kessel-Lo
Schetst van de fietsroute naar de pendelstalling

donderdag, december 12, 2013

Derover

Ik ben maar een simpele fietser.
Daarom snap ik niet altijd waarom autobestuurders over fietspaden willen rijden.
Ze hebben toch een rijbaan?
Misschien ligt het aan de werken die nog niet voltooid zijn.
Misschien is het een hopeloze zaak om auto's op de rijbaan te houden.
Misschien komt ooit het besef dat vangrails tussen rijbaan en afgescheiden fietspaden plaatsen niet enkel de veiligheid van de autochauffeur ten goede komt.

Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven
Rennessingel, Leuven

woensdag, december 11, 2013

Kesseldallaan

Een verloren hoekje van Kessel-Lo.

Niet alle voetpaden zijn in deze woonwijk al aangelegd, sommige belangrijke stukken ontbreken. Sommige stukken worden zelfs als autoparking gebruikt.

Als het mobiliteitsbeleid ergens is mislukt, dan is het wel omdat men er niet in slaagt de mensen uit hun auto te wurmen. Integendeel. De huizen en appartementen worden in deze wijk door immo-kantoren en projectontwikkelaars (het laatste perceel wordt momenteel volgebouwd) aangeprezen als zijnde gemakkelijk dicht bij de oprit van de snelweg. Veel jonge gezinnen hebben hier dan ook twee wagens, waar onvoldoende parkeerplaats voor is.
Het is ook gemakkelijk dicht bij het centrum van Leuven, of het station, maar dat wordt onvoldoende in de verf gezet.

Waar hebben doorgaande fietsers hier vooral last van? In 2011 werd het asfalt van de rijbaan vernieuwd. Helaas heeft men toen niet de moeite genomen om de fietspaden en stoepen ook eens op te frissen.

- verouderde fietsinfrastructuur: losse of opgestuwde/verzakte betondallen. Hierdoor wordt het sneeuwruimen bemoeilijkt. Dergelijke losse dallen vriezen dan ook 's winters omhoog.
Kesseldallaan, Leuven: verzakte dallen
Kesseldallaan, Leuven: losse dallen
Kesseldallaan, Leuven: losse dallen
Kesseldallaan, Leuven: verzakking

- onvoldoende onderhoud: het gras verovert langzaam het fietspad, dal per dal. Het degelijk vegen van de fietspadranden bevordert bovendien de afwatering van het fietspad.
Kesseldallaan, Leuven: geen volledige fietspadbreedte
Kesseldallaan, Leuven: een halve dal links onder het gras
Kesseldallaan, Leuven: meer dan een halve dal rechts onder het gras
Kesseldallaan, Leuven: één dal verborgen onder gras
Kesseldallaan, Leuven: één dal verborgen onder gras

- autoparkeerdruk: met auto's op het fietspad, of gladde moddersporen wanneer deze auto's zijn weggereden. Veiligheidsafstanden zijn hier onbestaande, en ook aanrijdingen met openslaande portieren zijn gevaarlijk.
Kesseldallaan, Leuven: auto's deels op fietspad
Kesseldallaan, Leuven: moddersporen

- onvolmaakte infrastructuur: er zijn wel doorsteekjes, maar ondanks de bebording deze zijn niet echt voor fietsers aangelegd, laat staan voor ruiters.
Varenspad, Leuven: geen aansluiting met fietspad
Varenspad, Leuven: diepe put naast riooldeksel

dinsdag, december 10, 2013

Hindernissen

Maria Artoisplein, Leuven
Maria Artoisplein, Leuven
Bondgenotenlaan, Leuven
Bondgenotenlaan, Leuven
Rector De Somerplein, Leuven
ringweg Gasthuisberg, Leuven

vrijdag, december 06, 2013

Fietsstraat

Leuven heeft er ook eindelijk ééntje.
Een echte fietsstraat.
Wel honderdvijftig meter lang.
En nog heel veel fietsplannen.
Maar wilde plannen heeft Leuven altijd al gehad.
Plannen.
Luchtkastelen.
Zoals twee bruggen over de spoorweggeul.
Of een tunnel onder de Tiensesteenweg.
Moeten fietsers hier nu blij zijn?
Ik bekeek het eens ter plaatse, op vrijdag om 16u15, drie uur na de inhuldiging.
Het stukje Parijsstraat is enkel herkenbaar als fietsstraat door het bord dat er gehangen werd.
Ik had nochtans meer verwacht na al de straffe uitspraken.
Gent blaast bijvoorbeeld hoog van de toren over zijn fietssnelwegen, maar dat is een pot verf over wat asfalt gegoten. Niets vergeleken met onze toekomstige fietsstraat.
Minderbroederstraat, auto blijft achter fietser
Minderbroederstraat, auto blijft achter fietser
Parijsstraat, auto's steken fietsers voorbij
Parijsstraat, auto's steken fietsers voorbij
Volgende poging
Minderbroederstraat, auto blijft achter fietser
Parijsstraat, auto's steken fietsers voorbij
Nog een poging
Minderbroederstraat, auto steekt fietser voorbij
Parijsstraat, auto steekt fietser voorbij
Het heeft toch even gewerkt.
Totdat er auto's passeerden.