zondag, januari 05, 2014

Sluikstorten

Sommige stadsbesturen doen er alles aan om geparkeerde fietsen uit het stadsbeeld te bannen.

Zoals ik reeds meermalen aanhaalde, is er in de wegcode maar één artikel van toepassing op het fietsparkeren:
23.3. Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°.f.
Zo stemde de gemeenteraad van Leuven in 2012 een hernieuwing van het 'Belastingreglement op het weghalen en verwijderen van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen'.
Er wordt voor het aanslagjaar 2013 een belasting geheven op het weghalen en verwijderen en opruimen door de gemeente van volgende huishoudelijke of daarmee gelijkgestelde afvalstoffen, gestort of achtergelaten:
...
10. fietsen en bromfietsen die in overtreding staan.
Dat wil dus zeggen dat het stadsbestuur 'fietsen in overtreding' ( dit is dus een verkeersovertreding omdat het parkeren van fietsen wordt geregeld door art. 23.3 van het verkeersreglement ) beschouwd als 'afval'. Een visie die helemaal ingaat tegen de rol van het fietsgebeuren in het kader van 'Leuven klimaatneutraal'.
Gelukkig kwam dit tijdens de gemeenteraad van 17 december nog eens naar boven.
Raadslid Griet Valgaeren (N-VA) gaat in op punt 10 van het reglement: fietsen en bromfietsen die in overtreding staan. Eigenaren die in overtreding zijn, moeten 72 euro betalen. Spreker vindt het geen goed beleid omdat fietsen en bromfietsen in dat geval als afval worden beschouwd.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a) heeft al eens eerder gezegd dat bij een algemene operatie ongeveer 700 wrakken zijn opgehaald.

Raadslid Griet Valgaeren (N-VA) zegt dat het reglement over gewone fietsen spreekt, dat wil zeggen over fietsers in overtreding. Het reglement heeft het niet over wrakken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Voorzitter Louis Tobback (sp.a) zegt dat dit wel degelijk de bedoeling kan zijn.

Raadslid Zeger Debyser (N-VA) begrijpt dat een fiets die in overtreding staat dus een vorm van sluikstort kan zijn.

Raadslid Gunther Rens (N-VA) vraagt of iets dergelijks ook voor auto‟s geldt die verkeerd geparkeerd staan.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a) zegt dat een auto die verkeerd geparkeerd staat, weggesleept wordt. Dat kost meer dan 72 euro.

Raadslid Fatiha Dahmani (Groen) heeft problemen met de titel van dit belastingreglement, het weghalen en verwijderen van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen. Veel zaken staan al in het gecoördineerd politiereglement. Betekent dit een dubbele regeling? Krijgt men een gas-boete en een boete op basis van het reglement? Hetzelfde geldt voor hondenpoep. Dat staat ook in dit reglement. Er is sprake van overlap.
Het is goed dat sluikstort een overtreding is en wordt beboet. Spreker vraagt opnieuw aandacht voor het eerder op straat zetten van vuilniszakken omdat het niet anders kan. Dat is geen sluikstort.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a) heeft ook het vermoeden dat er sprake is van overlap. Zodra de financieel beheerder aanwezig is, zal hem dit worden gevraagd.

De raad heeft ingestemd met een tarief dat iemand moet betalen als hij zijn weggehaalde fiets uit het depot ophaalt. Dat kost geen 72 euro.
De voorzitter dacht dat het in dit reglement over wrakken ging. De milieudienst haalt wrakken niet op.

Op 26 november 2012 heeft de raad ingestemd met het vernieuwen van de belastingreglementen. De raad heeft toen over het onderwerp sluikstort gestemd, waarbij sprake was van dezelfde tekst maar van een ander cijfer. De uitslag was toen 33 stemmen voor, 1 stem tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter zegt toe dat het zal worden bekeken en hij pleit voor verzachtende omstandigheden. Met het goedkeuren van dit reglement wordt niet de 5 euro geaccordeerd voor het ophalen van de fiets uit Holsbeek.

Voorzitter Louis Tobback (sp.a) heeft de financieel beheerder geraadpleegd over de opmerking van mevrouw Valgaeren. De 72 euro voor fietsen en bromfietsen staat al jaren in het reglement en staat er nog steeds in. De regel is echter nog nooit toegepast. De voorzitter stelt voor dit te schrappen. De voorzitter bedankt mevrouw Valgaeren voor haar attentheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten