woensdag, februari 25, 2009

Een wereld van verschil!

Hoe is het stallen van fietsen eigenlijk gereglementeerd in een moderne fietsstad?

In Gent is het superduidelijk. Al is het allerlaatste puntje niet helemaal volgens de wet. Bijvoorbeeld: als je je fiets in een stalling maximaal 3 weken mag plaatsen, moet een ontruiming meer dan 3 weken op voorhand aangekondigd worden. Indien deze termijn niet werd gerespecteerd, was je voertuig wel reglementair geparkeerd. De kosten en risico's zijn dus niet voor de bestuurder:
Artikel 4.4 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer (wegcode) bepaalt dienaangaande het volgende :
« Elke bestuurder van een stilstaand of geparkeerd voertuig moet dit verplaatsen zodra hij daartoe door een bevoegd persoon aangemaand wordt. Weigert de bestuurder of is hij afwezig, dan mag de bevoegde persoon ambtshalve voor de verplaatsing van het voertuig zorgen. De verplaatsing gebeurt op risico en kosten van de bestuurder en de burgerlijk aansprakelijke personen, behalve wanneer de bestuurder afwezig is en het voertuig reglementair is geparkeerd. »
In Antwerpen is het wat meer wetstratees (p47 en volgende).

In Leuven is het vooral superkort. Te kort feitelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten