zaterdag, maart 20, 2010

Fiestdiefstal in Leuven, stand van zaken

In Nederland bestaat er vanaf 2008 een landelijke database voor fietsen.

Fietsdiefstalregister
Nederland telt circa 18 miljoen fietsen. Het RDW-fietsdiefstalregister bevat op dit moment al de gegevens van circa 5 miljoen fietsen die de laatste jaren in Nederland geproduceerd zijn. Met de komst van dit register kan er gericht naar gestolen fietsen worden gezocht. Bij diefstal van de fiets moet natuurlijk wel aangifte worden. Voorheen werden alleen het framenummer en het merk van de fiets geregistreerd. Sinds enkele jaren worden alle nieuwe fietsen uitgerust met een fiets-chip. Deze microchip met 15-cijferig uniek nummer zorgt er voor dat er een extra identificatiemogelijkheid ontstaat, waardoor op een eenvoudige manier herleidbaar is of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Inmiddels is een kwart van het huidige Nederlandse fietsenpark uitgerust met zo’n fiets-chip. Op dit moment kunnen dus al circa 5 miljoen fietsen via het framenummer of chip dankzij het RDW-fietsendiefstalregister worden terug geleidt naar de eigenaar of rijwielenhandelaar. Dit aantal zal komende periode alleen toe nemen.

Daar kan men dus eenvoudig en snel nakijken worden of een fiets gestolen is of niet.

In België blijft een fietsdiefstal aangeven of gestolen fietsen opsporen voorlopig een fragmentarisch boeltje, en eigenlijk controleert men dan alleen maar gevonden fietsen. Leuven doet zelfs aan deze schuchtere poging nog niet mee.

Ter plaatste controleren of een fiets gestolen is blijft moeilijk aangezien hier niet direct een politieke wil voor is. Vanaf december 2009 kan men dan weer gebruik maken van een weliswaar niet sluitende tagging van Duitse herkomst. Wel met een code die door veel smartphone’s kan gelezen worden. Het lijkt een interessant project, omdat iedereen zijn fiets in deze database kan steken.

And now for something completely different: vanaf 10 maart kan je ook al fietsroutes plannen met google maps. Weliswaar enkel in de USA, hier in ons fietslandje werkt dat nog niet. Spijtig.

1 opmerking:

  1. Op fietsnet.be kan je ook aardig fietsroutes plannen ahv de fietsknooppunten en de kaart die ze gebruiken is tegenwoordig ook die van google. Heel handig dus om in te zoomen en de staat van de weg te bekijken.

    Groetjes,
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen