zaterdag, maart 31, 2012

Het muntstuk van twee euro

Deze grootte wordt nu al frequent gebruikt om te beslissen of een sterretje in een voorruit kan gerepareerd worden, of de hele ruit moet vervangen worden. Het komt ook terug bij brandwonden, om te beslissen of je er mee naar de dokter moet.

Vandaag maakte ik een kleine fietstocht naar de natuurwinkel een dorp verder. Ik reed nog eens langs Wijgmaalbroek, een fietsverbinding waar Leuven nog altijd trots op is. Maar is deze trots terecht? Ik zag vooral een weg die bij het ontwerp reeds een verkeerde verharding kreeg, en die bovendien slecht wordt onderhouden. Ik besprak deze route al eerder. Vandaag legde ik een stuk van twee euro op de meest prangende wonden. Dat worden weer meldingen.

Een tweerichtingsbreedte van 150cm is niet veel als je deze snelle jongens tegenkomt, dan moet je uitwijken.
Wijgmaalbroek, Leuven
Belangrijk is dan de afwezigheid van longitudinale hoogteverschillen, die je evenwicht kunnen verstoren. Wat je dan niet wil tegenkomen is dit:
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven
Wijgmaalbroek, Leuven

woensdag, maart 28, 2012

Aarschotsesteenweg fase 3 en 4 (1)

Uit de Handelen van maart 2012:
Aarschotsesteenweg - derde en vierde fase
Op 6 februari begon het Agentschap Wegen en Verkeer met werken ter hoogte van de Duitse Brug in Wilsele. Dit is de derde fase in de hertracering van de Aarschotsesteenweg. Na de opbreekwerken leggen de nutsmaatschappijen een aantal nieuwe kabels en leidingen onder de Duitse Brug. Begin maart moeten deze werken voltooid zijn waarna de aannemer het nieuwe tracé van de Aarschotsesteenweg aansluit op het bestaande ter hoogte van de Duitse Brug.

Hierbij wordt ook de asfalttoplaag van de N19 vervangen tussen de Duitse Brug en het kruispunt met het Vuntcomplex. Alle inritten van de woningen blijven tijdens de werken bereikbaar, maar de Aarschotsesteenweg wordt plaatselijk onderbroken voor doorgaand verkeer van 6 februari tot 23 maart 2012. Ecowerf, Aquafin en het containerpark blijven bereikbaar gedurende de werken. Van 26 maart tot half april 2012 wordt er gewerkt ter hoogte van Variapack. Ter hoogte van de aansluiting met Variapack zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn. Het doorgaande verkeer op de Aarschotsesteenweg zal in beide rijrichtingen worden omgeleid via de volgende straten: Duitse Brug, nieuw tracé Aarschotsesteenweg, nieuwe Noordelijke Dijlebrug, Schuiteniersbrug, Kolonel Begaultlaan en de Vaartkom. Meer informatie en kaartjes met de te volgen omleiding vind je op www.wegenenverkeer.be.

De Aarschotsesteenweg heeft op dit moment een aantal scherpe bochten en veel te lage tunnels onder de spoorlijnen. Hierdoor komen vrachtwagens regelmatig in de problemen. Daarom wordt de steenweg verlegd. Hiervoor moeten er drie nieuwe, hogere doorgangen onder de sporen worden gemaakt en worden er twee kleinere bruggen over de Dijle geplaatst. Als deze hertracering klaar is, is niet alleen het probleem van de vastzittende vrachtwagens opgelost, maar is de Aarschotsesteenweg ook rechtstreeks verbonden met het nieuwe Vuntcomplex. Het nieuwe tracé van de Aarschotsesteenweg buigt al af ter hoogte van de spoorwegbrug over de steenweg en sluit uiteindelijk aan bij de nieuwe weg die het Vuntcomplex verbindt met de Schuiteniersbrug.
Sinds de heraanleg van het eerste deel van de Aarschotsesteenweg, die beëindigd werd in 2006, ziet deze steenweg er al een stuk aangenamer uit. De in- en uitritten van de bedrijven werden gebundeld zodat er meer ruimte kwam voor een aange-
paste groenaanleg. Langs de zijde van de Vaart zijn een mooi fietspad en een ruime bushalte gepland.
Helaas pindakaas, geen informatie op wegenenverkeer.be, ondanks herhaalde beloftes van AWV, en fase 4 begint al op 26 maart, dan gaat de steenweg aan Variapack dicht voor ALLE verkeer (maar of daar fietsers bij zijn, dat weet dus niemand). En de vrachtwagens moeten nog altijd onder de (te lage) Duitse brug blijven rijden.

Nieuw traject, met zicht naar nieuwe Dijlebrug en Schuiteniersbrug toe:
Aarschotsesteenweg, Leuven
Oud traject, waar nieuwe asfalt en beton komt:
Aarschotsesteenweg, Leuven (Duitse brug)

Dubbelrichting fietspad in wording onder Duitse brug in verschillende fases (ik zal er nog eens moeten langsfietsen, want ondertussen is het betonnen fietspad er al gelegd). Smal smal smal! Dat gaat dus zo blijven tot het Vuntcomplex wordt aangelegd. Indien U-place erdoor komt, zullen de mobiliteitsaanpassingen aldaar het volledige jaarbudget van AWV Vlaams-Brabant opeten, en kunnen we in Leuven nog een jaartje langer wachten, op voorwaarde dan nog dat de kosten niet uit de pan swingen.
Aarschotsesteenweg, Leuven
Aarschotsesteenweg, Leuven
Geen voetpad aan andere kant onder Duitse brug, ook in verschillende fases. Hier was vroeger ook niets voorzien.
Aarschotsesteenweg, Leuven
Aarschotsesteenweg, Leuven
De Leuven-Brussel fietsers maakten er al een foto van. Fietsers worden gootrijders.

maandag, maart 26, 2012

Verhuisd

Vorig weekeinde zijn we verhuisd met het werk, van Leuven naar Wijgmaal. Mijn functionele fietsverplaatsingen zijn daardoor drastisch ingeperkt: Wijgmaal - Wijgmaal, of Wijgmaal - Wilsele - Wijgmaal wanneer ik Wiebe op school mag gaan halen. Gelukkig fiets ik nog enkele keren per week voor werftoezicht naar Gasthuisberg, zodat ik mijn conditie niet helemaal verpietert. Een impressie van deze werf vind je hier, en hieronder:

Links achteraan zie je Fase 4a in het rood, midden achteraan Fase 6 in wording, en op de voorgrond het dak van het OPG. Waar vooraan nu nog grond ligt, moet de hellingsbaan naar de ingang van de parking nog gegraven worden, en komt de nieuwe ingang van het ziekenhuis. Bovenop komen later ook nog eens Fase 4b en Fase 4c.

Hierdoor heb ik natuurlijk minder gelegenheid om in Leuven rond te fietsen en foto's te nemen. Hopelijk kan ik diezelfde foto's dan ook eens klasseren, en nog achterstallige artikels afwerken.

zaterdag, maart 24, 2012

vrijdag, maart 23, 2012

woensdag, maart 21, 2012

Rouw

Leuven rouwt om haar kinderen. Helaas kon ze het tegelijkertijd niet nalaten te tonen hoe anti-fiets ze wel is, maar dat las je hier al. De handelaars kregen het nog eens bevestigd in onderstaande brief: fietsen moeten weg, zelfs uit de stallingen.
In de hoop dat dat niet waar was fietste ik snelsnel door de binnenstad. Helaas.
Frans Thielemanslaan, Leuven
Frans Thielemanslaan, Leuven
Frans Thielemanslaan, Leuven
Brusselsestraat, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven
Smoldersplein, Leuven
Smoldersplein, Leuven

En daar dook de fietsendienst inderdaad al op om fietsen te verwijderen.
Smoldersplein, Leuven

Er is nochtans ander werk aan de winkel, in een stad waar fietsers een bedreigde mobiliteitssoort zijn.
JB Van Monsstraat, Leuven

En zo zag het er (enkele dagen later) uit:
Grote Markt, Leuven
Dirk Boutslaan, Leuven

dinsdag, maart 20, 2012

Fietsie weg

Het blijft toch een moeilijk combinatie: politie en communicatie. Sinds de invoering van het vernieuwde politiereglement is het aantal bordjes "verboden fietsen te stallen" vertienvoudigd. In die mate dat fietsers er nu helemaal niet meer op letten, nog minder als vroeger dus. Hoe zou dat nu toch komen?

Er zijn twee kampen:
- zij die zeggen dat Leuven problemen heeft met zijn fietsers en hun gestalde fietsen, vooral aan het station,
- zij die zeggen dat ze in Leuven problemen hebben om hun fiets te stallen, vooral aan het station.

Vorige woensdag was het de laatste dag van de paaskermis op het Martelarenplein. Donderdag was er een NSV betoging aangekondigd, met de obligatoire (anarchistische) tegenbetoging, waarbij het nog al eens uit de hand kan lopen. Blijkbaar wordt er dan voornamelijk met fietsen gesmeten, en moesten deze dus op het traject van de betoging worden geruimd (elk excuus is goed).

Hoe deed men dat vroeger? Dat de stadswachten rondgingen en de aan de fietsen een briefje met informatie hingen. Hoe doet men het nu? Overal borden zetten dat het er verboden is fietsen te stallen, zonder boeh of bah.
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Vital Decosterstraat, Leuven
Diestsestraat, Leuven
De uitleg moet je maar vinden op de website van de politie, niet die van stad Leuven, en ook niet op de verbodsborden (waar betogers ook mee kunnen gooien eventjes terzijde).

Sander stopte 's middags na school even aan de kermis om te ontspannen vlak voor zijn examens, en kwam vervolgens een half uurtjes later van een koude kermis terug. Geen fiets meer te zien.Vake bellen. Bus nemen. In zijn voeten krijgen.
Martelarenplein, Leuven

Zou de fietsendienst dan overal die gevaarlijke fietsen geruimd hebben?

Niet hier!
Bondgenotenlaan, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Martelarenplein, Leuven
Niet hier!
Tiensevest, Leuven
En de volgende dag stond het hier al weer vol, en was de betoging bovendien afgelast.
Martelarenplein, Leuven

De laatste dag van de kermis wanneer alles aan halve prijs is, op een woensdagmiddag op 12u als de school net uit is en de jeugd hier rondhangt, dat is toch wel het stomste moment om hier fietsen op te komen laden, tenzij men de fietsers wil pesten natuurlijk. Mijn allerliefsteke kon vervolgens Sander zijn fiets in Holsbeek gaan ophalen, en kreeg van de verantwoordelijke te horen: "Ja maar, als ik mijn wagen ergens parkeer ... ". Typisch!

maandag, maart 19, 2012

Monumental Motion Exhibition



50 foto's van Mikael Colville Andersen zijn van 16 maart tot 16 april te zien bij Europa Direct Antwerpen, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen. Doorlopend op werkdagen van 9.30 tot 17.00 uur.

Op 31 maart komt Mikael Colville Andersen zelf de tentoonstelling toelichten en heeft hij het over 'Bicycle Culture by Design'. Volgens Mikael Colville-Andersen is mobiliteitsexpert, fotograaf en initiatiefnemer van Cycle Chic en www.copenhagenize.com. De fiets speelt volgens hem een essentiële rol bij het herstellen van de levenskwaliteit in onze steden.

Eveneens bij Europa Direct Antwerpen. Welkom vanaf 14.30 uur.

Meer op http://www.fietsersbond.be/nieuws/startikbeneendertiger. Deelname is gratis. Inschrijven kan via http://www.fietsersbond.be/ikbeneendertiger/inschrijvingsformulier.

woensdag, maart 14, 2012

Sporen

Hier was duidelijk meer breedte nodig.