woensdag, november 21, 2012

Van mijn erf (3)

Vandaag wil ik Femke voorstellen. Ze woont in Wijgmaal. Ze gaat naar school in Wijgmaal. En ze fietst in Wijgmaal. Maar niet overal gaat dat even goed.

Soms is er tussen boordsteen en (de wielen van) de geparkeerde wagen maar 3m50 tot 3m30 beschikbaar zoals hier.
Wittebolsstraat, Leuven
Wittebolsstraat, Leuven
Auto's rijden niet vlak naast geparkeerde wagens want dan sneuvelen er spiegels. Er blijft dus maar een 3m over om elkaar veilig te passeren. De één meter tussenruimte bij het voorbijsteken of kruisen is zelden te zien.

Ofwel zetten de auto's zich even aan de kant en laten ze de fietser passeren, maar niet alle chauffeurs zijn even hoffelijk. Soms zit er ook een busje tussen, of een vrachtwagen. En ze moeten nog snel langs deze sluipweg binnendoor naar Rotselaar.
Ofwel zet de fietser zich even aan de kant, maar de meeste fietsers rijden hier al dicht tegen de boordsteen. Daarom zijn er veel fietsers die hier spontaan op het voetpad gaan rijden over de hele lengte van de straat.

Femke kan evenwel niet zo snel op een veilige manier op en af de boordsteen rijden.

Waarom ontwerp men de straten zo dat of fietsers of auto's over het voetpad moeten rijden? Zou het geen oplossing zijn om het éénrichtingsverkeer in dit stukje straat om te draaien zodat enkel bewoners er nog passeren?

3 opmerkingen:

  1. Ik heb even enkele dingen opgezocht:
    Ford sierra 1982: 1,727m
    Ford mondeo 2012:1,890m

    BMW X5 2012: 1,930m

    golf1 1975 : 1,61m
    golf7 2012 : 1,79m

    Een auto is dus 15 to 20 cm breder geworden op 30 jaar tijd. Je ziet dit ook aan de parkeerplaatsen waar de wielen van de auto's tegenwoordig op of net over de witte lijn staan.
    De auto is gegroeid, in aantal en in grootte. De straat is hetzelfde gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ook de fiets is gegroeid: er rijden nu veel meer fietskarren en bakfietsen rond als 20 jaar geleden, waardoor dit als maar meer een prangend probleem wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik hoor het onze burgervader al zeggen: fietkarrrren en bakfietsen worrrden een prrrrrangend prrrrobleem. dit.kan.niet. langerrrr. errr worrrdt dan ook een verrrrrbod.....

    BeantwoordenVerwijderen