vrijdag, mei 29, 2009

Op-stand

Als weesfietsen te lang in een te kleine stalling opgesloten zijn, komt er geheid opstand van! Als andere weesfietsen in andere stallingen hiervan horen, is het hek helemaal van de dam.
Is er geen enkel opvangcentrum waar ze terecht kunnen? Is er niemand in Leuven die ze mag/kan/wil onderdak geven?

donderdag, mei 28, 2009

Martelarenplein met losse vijs

Ik melde de gaten al eventjes geleden, vorige week werd er wat speciale beton in gegoten. Alleen trillen de vijzen nog allemaal los. Meer als 1400 bussen per dag die op deze rooster hun bocht nemen, dat kan geen enkel roostertje aan. Vervangen die hap!

woensdag, mei 27, 2009

Wijk voor de fiets

De nieuwsflash van 22 mei:

Beste inwoner van Leuven en omstreken,
De organisatie van de fietshappening “ Wijk voor de Fiets” van zaterdag 30 mei gaat steeds verder. Ettelijke verenigingen (fietsersbonden, gezinsbonden en buurtcomites) uit Leuven en omstreken werken hiervoor samen met het dorpscomite 3012WD van Wilsele-Dorp. 2000 affiches en 12.000 flyers vonden al hun weg naar Leuven en de omliggende gemeenten. Nog een beperkt aantal affiches zijn beschikbaar. Als u er nog één wenst, geef dan gerust een seintje. Ondertussen zijn al 10 startpunten aangekondigd op onze website www.wijkvoordefiets.be . Indien u ook nog een fietsstartpunt wil organiseren, kan u dit nog steeds laten weten. 16 scholen hebben al gemeld dat zij het initiatief steunen (zij staan vermeld op de website). Deze 16 scholen staan samen voor meer dan 11.000 leerlingen die bezorgd zijn om hun fietsveiligheid. Is de school van uw kinderen hier ook al bij?

Op 14 mei vond de persconferentie plaats op het Martelarenplein. Het ROB fragment is nog steeds te bekijken op de ROB-site, op You-tube of op onze facebook-site. Op de facebooksite, waar nog meer informatie te vinden is, hebben zich al meer dan 280 mensen aangemeld. Ondertussen is onze actie al aangekondigd in diverse nieuwsmedia zoals ROB, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Streekkrant,…

Op het Martelarenplein zal er op 30 mei vanaf 14 uur animatie zijn voor de toestromende massa. De Belgisch-Nieuw Zeelandse groep “Floating Point” zal een optreden verzorgen, en de Leuvense circusschool zal ons vergasten op animatie met éénwielers. We delen 2000 heliumballonnen uit om aan de fietsen te hangen en 1000 fluo-veiligheidsvestjes voor kinderen zijn beschikbaar.

Het fietsmanifest en de aanzet voor de fietsknelpuntenkaart van Leuven en omstreken hebben ondertussen verder vorm gekregen. Dit fietsmanifest bevat de meest cruciale aandachtspunten voor de overheid, maar roept ook de burger op om meer de fiets te bruiken, hoffelijk te zijn in het verkeer en de verkeersregels te volgen. Op zaterdag 30 mei om 15 uur zullen deze documenten symbolisch overhandigd worden aan de vertegenwoordigers van de overheid. Namens de Vlaamse overheid zal Kathleen Van Brempt, Vlaams minister bevoegd voor mobiliteit, aanwezig zijn om deze in ontvangst te nemen. Namens de provincie zal gouverneur Lode De Witte aanwezig zijn. Namens stad Leuven zullen schepenen Karin Brouwers en schepen Dirk Robbeets present zijn. Voor gemeente Herent zal burgemeester Willy Kuijpers aanwezig zijn, voor Bierbeek schepen Cil Cuypers en voor Lubbeek schepen Hilke Verheyden. Een aantal gemeenten, zoals Herent en Rotselaar, namen de info van onze fietshappening ook op in hun gemeentelijke infoblaadjes en/of hun website.

Na de overhandiging van het manifest fietsen we in 1 grote bende door de stad Leuven, richting Wereldfeest (De Bruul).

De organiserende verenigingen van de actie “Wijk voor de Fiets” hebben zich ondertussen bereid verklaard om in de toekomst de opvolging van het fietsmanifest, in de verschillende gemeenten en op de verschillende niveau’s, verder in kaart te brengen.

Tot zaterdag 30 mei,
Karel Robijns en Bart De Ruysscher
namens het organiserende team “Wijk voor de Fiets"

dinsdag, mei 26, 2009

Melding

Putten in het fietspad, elke regenbui worden ze een beetje groter: tijd voor een melding.
Het project 'Leuven Noord' zal hopelijk, als alle ontwerpen goed op elkaar afgestemd zijn, uiteindelijk de fietsveiligheid verhogen, maar ondertussen zullen de voorbereidende werken, en de werken zelf ook nog veel fietshinder veroorzaken.

maandag, mei 25, 2009

Vaartkomkommerenkwel

Enkele mensen kloegen in het verleden de onveiligheid reeds aan, zonder succes.

Groen! bracht het vorige maand nogmaals in de gemeenteraad. Onder andere was dit het antwoord:
Schepen Dirk Robbeets (sp.a - SLP) antwoordt dat er in het verleden al veel over het kruispunt is gesproken. De situatie met verkeerslichten werkte niet. De opstelling met de bakens verliep veiliger en vlotter.
Lees: Door de verkeerslichten onstaan er lange auto-files. Vlot verkeer krijgt binnen Leuven dus nog steeds prioriteit boven veiligheid voor fietsers en voetgangers. Voor de politie is het een 'veilige' oplossing want volgens de statistieken is daar nog niemand verongelukt, tot er iemand wordt aangereden, dan schuiven ze alles 5 meter op en hebben ze een nieuwe 'veilige' oplossing want daar is nog niemand verongelukt, tot er iemand ... etc etc etc.

Nochtans lezen we in de toelichting op de RUP's van de vaartkom op pagina 82/83:
Enkele ingrepen in de omgeving Vaartstraat - Burchtstraat
De rotonde rond het Entrepot en de afschaffing van de linksafbewegingen op het kruispunt Vaartkom – Vaartstraat werden ingevoerd als tijdelijke maatregel n.a.v. de werken op de Aarschotsesteenweg. Deze maatregelen hadden binnen de huidige ruimtelijke constellatie van de Vaartkom immers een capaciteitsverhogend effect. Om die reden is de tijdelijke maatregel na het einde van de werken dan ook niet ongedaan gemaakt. Beide maatregelen hebben evenwel sterk negatieve effecten op de veiligheid van de fietsers en hypothekeren de verblijfskwaliteit van het openbaar domein.
De verkeerssimulatie heeft intussen aangetoond dat de rotonde rond het Entrepot later een vlotte verkeersafwikkeling zal bemoeilijken, eens de ontwikkeling van de zes blokken en het Engels Plein goed op gang is gekomen. In combinatie met de verplaatsing van het noordelijk verkeer, kan de rotonde beter worden vervangen door een voorrangskruispunt achter het Entrepot.
De voorrang van het verkeer vanaf het noorden van de Vaartkom, werkt eveneens ontradend voor het sluipverkeer dat vanaf de Oude Mechelsesteenweg via de Vaartkom het J.M. Artoisplein probeert te bereiken.
Omdat deze maatregel ook de verblijfskwaliteit in de Vaartkom verbetert, is een uitvoering op korte termijn aangewezen. De aanpassing van de rotonde hoeft niet te wachten tot de definitieve heraanleg van de straten rondom het Entrepot.
Deze maatregel is ook gekoppeld aan de aanpassing van het kruispunt met de Vaartstraat. Bij afschaffing van de rotonde moeten immers de linksafbewegingen opnieuw mogelijk worden gemaakt.

De afschaffing van de rotonde rond het Entrepot verbetert niet alleen de verkeersafwikkeling, maar draagt ook bij tot de verblijfskwaliteit van de Vaartkom. Deze maatregel maakt de aanleg van een verkeersluw stedelijk plein mogelijk tussen het Entrepot en de waterkant.
De bestaande inrichting van het kruispunt Vaartstraat – Vaartkom is een overblijfsel van de tijdelijke omleiding tijdens de werken aan de Aarschotsesteenweg. De maatregel bevordert de doorstroming voor wagens rondom de Vaartkom, maar hypothekeert de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers. Het behoud van de middenberm vereist bovendien het behoud van de rotonde rond het Entrepot.
De bestaande inrichting kan worden vervangen door een gewoon kruispunt. Bij realisatie van de tweede brug over de Vaartkom is wellicht zelfs geen lichtenregeling nodig. Deze maatregel kan onmiddellijk worden uitgevoerd.
De aanpassing van het kruispunt kan gecombineerd worden met de verbreding van de wegsectie in de Vaartstraat, tussen de Vaartkom en de J.P. Minckelersstraat. Door de brug over de Dijle te verbreden en de rooilijn terug te trekken, ontstaat ruimte voor aanliggende fietspaden en voor een volwaardige linksafslagstrook. Het RUP houdt rekening met deze maatregel.
Als Stad Leuven de veiligheid van fietsers en voetgangers belangrijk vind, kunnen ze het hier aan de Vaartkom op korte termijn tonen. Dit is een ideale test-case!

woensdag, mei 20, 2009

Fietsstallingen: tussen droom en werkelijkheid

Op de website van de fietsersbond las ik een interessant stukje, in de nieuwe gids 'Praktijkvoorbeelden fietsstallingen':

Een fietsenstalling mag geen schade toebrengen aan de fiets en de fietser. De afstand tussen twee fietsen moet voldoende groot zijn om de fiets veilig en comfortabel in de stalling te plaatsen of om hem eruit te halen. Nieuwe fietsen hebben sturen in alle mogelijke vormen. Daardoor wordt het nog moeilijker om twee fietsen dicht bij elkaar te plaatsen. Een hoog-laagsysteem kon ruimte besparen tot de eerste vlindersturen hun intrede deden.
Het nut van hoog-laagsystemen is zo goed als nihil. Stallingen die nog altijd op die manier worden geplaatst, bieden een capaciteit die maar voor de helft benut kan worden.
De hart-op-hartafstand (onderlinge afstand tussen de frames van de fietsen) bepaalt of de volle capaciteit benut kan worden.
Hart-op-hartafstand bij stallingselementen
Pas vanaf een afstand van 65 centimeter tussen twee fietsen is er geen probleem met sturen die in elkaar haken. Die afstand biedt ook voldoende manoeuvreerruimte om de fiets te stallen.
Hart-op-hartafstand bij losstaande beugels
Eén meter tussen twee beugels is de aanbevolen afstand voor comfort en ruimtegebruik. Een afstand van 80 centimeter tot 1 meter tussen twee beugels kan voldoende comfort bieden en is aanvaardbaar.
Interessant omdat momenteel RUP's andere waarden hanteren: 37,5cm, en de NMBS kiest voor stallingen van 40cm.

Voorbeelden:
RUP Vaartkom - Ertzberg:
- Het aantal fietsenstallingen voor woningen bedraagt minstens 1 fietsenstalling per slaapkamer.
- Indien de fietsenstallingen worden gerealiseerd in groepen van minstens 20 plaatsen, heeft elke fietsenstalling een oppervlakte van minstens 1,50m² per stalling met een minimale breedte van 37,50cm.
Dat zouden zonder schroom 2 plaatsen van 65cm mogen zijn, want bouwpromotoren beknibbelen tijdens uitvoering toch nog tot op de laatste cm.

De "grote" NMBS fietsstalling aan het Station: (Beknopt verslag gemeenteraad 26 juni 2006 )
In het oorspronkelijke stadsontwerp was er sprake van 1.000 fietsenstallingen. Nu worden het er 1.600. De NMBS heeft dat gevraagd. Ze waren oorspronkelijk ook veel te nipt bemeten. Nu moet er minstens 37,5 cm zijn om een fiets te stallen. Dat is redelijk ruim. Voor de kantoorruimtes die daar worden gebouwd, is er per 100 m² kantoor een extra fietsenstalling nodig. Dat is buiten de 1.600 fietsenparkings die in principe vooral door pendelaars zullen gebruikt worden. Per woning die in de woontoren zal gerealiseerd worden, is er ook een fietsenstalling nodig. Men kan nog niet zeggen hoeveel er dat precies zullen zijn, maar vermoedelijk heel wat. De grote fietsenparking zal gerealiseerd worden aan de voorzijde van het station waar KBC met zijn project bezig is. Daar stijgt het aantal fietsenstallingen dat men momenteel ter beschikking heeft van 1.800 naar 4.000. Samen komen er voor de hele stationsomgeving 2.800 fietsenstallingen bij, zonder rekening te houden met de toekomstige bouw van een Vlaams Huis. Het schepencollege heeft zich gericht op wat de NMBS gevraagd heeft en heeft rekening gehouden met wat er aan fietsenstallingen gepland wordt aan de voorzijde van het station.
In theorie dus een totale capaciteit van 4000 fietsen volgens het RUP, maar eigenlijk 3750 volgens NMBS, en als iedereen met vlindersturen rijdt worden dit maar 2500 effectieve plaatsen.

dinsdag, mei 19, 2009

Wijgmaal wijkt

Yes!!! Ook vanuit Wijgmaal zal een fietsgroep vertrekken naar de fietsmanifestatie op 30 mei. Om 13u45 vertrekken we op het kerkplein, dan via Privaatweg, Lijnloperspad, Aarschotsesteenweg, Vaartkom en Diestsevest naar het station van Leuven. We hebben meer dan een uur, dus zal het echt slow-biking worden samen met de kinderen. Bedankt Katrijn!!

Stadsdiensten en communicatie

Zaterdag, terwijl de Wijgmaalse feesten volop bezig waren, werd het Rietensplein plechtig geopend. Er was zekers 100 man vertelde iemand mij, maar alleen de gepensioneerden en de onmiddelijk omwonenden waren blijkbaar uitgenodigd. De mensen die er elke dag doorfietsen wisten van niets, de mensen die op 500m wonen wisten van niets, de mensen die elke week Leuven Info lezen wisten van niets. Ook anderen stelden zich vragen bij de hoge leeftijd van de gegadigden.

Zo kon ook de wielerwedstrijd niet doorgaan, enkel de dorpelingenkoers: de Casinolaan lag nog helemaal open. 's Maandags erna lag het asfalt er nochtans wel. Hadden de werken niet iets vroeger kunnen verlopen mits wat aanporren van Stad Leuven? Onze oudere buurman schud ondertussen meewarig het hoofd, volgens hem wordt de straat over 2 a 3 jaar terug opengelegd om er gescheiden riolering te leggen. Volgens onze bescheiden mening had die betonverharding er nog tot dan kunnen liggen.

En 's zondags ging de halve triatlon uitzonderlijk in mei door in plaats van juni zoals andere jaren. Het was anders een tof parkoers: van Rotselaar naar Leuven, en terug langs de vaart tot in Tildonk. Wijgmaal zat helemaal in de tang, geen doorgang op Aarschotsesteenweg en de Vaart, en juist op de dag dat in Wilsele dorp en in Herent communiefeesten doorgingen. In Leuven centrum werden brieven gepost om de verkeersoverlast aan te kondigen, in Wijgmaal hebben we daarvan weer niets gezien. We hebben met scha en schande de dag zelf moeten ontdekken in welke richting het verkeer op Wijgmaal brug doorkon: Fuik! De verkeerde richting: van Herent naar Wijgmaal! Wij zijn dan maar aan gaan schuiven in Tildonk, daar kon je enkel door richting Herent, om vervolgens langs Buken in Herent te geraken. Was het nu zo moeilijk om verleden week een bordje te zetten om dit aan te kondigen?

Een paranoïde cyclopaat zou er zo een politieke agenda in kunnen ontdekken.

Wijgmaalse feesten 2009

Wegens een aanslepende verkoudheid kon ik spijtig genoeg niet meedoen aan de stratenloop. Ik heb dus maar fotograaf gespeeld voor al de mensen die het te druk hadden met lopen. Gelukkig liep Kasper wel mee zodat de eer van ons huis hoog werd gehouden. Opvallend veel krullekinderen liepen dit jaar mee, en nog veel meer waren mekaar aan het beloven om volgend jaar zeker mee te lopen. Eerst met de kinderloop om 13u00

en dan nog met de 4/8/12km stratenloop voor volwassenen. En grote kindermagneten waren de draaimolen en het springkasteel op het Chiroterrein.

De dorpelingenkoers en de optredens zorgden voor een gezellig dorpsfeest.
meer foto's op Flickr.

zaterdag, mei 16, 2009

Varieer in het verkeer

Hoe gaat een voetganger naar Gasthuisberg?
A) Hij neemt de auto.
B) Hij neemt de fiets.
C) Hij neemt de bus.
D) Hij laat zich overhoop rijden en neemt de ziekenwagen.
E) Niet, gezien het ontbreken van een degelijk voetpad.
F) Alle bovenstaande antwoorden zijn goed.

vrijdag, mei 15, 2009

Melding

Op de allereerste meldpuntfietspaden.be meldingen werd nogal stuntelig geantwoord, op mijn eerste melding bijvoorbeeld heb ik nooit een degelijk antwoord gekregen, behalve:
Beste Daems Erik,

Als reactie op uw melding van een knelpunt voor fietsers (referentie : 0BAF2CB927) op volgende locatie :

AARSCHOTSE POORT
Leuven
Vlaams-Brabant

Melden we u het volgende :

Volgens onze informatie werd deze melding reeds aan u beantwoord op 30 januari 2008.

Met vriendelijke groeten,
het meldpunt fietspaden team
Helaas heb ik dit antwoord nooit ontvangen, en verdere communicatie werd (toen ook al) niet meer beantwoord.

Mijn tweede melding op het meldpuntfietspaden ging als volgt:
Beste Erik Daems,

Volgende informatie werd door u verzonden naar de bevoegde wegbeheerder :

Plaats : Provincie : Vlaams-Brabant
Gemeente : Leuven
Straat : Aarschotsesteenweg Specificatie : Ter hoogte van zijstraat : Vuntcomplex
Omschrijving : Een verkeerslicht is defect

Andere : Komende van Vuntcomplex branden lichten voor autoverkeer dat naar rechts afslaat eerst, pas na enige tijd krijgen fietsers die rechtdoor willen rijden groen licht. Dit is geen veilige situatie!

U kunt niet antwoorden op deze informatieve e-mail.

Met vriendelijke groeten,

Het meldpunt fietspaden team
en dan kreeg ik volgende antwoorden:
Beste Daems Erik,

Als reactie op uw melding van een knelpunt voor fietsers (referentie : D5C8EBADDC) op volgende locatie :

Aarschotsesteenweg
Leuven
Vlaams-Brabant

Melden we u het volgende :

Graag antwoord ik u op uw melding. De provincie heeft hier geen bevoegdheid. Het Vuntcomplex wordt beheerd door het Vlaams Gewest.

Met vriendelijke groeten, het meldpunt fietspaden team

Beste,

Is deze melding dan ook doorgestuurd naar het Vlaamse gewest? Dat is me niet helemaal duidelijk uit uw antwoord.

Dank U

met vriendelijke groeten,
Erik Daems

Geachte heer Daems,

We zullen uw vraag doorsturen naar het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, Via Vitagegebouw, Luchthavenlaan 4 te 1800 Vilvoorde.

Met vriendelijke groeten,
XXXXXXXXX XXXXXX
Betreft: N19 Turnhout - Leuven
Leuven
Kruispunt met N19c Vuntcomplex
Defect verkeerslicht
VT/VS/N19/2546 (1424-a)
ons kenmerk : S/WVB/E-MAIL/FIETS/27

In antwoord op uw melding aan "het meldpunt fietspaden" kan ik u meedelen dat mijn afdeling al hierover advies en zo mogelijk een aanpassing van de lichtenregeling heeft gevraagd aan de Afdeling Verkeerskunde, die instaat voor de opstelling van de verkeerslichtenregeling.

Hoogachtend,
i.o. ir. XXXXX XXXXXXXXXXX
Afdelingshoofd Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Na anderhalf jaar wachten op verandering heb ik vandaag dezelfde melding nogmaals gedaan. Misschien speelde het mee dat destijds het Vuntcomplex een provinciale baan was, daarna een gewestelijke en nu een stedelijke. Vooral omdat de lichtenregeling voor fietsers nog altijd even absurd is als toen. In het kader van Leuven Noord zal deze baan later fietsvrij gemaakt worden, en komt er ter hoogte van de Kessel-losesteenweg een fietstunnel onder de E314. Hopelijk krijgen we daar dan een degelijke fietsersoversteek.Daarover kan ik ondertussen zeggen:
Geachte,

Wij komen terug op uw e-mail van 6 mei 2009.

De startnota van dit dossier is goedgekeurd en behelst enkel het voorontwerp van de tunnelkoker.

Aangaande het kruispunt van de E19 Aarschotsesteenweg met de Kessel-Losesteenweg ter hoogte van de school is besloten om dit kruispunt van verkeerslichten te voorzien die gecoördineerd is met het vlakbij gelegen kruispunt van de N19 met de N19c – Vuntcomplex.

Op dit ogenblik is nog geen plan beschikbaar.

Wij hopen U voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

ir. XXX XXXXXXX
afdelingshoofd

donderdag, mei 14, 2009

meldpunt wegen

Na het succesvolle meldpunt fietspaden, een centraal meldpunt voor al de rest:
Weg
Fietspad
Voetpad
Carpoolparkings
Kunstwerken (bv. tunnels, bruggen, ...)
Nevenbedrijven (bv. snelwegparkings, ...)
Wegenwerken
Leefbaarheid
Toegankelijkheid
Diverse
Ik heb uit nieuwsgierigheid direct mijn eerste melding gedaan i.v.m. de rammelende roosters, afbrokkelende beton en diepe, open voegen op het Martelarenplein.

dinsdag, mei 12, 2009

Yes we can!

Change!
In de Streekkrant las ik dat de verzuchtingen van de bewoners gevolgd worden: de Geldenaaksebaan wordt zone 30 van aan de Ring tot de Milseweg. Geen te smalle voet- en fietspaden, speciale goten of borduren. Enig gezond boerenverstand is eindelijk doorgedrongen tot onze bewindslieden: dat fietspaden in zone 30 en 50 niet automatisch leiden tot veiliger fietsen. Een fietsvrije rijbaan nodigt uit tot sneller rijden, wat onveiligheid bevorderd, want fietsers moeten toch ook eens oversteken. En om hindernissen te omzeilen mogen fietsers op de rijbaan rijden, dan is het ook tof dat ze zonder wielplooien terug op het fietspad kunnen geraken. Helaas was dit besef nog niet doorgedrongen toen de Baron Descampslaan te Wijgmaal werd heraangelegd in 2008: rechte borduren en smalle fietspaden in de zone 30 moeten zogezegd fietsers beschermen. Bussen kunnen echter elkaar niet kruisen zonder op dit fietspad te rijden, en om het fietspad op te rijden moet je de rechte boordsteen trotseren, wat automobilisten minder hindert dan fietsers.

Change!
Oversteken: nog zo een heikel punt gezien het feit dat de helft van de ongevallen met fietsers op kruispunten gebeurt, en dat deze kruispunten in verhouding toch maar een klein deeltje uitmaken van het totale fietspadennetwerk. Het werd hoog tijd voor veilige inrichtingen. Wie zei ook alweer: 'Wat Vlaanderen doet, doet het beter!' want die is er ook vergeten 'Maar vooral veeeeeel trager.' bij te voegen. We hebben er lang op moeten wachten, maar binnenkort verschijnt gelukkig een vademecum 'VEILIGE WEGEN EN KRUISPUNTEN'. Ook wat betreft kleur en aanleg van fietspaden op gewestwegen is er eindelijk vooruitgang geboekt. Het zal nog wel 10 jaar duren vooraleer alles heraangelegd of herschilderd is! Eindelijk duidelijkheid:
Wanneer de fietser op het fietspad op een kruispunt voorrang heeft op het dwarsende autoverkeer, dan is het belangrijk dat het fietspad vóór en voorbij het kruispunt duidelijk één aaneengesloten geheel vormt.
Dus geen nep-oplossingen meer zoals het fietspad voor het kruispunt plots laten stoppen en dan na het kruispunt terug laten beginnen.

maandag, mei 11, 2009

Meer oranje op straat

Op de laatste vergadering van projectteam mobilititeit van Netwerk Duurzaam Leuven, hoorde ik iemand van Stad Leuven vertellen:
Er komen te veel meldingen binnen via het fietspadenmeldpunt. En vooral veel meldingen over dezelfde punten. Het is teveel om allemaal te lezen, daarom gooien we de reacties op de meldingen zonder te lezen weg, we hebben er geen tijd voor.
En dan ging het verder dat er soms wel goede voorstellen tussenzitten, maar ook veel kankeraars.
Het kan wel kloppen: zelf krijg ik nooit antwoord op vragen over meldingen. Maar erger is dat sinds februari de meeste meldingen zonder gevolg blijven. Is dit een staaltje van openheid van bestuur? Moeten we meldingen aangetekend versturen misschien? Vooral de toestand van het fietspad wordt gemeld als knelpunt.
69,8% van de dossiers vermelden de staat van het wegdek als knelpunt
Onderhoud is dus belangrijk.

vrijdag, mei 08, 2009

Fuik jou domme fietser!

Wie van de Brusselse poort naar de Tervuurse poort sjeest, en meerbepaald plannen heeft om daarna langs het Groenveld naar het sportkot te rijden, krijgt aan Gasthuisberg de keuze:

Opvallend het fietspad langs de ring volgen, of naar Gasthuisberg afdraaien.

Wat hij niet dadelijk ziet is dat er een beetje verder nog een parallelle fietsoversteek is. Is het wel een fietspad? Is het wel voor de juiste richting? Duidelijk is het niet helemaal. Met bergafsnelheid ben je er zo voorbij.

Wie zo dom is om het opvallende fietspad te volgen, ziet verder plots dat hij gefuikt is. Een hoge rechte borduur verhindert hem van spoor te veranderen om de gewenste weg te vervolgen. Het net is rond hem dichtgesnoerd.

Zo een teneergeslagen en gefuikte fietser kan zich even verder elegant want zonder verkeersovertreding onder het achteropstormende verkeer gooien en zo een einde maken aan zijn domme leven. Zo worden slechte fietsgenen uit de menselijke genenpoel verwijderd.

Je vindt over deze rare constructie meer uitleg in de omzendbrieven van AWV:
Dienstorder LIN/AWV 2003/3 van 25 juni 2003
Bestuurders van bromfietsen klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom
werd vervangen door
Dienstorder LIN/AWV 2004/7 van 2 september 2004
Bestuurders van bromfietsen klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom
werd vervangen door
Dienstorder MOW-AWV-2010-13 [PDF, 2100kB, 11 pag.]
Bestuurders van bromfietsers klasse B op de rijbaan en/of het fietspad.
Overgangsconstructies.
En ergens stond daar vermeld:


donderdag, mei 07, 2009

woensdag, mei 06, 2009

AUW

Soms lezen wegmarkeringen als een strip.

dinsdag, mei 05, 2009

Fietsbrug

Bij alle ontwerpen van Leuvense fietsbruggen die ik al heb gezien, valt mij vooral de rechtlijnigheid en hoekigheid op. Waar komt die toch vandaan? Een fietser vraagt niet naar een strakke lijn, hij rijdt op twee wielen zelf nooit volledig rechtlijnig, vooral bergop zwaddert hij maar wat heen en weer. Mountainbikers rijden ook niet op rechte autostrades bergop en bergaf, neen, bochtig en moeilijk werk vinden ze uitdagend en tof. Wielrenners rijden ook geen rechte wedstrijden van start naar finish, eventueel met hoeken van 90° onderweg. Waarom ontwerpen wij dan steeds alles zo recht? Het getuigt mijn inziens van een architecturale arremoei als we enkel in legoblokjes kunnen denken. Misschien moeten we ons eens dringend laten inspireren.

maandag, mei 04, 2009

Aarschotse steenweg

Naar aanleiding van mijn artikel over zebrapaden op de vernieuwde Aarschotse steenweg mailde ik op 15 januari naar de VOM:
Geachte,

Graag had ik Uw aandacht gevestigd op voor fietsers en voetgangers zeer vervelende knelpunten langsheen de Aarschotsesteenweg:

We nemen als voorbeeld de voetgangersoversteekplaats voor de Basisschool Krullevaar't (nr 155, aan het voormalige gemeentehuis van Wilsele). Kan het zebrapad niet doorgetrokken worden tot over het fietspad, zoals het in het fietsvademecum (Hoofdstuk 4, p.101) wordt voorgeschreven? Ik heb zelf meermaals meegemaakt wanneer je oversteekt van de school weg, en als er veel (vracht)verkeer stilstaat voor overstekende voetgangers, dat bromfietsers die richting Aarschot rijden je niet zien aankomen en dat je bijna wordt omvergereden. Met het doortrekken van het zebrapad op het fietspad zou de onduidelijkheid reeds verholpen zijn.

Veel oversteekplaatsen van aan de Aarschotse poort tot in Rotselaar zijn in hetzelfde bedje ziek.


quote uit Vademecum fietsvoorzieningen van de Vlaamse gemeenschap:

4.10.4
Voorrangsregeling op kruising van fietspad met voetgangersoversteek
Op oversteekplaatsen voor voetgangers (zogenaamde 'zebrapaden') moeten automobilisten
voorrang verlenen aan voetgangers die wensen over te steken. In de praktijk ontstaat echter dikwijls een voorrangsconflict tussen fietsers die een fietspad volgen en overstekende voetgangers. Dit heeft veelal te maken met een weinig consequente afbakening tussen beide voorzieningen. Om dit te vermijden gelden volgende richtlijnen:
- Voetgangersoversteekplaatsen worden steeds doorgetrokken over aanliggende fietspaden en
over vrijliggende fietspaden wanneer onvoldoende ruimte (minder dan 2 meter) aanwezig is
tussen rijbaan en fietspad. In dit geval heeft de voetganger voorrang op de fietser.
- Voetgangersoversteekplaatsen worden in principe nooit doorgetrokken over vrijliggende
fietspaden wanneer voldoende ruimte (minstens 2 meter) aanwezig is tussen rijbaan en fietspad.
In dit geval heeft de fietser voorrang op de voetganger.


met vriendelijke groeten

Erik Daems
fietser uit Wijgmaal

Vermits deze steenweg gewestelijke materie is, werd mijn brief doorgestuurd naar de Vlaamse overheid. Vandaag is er dan eindelijk reactie gekomen: de markeringen zullen in de lentecampagne worden uitgevoerd!

vrijdag, mei 01, 2009

Trage fotograaf

Afgelopen weken kwam ik op het lijnloperspad 's morgens en 's avonds een snelle blauwe UFO tegen, driewieluig en pijlsnel. Voordat ik mijn camera kon nemen, aanzetten en focussen was de UFO reeds verdwenen. De Ufo had een naam: WAW. Geen WAW op de foto dus.

Gisteren stonden er 's morgens twee mannen aan de olifant om de kiss-and-ride automobilisten aan te manen door te rijden. Voordat ik mijn camera kon nemen, aanzetten en focussen waren ze reeds verdwenen. De mannen waren POLITIE. Geen politie op de foto dus.
In verband met het nieuwe parkeerbeleid in de Leuvense binnenstad lees ik op hun site:
en een private bewakingsfirma neemt de ticketcontroles over van de agenten van politie. Deze laatsten gaan zich in de toekomst vooral bezig houden met de veiligheid van de zwakke weggebruikers.
Wat gaat dat ik de praktijk worden vraag ik mij af: eindelijk eens wat automobilisten van het fietspad jagen, oftewel wat meer fietsertje pesten?