woensdag, september 22, 2010

Krom & recht

Ergens in de bijbel staat dat je niet recht kan praten wat je krom hebt gemaakt. Gecondenseerde wijsheid. Toepasselijk voor de ontwerpers van AGW, het Vlaamse agentschap voor wegen en verkeer. Fietspaden worden toch maar dikwijls krom gemaakt en toch als recht verkocht. Op plannetjes en in brochures lijkt het allemaal mooi, een rijbaan die vlot verkeer mogelijk maakt met een even rechte fietsweg ernaast. We hebben het even over het stukje fietspad/weg met het zwarte bolletje en het cijfertje 1 linksonder.
Ingescand uit Mozaiëk jaargang 7 nummer 2, p18.

Helaas bevat de werkelijkheid obstakels. Veel obstakels. We zagen het traject van de fietsweg reeds botsen met een pijler van het spoorwegviaduct. Die zal sinds het tekenen van de plannen plots verschoven zijn. Elke 100m fietspad heeft trouwens recht op zijn eigen vergetelheid. Deze is 30m hoog of meer, hij geraakt zelfs niet helemaal in beeld. Misschien stond die er nog niet toen bovenstaand plannetje werd getekend. Bijgevolg zal het fietspad er rond kronkelen als een spaghetti. Tof. Het had ook met een fraaie boog er rond gekund. Er valt blijkbaar geen eer te behalen met het aanleggen van degelijke fietspaden.
In het midden de geul voor het fietspad. De fietsers moeten eerst enkele meters naast de rijbaan rijden en daarna rond de HS-mast.

En verder uit het zicht van de steenweg ligt nog een oud smal stukje fietsweg te wachten op verbetering. Als dit niet mee wordt aangepakt blijft dit een fietsfuik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten