vrijdag, februari 04, 2011

Fietsstraat

Wat een fietsstraat is, en hoe ze er uit kan zien, heeft Groen! al mooi beschreven.

In Leuven gaan we een fietsstraat krijgen in het park Belle-Vue. De eerste!!! Joepie jee!!

Het stadsbestuur van Leuven is daar een beetje onnozel in, die van Brugge zijn heel wat realistischer (mobiliteitsplan):
Tenslotte is elke straat een fietsstraat.
...
In de verblijfsgebieden worden geen afzonderlijke fietspaden aangelegd. Het verkeer verloopt hier gemengd. Wel zullen de maatregelen in het kader van het zone 30-programma de veiligheid van de fietser bewerkstelligen. De zone 30-maatregelen maken in feite integraal deel uit van het duurzame fietsbeleid. Bij de fasering van de zone 30 is onder meer rekening gehouden met de aanwezigheid van belangrijke fietsstromen en fietsroutes.
Je moet ze alleen autoluw maken. Dat kan je met eender welke straat doen. Zone 30 is al een begin. Een paaltje in het midden maakt het dan af, alleen nog plaatselijk verkeer mogelijk.

Of het kan ook met verkeersborden:

Volgens deze borden was de ravenstraat dus eigenlijk een fietsstraat. En dat al jaren lang. Jammer dat het gemeentebestuur hiervan geen weet had.

Alhoewel de jaren vorderen, vordert de fietsvriendelijkheid niet in diezelfde mate.

Brede straten worden enkelrichting, ook voor fietsers, aangelegd.

Obstakels om zogezegd de veiligheid te verhogen worden op de fietser zijn pad geplaatst.

In een korte smalle straat die ideaal was om een fietsstraat te realiseren, wordt fietsverkeer ook enkelrichting. Hier was een paaltje op zijn plaats. Louis zal 's zondags met de wagen langs hier moeten passeren als hij naar de markt gaat voor zijn legumen ofzo. Dus geen fietsvriendelijke maatregelen mogelijk.


(Deze post lag al van september in de schuif te wachten en bevat dus niet veel actualiteit)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten