dinsdag, april 30, 2013

Fietstop

Vroeger durfden burgemeesters eendert wat uitkramen in hun besloten gemeenteraadje, zoals een dikke vier jaar geleden:
Er is nergens een fietsstad zoals Leuven. Mogelijk dat in Nederland alleen Amsterdam en Utrecht vergelijkbaar zijn.
Heden durven politiewoordvoerders ook al eens zomaar wat uit te kramen:
In een grootstad als Leuven kun je niet verwachten altijd tot vlakbij je bestemming te fietsen. De fietsersbond mag gaan beseffen dat de fietser zijn mentaliteit moet durven aanpassen.
Wanneer je dat bij elkaar telt dan mag Leuven, als EN metropool, EN fietsstad zonder weerga, zeker niet ontbreken in de index der fietssteden, zo ergens primus inter pares gewijze in de buurt van haar gelijken.


Hmmm. Kennen ze daar in Denemarken dan de 12 (fiets)werken van onzen Tobback niet, of wat?

maandag, april 29, 2013

Gewonnen


Tijdens de maand maart liep bovenstaande wedstrijd in de Spar winkels, waarmee je deze fiets mee kon winnen:
Specificaties
Type: Granville Metro RD 7
Kader: alu 6661-T6 Teardrop tubing
Versnellingen: Shimano TX-35 7-speed derailleur
Remmen: V-brake
Wielset: Mach 1 XE/CST Allround
Slot: ABUS 485 vast op het frame
Staander: Ursus dubbele voet
Zadel: comfortabel breed retro zadel
Uitrusting: voorste pakdrager me
t houten krat, bel en verlichting
Kleur: crème wit met Spar logo op krat
Winkelwaarde: € 599
Ook in de Eurospar van Wijgmaal stond reeds een fiets aan de inkom klaar. En ik maar heel de maand formuliertjes bijhouden. En elke keer wanneer ik er kwam dacht ik: daar ga ik nog eens een foto van trekken.
Eurospar Wijgmaal

En plots was het te laat om al de formulieren in te vullen, want er was al een winnares die de fiets mee naar huis mocht nemen. Helaas pindakaas! Volgende keer beter.

zaterdag, april 27, 2013

Einde van een tijdperk

Kort na elkaar stierven twee cafés in Leuven die nog onveranderd waren gebleven sinds mijn allerliefsteke en ik jong waren: den Amedee en d'Oase. Plots stijgende huurprijzen in een steeds historischer wordende centrum lagen waren de doodsteek.

Wanneer mijn allerliefsteke en ik een stapje in de wereld waagden, stalden we onze fiets dan ook liefst zoals we dat al van in onze jeugd deden: gewoon vlak voor het café. Het moet echt niet moeilijker. Spijtig genoeg heeft onze burgemeester daar geen geduld meer mee, en zou iedereen zijn fiets tegenwoordig in de (dure) centrale stalling moeten zetten.

Ook al is er klaarblijkelijk geen verband tussen deze twee zaken, toch link ik ze aan elkaar. Ze zijn een eerste virtuele steenlegging voor LeuPlace, met het centrum van Leuven als toeristisch en commercieel hoogtepunt. Want er wordt nog altijd gedacht dat alleen wie met de wagen naar Leuven komt kapitaalkrachtig genoeg is om het geld te laten rollen.

Gedaan dus met het niet-commerceel gepalaver van lui en slonzig volk dat zijn fiets zomaar tegen de achterkant van het Gotische stadhuis smijt. Amen!

Munstraat, Leuven
Munstraat, Leuven

donderdag, april 25, 2013

Gefuikt!

Gisteren: pijltjes volgen en oversteken:
Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele

Vandaag: dezelfde pijltjes volgen op een kruispunt waar de lichten niet meer werken, en dan plots niet meer verder kunnen over het verkeerseiland. Ik reed links rond het eiland, en terwijl ik enkele meters noodgedwongen aan het spookrijden was, kwam daar volle petrol een Lijnbus aangereden. Dat was even zweten. Het toeteren van de bus zindert nog na in mijn oren. Vlaanderen is weer goed bezig!
Aarschotsesteenweg, Wilsele

woensdag, april 24, 2013

Hoe lang gaat een fietspad mee (7)

Omdat er geen informatie over deze voor fietsers ingrijpende werken wordt gegeven, noch door Agentschap Wegen en Verkeer (wegbeheerder N19), noch door het stadsbestuur en de stadsdiensten ( niet onder verkeersmaatregelen, niet onder openbare werken, niet op www.leuvenfietst.be) som ik hieronder even alles op wat vroeger werd meegedeeld aan de Fietsersbond afdeling Leuven, na heel veel vragen.

Op een PCV, een provinciale commissie verkeersveiligheid, is er door de betrokken instanties einde 2012 beslist over de reeks aanpassingen die effectief zouden gebeuren.
Onder andere deze punten:
1. De opstelruimte voor fietsers op het eiland aan de zijde van de Dijlebrug moet vergroten zodat ze een veiliger gevoel hebben om te wachten aan rood licht of aan de bypass.
2. De aansluiting van de fietsoversteek over de bypass moet haakser zodat fietsers meer beseffen dat ze moeten wachten. Er is ook besproken om de fietsers in de voorrang te brengen, maar dit was niet mogelijk omwille van de doorstroming voor het autoverkeer.
3. De zichtbaarheid moet vergroten voor automobilisten die van de Dijlebrug komen en de bypass nemen. Een aantal betonnen vangrailsblokken moeten weg als dat kan.
4. De fietsoversteken worden extra aangeduid door okergele slem aan te brengen.
5. In de lichtenregeling wordt nagegaan of de fietser enkele seconden voorstart kan krijgen op de afslaande auto’s.
6. Er komen kleine herhalingslichten op ooghoogte bij voor de fietsers.
7. De niet-bedoelde doorsteek langs de loskade (in het verlengde van de Wijgmaalsesteenweg) wordt nog beter toegemaakt, zodat fietsers hier echt niet meer doorrijden. Ze steken dan immers over op plaatsen die hier niet voor geschikt zijn.
8. Het aspect van de voorrangsregeling voor fietsers aan de toegangswegen van Interleuven en de loskade ligt nog voor ter discussie. Voorlopig blijft het behouden. Mogelijks zouden de oversteken dichterbij de autoweg gebracht worden en wel in de voorrang komen.
9. De kleine doorgang meer richting Leuven is ondertussen afgesloten. De verkeersborden moeten nog verwijderd worden, maar hier krijgt de fietser gewoon zijn voorrang terug.
Verder heeft de Vlaamse overheid nog volgende plannen:



Wat we ook nog gaan doen (maar niet op dit plannetje te zien is): het niveau van het fietspad dat naar de oversteekplaats toe gaat, een 5-tal meter voor de effectieve oversteekplaats reeds op het niveau van de oversteek zelf brengen, om op die manier het oogcontact tussen fietser – bestuurder beter mogelijk te maken. Nu is het lengteprofiel van dit fietspad zodanig dat het fietspad helemaal tegen het einde toe pas stijgt en de helling maakt naar de oversteekplaats.

Voor dezelfde reden, kijkt de aannemer ondertussen na of we de betonnen stootband lichtjes kunnen draaien om ook een grotere kijkhoek te creëeren vanaf de bypass rechtsaf richting het fietspad dat van Leuven komt.
Helaas zien we op lichtengeregelde kruispunten, net zoals in de rest van Vlaanderen, steeds terugkomen dat:
a) fietsers alleen een veilig gevoel mogen krijgen, maar geen echte veiligheid. Daar moeten ze blijkbaar maar zelf voor zorgen door hun voorrang op het kruispunt uit te vechten met verstrooide automobilisten en vrachtwagenchauffeurs.
b) de doorstroming van autoverkeer belangrijker is dan fietsveiligheid. Alhoewel Vlaanderen weet dat by-passen voor fietsers zeer gevaarlijke punten zijn, wordt ze steeds populairder bij wegbeheerders omwille van de fileproblematiek.

De minister-president van Vlaanderen en de minister van mobiliteit mogen dan anders kwaken in de kranten, in werkelijkheid wordt er op kruispunten enkel infrastructuur voor gemotoriseerd verkeer aangelegd die de onveiligheid van fietsers in beton verankerd. Van een duurzaam veiligheidsbeleid voor fietsers blijft het dus nog enkele decennia dromen. Dit heeft niets te maken met centen, maar alles met niet willen kiezen voor de fiets.

De Leuvense Fietsersbond heeft gevraagd om hier resoluut te kiezen voor de veiligheid van fietsers: en de by-passen mee onder de lichtenregeling te brengen, onder het motto 'Groen licht voor fietsers = veilig  en zonder conflicten oversteken'. Verder hadden we nog veel 'overtredingen' tegen het vademecum fietsvoorzieningen gemeld, waarvoor we nog altijd wachten op antwoord. We fietsen op hoop.

dinsdag, april 23, 2013

Hoe lang gaat een fietspad mee (6)

Vrijdag stonden er plots veel fluostreepjes op het fietspad aan de gecontesteerde oversteekplaatsen van de vernieuwde Aarschotsesteenweg.

Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele

Maandag stonden er plots omleidingsborden klaar, en waren er (illegale*) gele vierkanten op de rijbaan aangebracht. Ze zijn dus weer al goed begonnen!

Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele

Er gaat eindelijk iets gebeuren. Of de aanpak grondig dan wel cosmetisch zal zijn, dat is nog de vraag die ons nu bezig houdt. Hopelijk wordt de hoge aalmoesfactor van dit stukje fietsinfrastructuur opgekrikt.

* de oranje kleur voor tijdelijke wegmarkeringen bij werken is enkel toegelaten voor overlangse onderbroken of doorlopende lijnen die de rijbaan verdelen. Zie de wegcode hier en hier. In het Geïllustreerde reglement voor de wegbeheerder staat het explicieter vermeld: Wij herinneren eraan dat de oranje kleur alleen voor overlangse markeringen en dus niet voor dwarsmarkeringen zoals oversteekplaatsen voor voetgangers mag worden gebruikt.

maandag, april 22, 2013

Tegensprekelijk

Het traject van 'de trein van morgen' wordt mooi voorgesteld als 'genetwerkte mobiliteit': multimodale naadloze aansluitbaarheid en nog veel meer buzz-woorden.


Een fietser van vandaag denkt: "Ik stap toch gewoon met mijn fiets op de trein? Er bestaan daar al speciale treinen voor."


Mis!
Het toekomstverhaal is een gescheiden verhaal, zonder je eigen fiets: je stapt uit de NMBS-trein en je stapt op de NMBS-fiets.
Raar dat fietsen aanbieden opeens core-business van de NMBS lijkt geworden. Het herinnert mij een beetje aan het hele ABX-verhaal en zijn noodlottige afloop, en dan denk ik: "Schoenmaker blijft bij uw leest."
2.3. De NMBS

2.3.1. Rechtsvorm

De NMBS is opgericht bij de Belgische wet van 26 juli 1926. Sinds 14.10.1992 is de NMBS een autonoom overheidsbedrijf en een publiekrechtelijke naamloze vennootschap. Aldus is de NMBS onderworpen aan de handelsrechtelijke wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen die van toepassing zijn op de naamloze vennootschappen voor al hetgeen niet uitdrukkelijk is geregeld bij of krachtens titel I van de wet van 21 maart 1991 dan wel bij of krachtens enige specifieke wet.

2.3.2. Vennootschappelijk doel

Het vennootschappelijk doel van de NMBS is het spoorwegvervoer van reizigers en goederen. De NMBS kan zelf of via participaties in Belgische, buitenlandse of internationale bestaande of op te richten instellingen alle commerciële, industriële of financiële verrichtingen uitvoeren die direct of indirect, geheel of gedeeltelijk, verband houden met haar vennootschappelijk doel of die de realisatie of de ontwikkeling ervan zouden kunnen vergemakkelijken of bevorderen.
Gewoon de treinen op tijd laten rijden bijvoorbeeld, dat is blijkbaar toch al moeilijk genoeg. En toch wordt zelfs Lieven Scheire voor de Olympische fiets-trein kar gespannen.
Op 23 april vindt de actie plaats op het Martelarenplein in Leuven. Schepen Mohamed Ridouani brengt om 18.30 uur een bezoekje aan de tent en legt uit waarom Leuven maximaal wil inzetten op elektrisch vervoer en dus enthousiast deelneemt aan Olympus.
Maximaal op elektrisch vervoer inzetten? En de fietsen met 'gewone' trapkracht dan? En wat met het STOP-principe? Ik vrees ervoor wanneer ik dit lees:
Elektrische wagens rijden vlot, stil en zijn ideaal voor kortere verplaatsingen ... zeker in een stedelijke omgeving.
Wagens promoten binnen een stedelijke omgeving? Leidt ongebreideld geloof in e-mobiliteit ook niet tot immobiliteit?

zondag, april 21, 2013

Het gat in de markt (2)

Na het schielijk verdwijnen van fietsen Ronny aan Wijgmaalbrug, was er in de directe buurt geen fietsenmaker meer. Een spijtige zaak! De dichtsbijzijnde was Verbinnen Sport op de Aarschotsesteenweg. Zelf gingen wij steeds naar de Fietsgarage in Holsbeek, want dat was nog een collega-vader van op de Krullevaar't die als fietsenmaker was begonnen.

Sinds kort is er een andere collega-vader van op school bezig met in het edele vak van het fietsenmaken aan het stappen, en dat in Wijgmaal nog wel, vlak bij de deur. Vorige week ben ik ter kennismaking de rammelende Mechelen-fiets van Lotte naar Patrick gaan brengen ter herstelling. Voorlopig is de werkplaats nog in de kelder gevestigd, achteraan het huis, dus daar zie je op de foto niet veel van.
Ursulinenstraat, Wijgmaal

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

donderdag, april 18, 2013

Het gat in de markt (1)

Vorige week fietsten Wiebe en ik voorbij deze 'nieuwe' fietsenmaker. Er is dus duidelijk vraag naar in deze contreien!
Gebroeders Massantstraat, Herent

woensdag, april 17, 2013

Half aprilvis

Na regen komt zonneschijn!
station Wijgmaal
station Wijgmaal
station Wijgmaal

Alleen de keuze blijft: wielplooiers in een overdekte en verlichte stalling, of fietsbeugels waar je je slot aan kan vastmaken in weer en wind.

Zijn er diefstalveilige stallingen nodig in Wijgmaal? Mmmmh, ik denk van wel.
station Wijgmaal
station Wijgmaal
station Wijgmaal

Fietsbaarheid vernieuwde Tiensestraat

Brief aan de schepenen van en te Leuven

Beste,

gisteren konden we met eigen ogen aanschouwen dat er borden met venstertijden voor fietsers werden geplaatst aan de toegangen van de vernieuwde Tiensestraat, in tegenstelling wat er altijd door stadsdiensten en het stadsbestuur werd verteld, zowel op persoonlijke vragen als op vragen gesteld in de gemeenteraad.

Tiensestraat, Leuven
Tiensestraat, Leuven

Worden deze borden nog vervangen door borden zonder venstertijden, of wordt er terug gekomen op de beloftes die in het verleden o.a. in de gemeenteraad zijn gemaakt?

Bovendien zien we dat het fietsverkeer door een ander verkeersbord in de richting van het Herbert Hooverplein naar Rector De Somerplein wordt verboden. Rekening houdende met de venstertijden voor fietsers, die zijn ingevoerd in de Vital Decosterstraat en Vanderkelenstraat nadat de plannen voor de Tiensestraat werden opgesteld en goedgekeurd, zorgt dit dat het centrum wel zeer slecht bereikbaar wordt voor fietsers. Dit druist dan ook in tegen het STOP-principe, en getuigt bovendien niet van een gedegen visie op fietsmobiliteit.

Tiensestraat, Leuven

Het is voor het stadsbestuur reeds vijf na twaalf om een fietscirculatieplan op te stellen, iets dat toch noodzakelijk is wil Leuven zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen halen, en wil het nog beschouwd worden als een fietsstad. Hopelijk wordt dit snel aangepakt, en kan er eindelijk worden samengewerkt met de fietsende inwoners die hier reeds lang om vragen, zie ook de resultaten van Leuven Overmorgen.

Wij zijn als Fietsersbond overigens nog steeds beschikbaar voor een verdere, vruchtvolle samenwerking om te komen tot een klimaatneutraal en fietsvriendelijk Leuven.

met vriendelijke groeten,

Erik Daems, secretaris
Fietsersbond Leuven


Update22-04-2013
De borden in de Tiensestraat en de Vanderkelenstraat zijn ondertussen vervangen. Toch blijft er een verwarrend verschil in tweerichtingheid, of niet?
Tiensestraat, Leuven
Vanderkelenstraat, Leuven
Diestsestraat, Leuven

dinsdag, april 16, 2013

Hinder

Een bloemlezing van foto's van vorige week, zonder veel uitleg.
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Justus Lipsiusstraat, Leuven
Tiensestraat, Leuven
Rector De Somerplein, Leuven
Tervuursevest, Leuven

maandag, april 15, 2013

Fietsbrug

Dit weekend was ik een beetje pissed toen ik dit in het Nieuwsblad las.

Fietsen op het perron of op de trein, dat vind ik zelf ook ontoelaatbaar. Maar dat de NMBS van een fietsbrug een voetgangersbrug maakt? Haaaargh! Gedaan met fietsbruggen in Leuven of wat? Hoe is dat nu toch mogelijk!

Het toeval wou dat ik een uurtje te vullen had in Aarschot. In plaats van een koffietje te gaan drinken, ben ik dan maar gaan wandelen aan het station, meerbepaald op de fietsbrug.
Fietsbrug, Aarschot

In Aarschot heeft men nu wel al een fietsbrug, maar trekt het stationsplein op niks. Het is volledig ontworpen vanuit een dominantie van auto's en bussen. De fietsers hadden hun plaats aan de noordkant: stallingen dicht bij rijbaan en bij sporen. De fietsbrug ligt nu aan de zuidkant van het station, midden in het gebied van auto's en bussen. Boordstenen en geparkeerde wagens hinderen het pad van de fietser.
station, Aarschot

Maar niet alleen fietsers worden gehinderd. De autoparkings voor mindervaliden hebben last van bomkraters, en de toegang naar het plein heeft onnodige boordstenen.
station, Aarschot
station, Aarschot
Eerst het stationsplein vernieuwen, en dan braafjes wachten tot de fietsbrug wil landen, was blijkbaar niet de beste optie die het Leuvense stadsbestuur kon kiezen. Helaas hebben fietsers en hun infrastructuur nooit hoog op de agenda van ons stadsbestuur gestaan, wat die ook mag beweren, en dat begint ze nu zuur op te breken.

zondag, april 14, 2013

Mama bicycle

Vorige week zag ik een echte mama bicycle wildgestald op het Martelarenplein staan.
mamabicycle op het Martelarenplein, Leuven
mamabicycle op het Martelarenplein, Leuven

Vooral het mandje achteraan, dat met een simpele beweging omgevormd kan worden tot een kinderstoel, trok mijn aandacht.
mamabicycle op het Martelarenplein, Leuven
mamabicycle op het Martelarenplein, Leuven

Ik zal haar toch maar effe waarschuwen in mijn beste dunglisch zoals de jongens van make that the cat wise, want mijn Japans is echt niet zo denderend. Het enige waar ik spontaan op kom is itadakimasu.

Dear bicycle mama, be carefull with your bicycle. It stands overall on all plates: Stalling is forbidden on goose the plain. If it in the way stands, comes the police it uploading.

vrijdag, april 12, 2013

Vernieuwing (2)

Twee Waters (11/03/13 - 08/04/13)
Naar aanleiding van het aanbrengen van landhoofden aan de nieuwe brug over de Dijle te Leuven zijn van 11 maart 2013 om 07.00 uur tot 08 april 2013 om 17.00 uur alle verkeer en parkeren verboden in de Twee Waters
Tweewaters, Leuven

Willemsstraat (29/03/13 - einde)
Naar aanleiding van het vernieuwen of wegnemen van een fietsenstalling in de Willemsstraat te Leuven zijn op 29 maart 2013 vanaf 07.00 uur tot het einde der werken de hiernavolgende verkeersmaatregelen van kracht:
het stallen van fietsen wordt verboden in de voorziene fietsenstallingen in de Willemsstraat tegenover huisnummer 2 tot 4
Willemsstraat, Leuven

donderdag, april 11, 2013

Vernieuwing (1)

Mijn jongste kinderen waren fan van de animatiefilm Robots, waardoor ik deze onnoemelijk weel keren heb gezien. In de film presenteert de slechterik van dienst ook 'vernieuwing' aan, waardoor dit woord nu een beetje een slechte connotatie heeft voor mij. Ook Leuven presenteert geregeld 'vernieuwing' aan voor zijn fietsers, zonder veel uitleg waarom deze vernieuwing ook een verbetering zou zijn of hoe dit alles past. Leuven heeft nochtans genoeg wielplooiers die beter zouden vervangen worden door fietsleunbeugels.

Zoals bij de aankondiging van deze verkeersmaatregelen:

Fietsenstallingen Grote Markt, Smoldersplein, Dirk Boutslaan, Naamsestraat (26/03/13 - einde)
Naar aanleiding van het vernieuwen of wegnemen van fietsenstallingen te Leuven wordt op 26 maart 2013 vanaf 07.00 uur tot het einde der werken het stallen van fietsen wordt verboden in de voorziene fietsenstallingen:
- op de Grote Markt ter hoogte van huisnummer 5 (Tafel Rond)
Grote Markt, Leuven
- op de Grote Markt ter hoogte van huisnummer 8 (Stadhuis/Politiekantoor)
Grote Markt, Leuven
- op het Ferdinand Smoldersplein ter hoogte van huisnummer 5 (Gerechtsgebouw)
Smolders, Leuven
- op de Dirk Boutslaan ter hoogte van het kruispunt met de Lei (Minnepoort)
Dirk Boutslaan, Leuven
Lei, Leuven
- op de Naamsestraat ter hoogte van huisnummer100
Naamsestraat, Leuven