woensdag, april 20, 2011

Vaartkomkommerenkwel (2)

Vrijdag 8 april merkte ik op dat je aan de Vaartkom ter hoogte van de Balk van Beel terug doorkon.

Op onderstaande foto zie je het kruispunt met de Vaartstraat beter. De barriere was weg. De verkeerslichten werkten terug.

Eindelijk was het advies uit het RUP vaartkom opgevolgd.
Enkele ingrepen in de omgeving Vaartstraat - Burchtstraat
De rotonde rond het Entrepot en de afschaffing van de linksafbewegingen op het kruispunt Vaartkom – Vaartstraat werden ingevoerd als tijdelijke maatregel n.a.v. de werken op de Aarschotsesteenweg. Deze maatregelen hadden binnen de huidige ruimtelijke constellatie van de Vaartkom immers een capaciteitsverhogend effect. Om die reden is de tijdelijke maatregel na het einde van de werken dan ook niet ongedaan gemaakt. Beide maatregelen hebben evenwel sterk negatieve effecten op de veiligheid van de fietsers en hypothekeren de verblijfskwaliteit van het openbaar domein.

Ik zag er wel meerdere mensen door het rood licht rijden: nadat het jarenlang niet heeft gewerkt, was het nog niet voor iedereen duidelijk dat er terug een rood licht was en je verondersteld werd te stoppen.

Heel bewust heeft het stadsbestuur ook de Vaartkom uit de zone 30 gehouden: Leve het snelrijdende sluipverkeer! Het stadsbestuur heeft duidelijk lak aan inwoners, voetgangers en fietsers!

Daarom 'kon' de verkeerspolitie waarschijnlijk niet anders dan de NewJersey's terugplaatsen. Nu zijn weer de fietsers de pineut als ze uit de Vaartstraat komen en naar links willen rijden.


Het had ook anders gekund:

- invoeren van de zone 30
- groot oranje bord 'Opgepast! Veranderde verkeerssituatie bij het terug in werking stellen van de verkeerslichten
- de eerste dagen politietoezicht op het kruispunt. Mensen rijden toch wel voorzichtiger als ze een uniform zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten