woensdag, september 28, 2011

Fietsparkeerdruk

De fietsstallingen aan het station staan de laatste tijd in de kijker, vermits Tobback het ongeregeld boeltje op het Martelarenplein wil laten opruimen. Hoe groot is de parkeerdruk aan het station? Vermits we van het stadsbestuur niet kunnen verwachten dat ze kunnen tellen, deed ik het even voor hen.

Woendagmiddag 2011-09-28:
Fietspunt Stadskantoor/KBC: nog 667 gratis plaatsen vrij (op 19 september liep ik er ook eens door en telde toen geen 200 vrije plaatsen: stonden hier toen zoveel studentenfietsen?)
Fietspunt Kop van Kessel-Lo: 225 plaatsen vrij (onderste deel nog afgesloten en dus niet meegeteld, en bovenaan ook een afgesloten gedeelte).

Losse fietsen op Martelarenplein: 267
Losse fietsen MariaTheresiastraat/Tiensevest: 56
Losse fietsen openluchtstalling: 146

In theorie is er dus voor elke fiets nog een plaats, maar het aantal vrije plaatsen bedraagt maar 7%, en dat zijn dan vooral de verste verwijderde van de sporen (tussen 400 en 500m van sporen). De twee afgesloten gedeeltes kunnen nog geopend worden zodat binnenkort de maximale capaciteit van 1600 plaatsen wordt bereikt. Maar gezien het toenemend aantal inwoners en studenten, en gezien het toenemend aantal mensen dat met de fiets rijdt en het aanzuigeffect van een degelijke pendelstalling, is er dringend nood aan bijkomende stallingsplaatsen DICHTBIJ het station. Momenteel is dit privilege nog altijd voorbehouden aan de automobilisten, anders dan in het Masterplan van Professor Smets voorzien, en lichtjaren verwijderd van voorbeeldland Nederland, waar de Dutch Cycling Embassy ons een andere werkelijkheid laat zien:

Cycling For Everyone from Dutch Cycling Embassy on Vimeo.

Ook de signalisatie van de fietsstalingen kan beter in Leuven. De autoparking wordt wel degelijk gesignaleerd, daar kan je moeilijk naastkijken. Voor de fietsstalling had men ook voorstellen, maar misschien moet dat nog komen, als alles af is, maar daar durf ik niets onder te verwedden.
Ingang autoparking KvK, Leuven
Ingang fietsstalling op Benedenplein KvK, Leuven
Ingang fietsstalling op Martelarenlaan KvK, Leuven
Voorstel voetgangers in/uitgang Benedenplein fietsstalling Kvk, Leuven

Enkele foto's.
Fietspunt Stadskantoor, achterste rijen quasi volzet op 19-09
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Fietspunt KvK, Leuven
Openluchtstalling KvK, Leuven

MariaTheresiastraat x Tiensevest, Leuven

2 opmerkingen:

  1. De mensen van fietspunt leren wel bij. De laatste paar keren dat ik daar naar een plaatsje zocht waren ze zo vriendelijk om mij te zeggen dat ik er vanaf nr 40 wel eentje kon vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De fietsparking aan de Kop van Kessel-Lo was vanmorgen om 8 u 15 al vol, waarom is nog een deel afgesloten, moet er nog aan worden gewerkt?

    BeantwoordenVerwijderen