zondag, september 18, 2011

Leuven overmorgen (2) Weer een auto minder

De klimaatopwarming treft niet alleen Leuven, maar uiteraard ook de rest van de wereld. Terwijl het arme zuiden verdroogt, wegwaait of overstroomt, hebben wij nog het geluk rijk genoeg te zijn om nog enkele jaren volop CO2 uit te kunnen stoten om bijvoorbeeld met onze groene auto onnodige verplaatsingen te maken.

Ik hoorde zaterdag morgen op radio één nog een professor milieu-economie (en nog iets) zeggen dat het subsidiëren van groene wagen perverse effecten heeft:
- staatssubsidies geven aan mensen die geld genoeg om een nieuwe milieuvriendelijke auto te kopen worden mee betaald door mensen die onvoldoende geld hebben voor een auto. De staat kan elke euro tenslotte maar één keer uitgeven. Geen pensioenverhoging dus, of duurzame infrastructuur.
- vermits de kilometerkost door het zuiniger gebruik lager ligt, valt de psychologische  weerstand weg om de auto voor kleine verplaatsingen te vermijden. Zo van: 'Ik rijdt toch met een groene zuinige wagen en dus is het niet zo vervuilend of duur om even met de auto naar de bakker achter de hoek te rijden.' Hierdoor wordt het nog drukker op de baan en gaan we dus meer in de file zullen staan. Dat effect zou volgens de professor nu al merkbaar zijn.

De milieuvriendelijkste auto is dan ook de auto waarmee je niet mee rondrijdt (tenzij echt nodig).


Om ervoor te zorgen dat het arme zuiden niet de rekening betaalt, organiseert 11.11.11 de actie 'Hang een plaatje aan je fiets', en wordt er op 28 oktober door meerdere organisaties een klimaatactiedag gepland. Ik verwacht deze plaatjes dan ook massaal te zien verschijnen in Leuven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten