zondag, januari 29, 2012

Grootspraak

Wanneer er gesproken wordt over het aantal fietsstallingsplaatsen in Leuven, leidt dit geregeld tot grootspraak. Ik maak hieronder een chronologisch vergelijkend overzicht.

Tot de vernieuwing van de website Leuven.be stond er een kwadrantenplan van de binnenstad op met alle fietsstallingen in eigendom van de stad: er was plaats voor 2500 stallingen in stadsbeheer. Ik heb geen cijfers over het stallingsplaatsen van andere spelers zoals de KUL, UZ, hogescholen, ... .

In 2010, bij de opening van een nieuwe stalling in de Lepelstraat vertelde ons de schepen:
Op Leuvens grondgebied staan nu al welgeteld 19.363 stalplaatsen
Het gaat dus vooruit. In de publicatie Kostbaar Leuven, Duurzaam Leuven staan anno 2011 nog beter cijfers vermeld:
Wist je dat ...
er in Leuven 1.334 fietsenstallingen zijn, goed voor 21.525 plaatsen? Na de werken aan het Fochplein komen er nog 560 plaatsen bij.
Met de vraag in het achterhoofd wat daar nu allemaal van waar was, vroeg ik namens de Fietsersbond aan het stadsbestuur wat meer concrete gegevens, er werd me geantwoord dat dat allemaal in het GIS stak, en er met een druk op de knop zo kon uitrollen.

Men had daar toch wat meer werk aan als op een knopje duwen, en na enkele maanden kregen we twee plannen: een A0 met alle fietsstallingen buiten de ring, en een A1 met alle fietsstallingen binnen de ring. Ik telde alle plaatsen in het beheer van Leuven op, en kwam aan het getal 3600. De cijfers bleken te kloppen na enkele streekproeven. Afwijkingen heb ik teruggekoppeld naar de stadsdiensten, en erover geblogd. Zoals op de Vismarkt,de Willemsstraat,en andere. En ze staan allemaal redelijk vol. Geregeld met tot 50% wrakken.


Maar dan begon 2012, een jaar vol verkiezingskoorts. Wat lazen we in het Jaarboek 2012 (p109)? Dezelfde cijfers uit Kostbaar Leuven, Duurzaam Leuven:
Er zijn 1334 fietsstallingen in Leuven, goed voor 21525 plaatsen. Er zijn 615 fietsenstallingen in het centrum, goed voor 8019 plaatsen. Na de werken aan het fochplein zijn er 560 extra plaatsen.
Dat er ondertussen was besloten om dubbeletagerekken te plaatsen werd blijkbaar nog niet meegerekend. Dit lezen we in de agenda van de gemeenteraad van januari 2012:
De goedkeuring van de gunningswijze en gunningsvoorwaarden voor het beheer van de fietsenparking Fochplein. Onder het Fochplein (vanaf 1 februari het Rector De Somerplein) komt een ondergrondse fietsenparking voor 550 etage-fietsplaatsen, een tiental laadpunten voor elektrische fietsen en een twintigtal plaatsen voor XXL-fietsen. De fietsstalling zal open zijn van zondag tot woensdag tussen 8.00 en 24.00 uur en van donderdag tot zaterdag van 8.00 tot 3.00 uur. Als je fiets blijft overnachten, betaal je een retributie. Na drie nachten verhuist je fiets naar de toekomstige fietsafhandelcentrale op de Centrale Werkplaatsen. Het opladen van je elektrische fiets is gratis. Tijdens de openingsuren is steeds een beheerder aanwezig. Hij of zij zal zorgen voor het netjes houden van de fietsparking, de lockers, de openbare toiletten en voor kleine herstellingen. Dit zijn activiteiten die zeer goed kunnen uitgevoerd worden door kansengroepen. Bij de gunningscriteria in het bestek worden hiervoor extra punten toegekend. De gunning loopt voor 6 jaar en is 4 keer verlengbaar met een jaar. De kosten op jaarbasis worden geraamd op € 300.000 inclusief btw. De opdracht wordt na goedkeuring van het bijzonder bestek en de indicatieve raming op jaarbasis door de gemeenteraad gegund via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking.
Ik telde het een en ander na op de kaart. Binnen de ring zijn er 3600 openbare stallingen in stadsbeheer (dit zijn alle stallingen die voor algemeen gebruik op straat staan. Bijvoorbeeld die van Tweebronnen, Wagenhuys, SLAC niet meegerekend: deze zijn voor bestemmingsverkeer, en tel ik bij de rest bij). Ook zijn er een 4300 stallingen op KUL-terrein. In totaal zijn er een dikke 8000 stallingsplaatsen binnen de ring (maar ik heb de indruk dat er nog veel op de stadscampus UZ ontbreken). Op heel het stadsgebied van Leuven zijn er dus inderdaad zo een 22000 stallingsplaatsen, maar deze zijn natuurlijk niet altijd bruikbaar voor iedereen. Bijvoorbeeld de meer dan 5500 stallingsplaatsen in het Sportkot en de campus exacte wetenschappen zijn geen grote hulp wanneer je op de Vismarkt een stalling zoekt.

Hopelijk wordt er in de studie van Mint onderzocht waar en hoeveel stallingen er nog nodig zijn, alhoewel ik zonder meer openheid van het stadsbestuur hier niet veel van verwacht. Waarom? Lees verder en vergelijk de cijfers:

Wat lezen we daarover op Leuven.be:
Om het fietsgebruik te stimuleren, wil de stad voldoende fietsenstallingen plaatsen voor de fietsende bezoeker van de binnenstad.
In de binnenstad heeft de stad al 20.000 fietsenstallingen geplaatst, maar deze staan vaak vol met achtergelaten fietsen. Een nieuw politiereglement zal toelaten om deze stallingen vaker en reglementair te kunnen ruimen als de fietsen drie weken op dezelfde plek blijven staan. De opgehaalde fietsen zullen dan op de Centrale Werkplaatsen gestockeerd worden. Het gaat daarbij om gestolen fietsen, fout gestalde fietsen, weesfietsen, …
De stad zal een registratiesysteem invoeren waarbij fietseigenaars op een website kunnen nagaan of hun fiets zich in de fietsafhandelcentrale bevindt. 
Maar tegelijkertijd kan dit nog in overtreffende trap in de woensdagmail (mail met info voor handelaars):
De stad Leuven wil het fietsgebruik stimuleren. In de binnenstad alleen al plaatste de stad 20.000 fietstallingen. Ook de universiteit heeft op zijn grondgebied 20.000 fietsstallingen geplaatst.
Desondanks lijkt de stad vol te staan van achtergelaten fietsen waardoor de fietser geen plaats meer vindt en de stoepen van sommige straten vol staan met fietsen die daar eigenlijk niet horen.
Op de centrale werkplaatsen (Kessel-Lo) zal de stad Leuven een
fietsafhandelcentrale inrichten. Fietsen die drie weken op dezelfde plek blijven staan worden opgeladen en gestockeerd in de fietsafhandelcentrale. Daar blijven zij een aantal maanden. Elke fiets wordt geregistreerd en gefotografeerd. Wie zijn of haar fiets zoekt kan via een webtoepassing kijken of de fiets in de fietsafhandelcentrale staat.
De stad zoekt nog een partner om de fietshandelcentrale uit te baten.
Rookgordijnen?

2 opmerkingen:

  1. Kan je die plannen ergens online zetten? Ik heb zelf nog nergens een volledig plan gevonden.

    En wat is dat met die openingsuren van het Fochplein? 8u? 7u had toch echt wel handiger geweest, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De fietsafhandelcentrale heeft zelfs nog geen bouwvergunning. Dus voor 2014 moeten al die weesfietsen naar Holsbeek gebracht worden. Hetzelfde geldt voor fietsen die langer dan 3 dagen onder het Foch staan..

    BeantwoordenVerwijderen