vrijdag, december 28, 2012

Fietsstraten

Sinds gisteren is de wet op fietsstraten in werking getreden: vanaf nu kunnen deze straten ook wettelijk ingericht worden.

Het is hoog nodig dat de fietsen veilige fietsroutes krijgen door dichtbevolkte woonstraten, want niet overal is er nog plaats om vrijliggende fietspaden of nieuwe fietswegen aan te leggen, en de fietspaden langs de steenwegen in Leuven zijn hopeloos te smal en te druk. Fietsstraten zijn een middel om missing links in fietsroutes te vervolledigen of om volledig nieuwe routes te ontwikkelen, ver van druk autoverkeer vandaan. Maar dan moet er wel VOOR de fiets gekozen worden, wat in Leuven nog altijd een moeilijke oefening is, kijk maar naar  het Jan Vranckx-tracée.

Er was al eens het probeersel van de Rijschoolstraat. Daar kregen de fietsers een strook hobbelbeton onder de wielen gelegd, terwijl het middenstuk voor de automobilisten in gladde asfalt werd aangelegd. Het omgekeerde dus van wat als fietsstraat werd beoogd. Gelukkig werd dit niet doorgetrokken in de vernieuwde straten rond het Sint-Maartensdal.
Rijschoolstraat, Leuven

De eerste fietsstraat die in de steigers staat, is de Martelarenlaan die in 2014 wordt heraangelegd, en waar men de ventweg voor de bewoners wil inrichten als fietsstraat. Er wordt echter aan het grondbeginsel van een fietsstraat voorbijgegaan: er is wel voldoende plaats voor een afgescheiden dubbelrichting fietspad en toch verkiest men om de fietsers te mengen met het autoverkeer.

Een volgende fietsstraat is de Kessel-Losesteenweg, die de wijk Wilselsesteenweg / Klein Langeveld zal verbinden met de Aarschotsesteenweg en bovendien de fietsverbinding zal worden tussen Wilsele en Kesseldal bij de herinrichting van het Vuntcomplex. Info uit Beleidsnota 2013 :
Aandeel van de stad in de erelonen voor de heraanleg van de Kessel-losesteenweg tot fietsstraat. Dit project wordt uitegvoerd in samenwerking met en onder leiding van AWV. De wegeniswerken sluiten aan op de realisatie van een fietstunnel onder de E314.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten