zaterdag, december 01, 2012

Verbodsbord

Je ziet deze bordjes soms her en der in Leuven staan, maar nergens anders? Wat is dat allemaal?
Sportoase, Leuven
Als fietser moet je je IMHO er in dit geval niets van aantrekken, enkel het papier dat er ophangt en een stallingsverbod voor fietsen volgens het gecoördineerde politiereglement vermeld, is rechtsgeldig. Het verkeersbord dat erop geschilderd werd, is louter een fantasietje van de dienst signalisatie, en wel om volgende redenen.

Volgens de wegcode is een verkeersbord enkel reglementair geplaatst, wanneer de vorm van het bord wordt behouden. Een verbodsbord dient dus altijd rond te zijn, anders is het niet reglementair, en volgens artikel 5 van de wegcode niet in acht te nemen.
1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Artikel 5. Bindende kracht van de verkeerstekens

De weggebruikers moeten de verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen in acht nemen wanneer deze regelmatig zijn naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van dit reglement zijn aangebracht.
Een fiets die niet wordt bereden, is volgens de Belgische wegcode geen voertuig, vandaar dat je je fiets aan de hand op het voetpad mag nemen. Het stallen van fietsen valt dus ook niet onder de wegcode, enkel parkeren van motorvoertuigen door middel van parkeerverbodsborden. Er wordt in de wegcode bij het stallen van fietsen enkel vermeld dat fietsers niet op de rijbaan of autoparkeervakken hun fiets mogen stallen, en ook niet hinderlijk of gevaarlijk op het voetpad.
1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

23.3. Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°.f.
Maria Theresiastraat, Leuven
We spreken daarom in België ook van het stallen van fietsen, en niet van het parkeren van fietsen. Op het fantasiebord van de eerste foto werd een Nederlands verkeersbord gebruikt, want daar valt het stallen van fietsen wel onder de wegcode, en daarom spreekt men in Nederland dus over fietsparkeren.
Bondgenotenlaan, Leuven

Mag de lokale politie dan zelf geen verkeersborden uitvinden? Neen, alles wat niet in de wegcode staat, mag het niet gebruikt worden.
11 OKTOBER 1976. - Ministerieel besluit houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Artikel 1. Algemene bepalingen

1.1. Alleen de verkeerstekens bepaald in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer mogen gebruikt worden om de weggebruikers de aanwijzingen te geven waarop zij betrekking hebben.

Het is verboden verkeerstekens voor andere doeleinden te gebruiken.
De zoneborden lijken ook verdacht veel op de echte zoneborden, en zijn daardoor zeer verwarrend.
1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

80.2. Het is verboden op de openbare weg reclameborden, uithangborden of andere inrichtingen aan te brengen die de bestuurders verblinden, die hen in dwaling brengen, die, zij het ook maar gedeeltelijk, verkeersborden voorstellen of nabootsen, die van verre met deze verkeersborden worden verward, of die op enige andere wijze de doelmatigheid van de reglementaire verkeersborden verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten