Beste ouders,Toen ik de directie contacteerde, vertelde die mij onder andere:
Vandaag liet de politie me weten dat ze vanaf morgen vrijdag 6 mei alle fietsen zullen wegnemen die op de stoep staan.
Personen van boven de 16 jaar zullen hiervoor een boete van 50 euro moeten betalen.
Dit is een actie die vooral gericht is naar de overlast van de rondslingerende fietsen in de schoolbuurt.
Gelieve dus, wanneer je met de fiets naar de school komt, deze te plaatsen in onze fietsenstalling.
Wanneer je echter erg gehaast bent, kan je je fiets voor even achter de poort naast het bureau plaatsen, maar gelieve deze plaats alleen te gebruiken wanneer je je fiets maar even wilt plaatsen en gehaast bent.
De stad heeft donderdag onze secundaire school gecontacteerd met deze mededeling, wij zelf, de basisschool, zijn niet eens op de hoogte gebracht. Laat staan dat er enig overleg was ...Het zal dus niet verwonderen dat er verontwaardigde ouders in de pen kropen.
Geachte,
Gisteren kregen we via de directie van de school (Sancta Maria basisschool in de Beriotstraat) te horen dat vanaf 6 mei alle fietsen worden weggenomen die op de stoep gestald staan en dit op straffe van 50 euro boete voor tweewielers die eigenaar zijn van personen boven de 16 jaar.
Volgens het politiereglement van de stad is het stallen van fietsen op de openbare weg verboden tenzij je de daartoe voorziene fietsenstallingen gebruikt. Nu hebben we hieromtrent toch een aantal bedenkingen. In de eerste plaats zijn er in de Ch. Deberiotstraat zelf nergens openbare fietsrekken te vinden. Het openbare fietsrek dat het dichtst bij de school gelegen is vonden we in het stadspark maar is niet echt handig in gebruik voor ouders die met een bakfiets, een aanhangfiets of een fietskar naar school komen. Bovendien was het gisteren zéér moeilijk toegankelijk omwille van achtergelaten vuilnis na een studentenactiviteit van donderdag 5 mei.
Bovendien bleken op de enige overblijvende plaatsen de gleuven om het voorwiel in te plaatsen samengedrukt dus onbruikbaar.
Als we de fiets op de Tiensestraat zouden willen achterlaten is het dichtstbijzijnde fietsrek te vinden op de hoek van de Tiensestraat en het Herbert Hooverplein. Deze fietsrekken zitten meestal helemaal vol. Ook met een bakfiets, een aanhangfiets of een fietskar is het onmogelijk om je fiets hier reglementair te stallen gezien er altijd een gedeelte zal uitsteken op de openbare weg.
Even verder aan de ingang van het stadspark (kant Herbert Hooverplein) zijn ook openbare fietsrekken voorzien, deze zijn helaas ook vol en even snel de kinderen van school afhalen met de fiets krijgt hier ook wel een andere betekenis aangezien we nog een hele afstand te voet moeten afleggen.
Helemaal onderaan de Tiensestraat ter hoogte van de Fiere Margriet vinden we ook nog enkele rekken maar ook hier: overvol en niet echt vlakbij de school gelegen, als we onze fiets hier zouden moeten stallen hadden we de fiets misschien beter thuis gelaten en te voet naar de school kunnen wandelen.
Wij begrijpen dat er ingegrepen moet worden tegen het wildplaatsen van fietsen en dit vooral door de studerende residenten in onze stad, maar kan hierbij ook even gedacht worden aan ons, de inwoners, en niet onbelangrijk: de gemeentebelastingbetalende inwoners van deze stad? Als we onze fietsen meters van de school moeten stallen is het op den duur nog makkelijker om ze met de wagen naar school te brengen. Wij kozen er echter voor om de kinderen per fiets naar de school te brengen. Dit om ze feeling voor het verkeer bij te brengen en niet onbelangrijk omdat het sneller, milieuvriendelijk en beter voor onze conditie is. Waarop ik onze burgervader nu hoor denken dat dat stukje wandelen van verderaf gelegen fietsstallingen dat ook is, maar in dat geval had ik mij eigenlijk evengoed op de fietsenstalling aan 't station kunnen zetten en de hele verdere weg naar de Beriotstraat te voet kunnen afleggen.
Daarom zijn wij vragende partij om fietsen in een schoolomgeving even op de stoep te mogen stallen zoals beschreven in de gewone wegcode, waarbij we erop letten dat hij geen hinder en gevaar vormt voor voetgangers. De kinderen afzetten op school duurt hooguit 10 minuten en daarna zijn al de fietsen van de ouders weer weg.
Ook niet onbelangrijk om even te overdenken is, dat mensen met een bakfiets, een aanhangfiets en een fietskar zich volgens het politiereglement van de stad in feite nooit reglementair zullen kunnen stallen, daar hadden we dus ook graag uw oplossing voor gekend.
Als alternatief zou u misschien kunnen denken aan een tijdelijke parkeerzone voor fietsen aan schoolomgevingen, naar analogie van de kiss-and-drive zones die je nu soms ziet in stationomgevingen of tenminste een openbare fietsstalling in deze straat die ook bruikbaar is voor bakfietsen, aanhangfietsen en fietsen met fietskarren.
Bij deze kent u onze mening omtrent en wij hopen hierin gehoor te krijgen.
In afwachting van uw reactie
Met vriendelijke groet
Twee bezorgde ouders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten