donderdag, september 30, 2010

Fietsvriendelijk?

Bruineveldpad, Kessel-Lo

Zebrapaden en zone 30

Zebrapaden.




Leuven ligt er vol mee, en ze zullen ook niet verdwenen zijn tegen 30 januari 2011 wanneer de Leuvense binnenstad (eindelijk) zone 30 wordt.
'Voor de zebrapaden geldt een uitdoofbeleid. Op de Bondgenotenlaan bijvoorbeeld verwachten we minder autoverkeer wanneer de Beneden-Tiensestraat winkelwandelgebied wordt, maar we zullen moeten bekijken of we daardoor ook zonder zebrapaden kunnen', zegt Robbeets.
Deze ligt voor het stadskantoor IN een zone 30. Al Jaaaaren. Waar eigenlijk een fietspad zou moet liggen. Of eigenlijk helemaal niks. Want fietspaden moet je ook niet aanleggen in een zone 30. Maar het mag.

Mister T is vierkantig tegen een zebrapad voor een school, terwijl er op de hoek van de rijschoolstraat straat toch ééntje geschilderd werden. Foutje van de aannemer heet dat dan. De Bondgenotenlaan werd net opnieuw geasfalteerd, en kreeg WEL nieuwe zebrapaden, terwijl er toch ook al gezegd werd dat deze ook zone 30 zou worden. Of blijkbaar toch misschien niet. Die is er blijkbaar te druk door alle passerende bussen om er een zone 30 van te maken. Terwijl deze redenering NIET opgaat nu ze allemaal door de Rijschoolstraat rijden. En weer wel opgaat voor het Martelarenplein dat niet volledig zebrapadloos is.

Ook de pas vernieuwde Vitaldecosterstraat kreeg er enkele, waaronder het breedste van Leuven en omstreken. Bovendien worden voetgangers die ernaast oversteken niet geverbaliseeerd. Nog nooit. Fietsers in de Diestsestraat wel, terwijl laders en lossers geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Laten we even kijken naar werken die nog moeten uitgevoerd worden, bijvoorbeeld de te vernieuwen Kapucijnenvoer. Of in de allernieuwste Mozaiek die ik gisteren in de bus vond.
3 x Zebrapaden getekend in een zone 30. Toekomstig foutje van de aannemer? Van het opdrachtgevende stadsbestuur ja.
En hoe gaan de fietsers Leuven binnenrijden als ze van het Sportkot komen? Ze steken linksonder de Ring over en dan ... moeten ze over de stoep rijden of wat? De overgang van vrijliggend fietspad buiten / over de Ring naar gemengd verkeer op de rijbaan en omgekeerd is blijkbaar voor niemand duidelijk






Het stadsbestuur voelt zich gesterkt door het BIVV, maar ...
‘Ook de bussen worden geacht zich aan de snelheidsbeperking te houden. Eigenlijk heeft alles te maken met een subjectief gevoel van onveiligheid, maar een zebrapad verandert daar niet veel aan. Maar voor alle duidelijkheid: een auto of bus wordt wel verondersteld te stoppen voor een voetganger als die de straat wil oversteken. De filosofie van het verkeersreglement is net dat de zwakke weggebruiker moet beschermd worden.'
staat wel in contrast met:

De automobilisten worden dan wel vaak met de vinger gewezen, op de schouders van de voetgangers rust volgens de politie ook een verantwoordelijkheid. 'Zij hebben op het Martelarenplein geen absolute voorrang op auto's en bussen', zegt hij. 'Veel voetgangers begrijpen dan ook niet waarom er geen zebrapad is aan de voetgangerstunnel: in een zone 30 zijn die evenwel niet verplicht.'
Die politie toch! Vorige week hadden ze al 87 boetes uitgeschreven op het Martelarenplein. Deze week stond de teller op 143, wel van alle voorafgaande weken. Dus eigenlijk feitelijk deze week nog maar 56. Ik stond gisterenmiddag ook nog eens 5 minuten op het plein, en ik zag 5 overtredingen. Dan is 56 niet veel.

dinsdag, september 28, 2010

Systeem T

"Elimineren van fietsers in het straatbeeld verhoogt de verkeersveiligheid", dat lijkt de slogan van onze burgervader te zijn. Hij baseert zich waarschijnlijk volledig op statistieken om de toekomst te voorspellen. Waar fietsen onveilig is, wordt het vierkantig verboden. Niet het gevaar wordt weggenomen, wel het toekomstige slachtoffer. Een aanfluiting van preventief beleid.

Zoals een tijdje geleden in de Dreefstraat te Heverlee.

Zoals gisteren in de Wipstraat Kessel-Lo. Er stonden altijd wagens geparkeerd op en vlak voor/na het fietspad aan de oversteekplaats. Dat zag je hier en hier. Oplossing volgens systeem T: fietspad opbreken. Bijkomende voordelen: meer parkeerplaatsen EN minder handhaving nodig. Hmmmmm. Ik had een fietsvriendelijkere oplossing in gedachten, bijvoorbeeld een beetje handhaving. Aan het kruispunt staan ze nog altijd verkeerd geparkeerd.

 

Gaan we eenzelfde oplossing binnenkort hier ook terugzien? Een verkeersbord C11 kost tenslotte evenveel als een D7 stel ik mij zo voor, en het is o zo snel vervangen. Dan moet de politie niet steeds onschuldige automobilisten op de bon zwieren. Doortrapte politici beginnen blijkbaar al aan hun herverkiezing te denken. Burgerprotest kunnen ze daarbij missen als kiespijn.

maandag, september 27, 2010

De ring rond

Een kleine fotoimpressie van een Leuvense autovrije ring. Die was ongelooflijk goed afgesloten door de politie. Door de corridors naar de parkings binnen de ring ontsnapte er toch nog autoverkeer naar de autovrije straten. Spijtig.
Tiensevest
Tiensepoort
Tiensepoort
Geldenaaksevest
Naamsevest
Naamsevest
Tervuursevest
Viaduct Tervuursevest
Tervuursevest
Tervuursepoort

zaterdag, september 25, 2010

Fochplein en studenten

Ondertussen wordt de studenten weeral veel wijsgemaakt over het Leuvense fietsbeleid. Een non-beleid eigenlijk. Uit naam van het beleid kan alles, van 'hinderende' fietsen zonder boe of bah afvoeren, tot stallingen vol wrakken laten verloederen.
Studenten zullen hun fiets veilig en wel kunnen stallen. In een stalling notabene waar het doelpubliek de winkelende bezoeker is. Een stalling die 's nachts op slot gaat.

Debat

Morgen is alles beter

Er is Leuven Autovrij, met Fiets-je-vaardig en Wijk voor de fiets. Genoeg te doen dus. Ondertussen woekert de geïnstitutionaliseerde fietsonvriendlijkheid in Leuven verder. Maar zone 30 is geen einde, het is een nieuw begin. Het kan nog altijd beter.
Westlaan, Pijnacker, Nederland

vrijdag, september 24, 2010

Aangenaam

Soms ben ik verrast. In positieve zin dan toch. Er gebeurt namelijk soms eens iets voor het comfort van de fietser. De boordsteen werd 'verlaagd' begin oktober 2007. Nu werd hij nog verder verlaagd, amper na 3 jaar bultplezier.

Wat blijft knagen is de vraag waarom dit niet dadelijk bij de aanleg degelijk kan uitgevoerd worden? Er wordt aan fietsers gedacht, maar ze worden tegelijkertijd vergeten. Na jaren zagen komt er dan een kleine aanpassing. Twee keer werk. Weggesmeten geld. Geëtaleerde fietsonvriendelijkheid.

donderdag, september 23, 2010

Onderhoud

Dit stukje Lijnloperspad dateert nog uit de tijd dat 1m50 voldoende was voor tweerichting fietsverkeer. Gouden jaren voor auto's, bronzen voor fietsers. De nieuwere betonnen stukjes zijn 2m50 breed. Heel dit pad is exemplarisch voor wat slecht onderhoud allemaal aanricht.

Hier brokkelt 20cm af, voornamelijk omdat de laatste jaren steeds grotere machines worden ingezet voor het bermbeheer van de naastliggende Dijle. De berm tussen fietspad en waterloop verzakt. Zware wielen op de rand (zonder boordsteen) maken brokken. Een ijzige winter doet de rest.

Aan de andere kant is 20cm overwoekerd. Om de twee jaar of langer worden deze randen geborsteld. Het gras groeit erover. Zand blijft liggen. Zaden ontkiemen. Het bruikbare pad wordt smaller. Er is dus nog 1m10 beschikbaar voor de fietsers in twee richtingen. Voor of met fietskarren moet je half in de berm rijden

Ook het bredere betonnen stuk heeft hiervan last. Op het eerste zicht lijkt er niets aan de hand. De randen zijn nog niet zo fel overwoekerd. Het gras links vooraan is echter even hoog als het gras wat verder, en toch komt het maar tegen de rand van het pad, en niet erover.

Hier is de oever verzakt maar dat zie je niet direct. De eerste fietser die hier een voet denkt te kunnen neerzetten, maakt een duik in de Dijle.

Als we het gras wat wegtrekken zien we duidelijker. Het beton steekt al 20cm uit boven lege lucht. Hoe lang duurt het voor ook hier brokken worden gemaakt?

Bomen en struiken strekken hun takken uit naar deze lege ruimte. Bij het maaien van de berm wordt er wel eens langsgegaan met de klepelmaaier, maar op een half jaar groeit er veel bij. Vooral wilgen. Deze week heb ik eigenhandig de opdringendste takken gesnoeid. Verschillende langskomende fietsers bedankten me. Dan weet ik weer waarom ik dit vrijwillig doe. Nu nog wat engagement van de mensen die hiervoor betaald worden, en we zijn er.

woensdag, september 22, 2010

Krom & recht

Ergens in de bijbel staat dat je niet recht kan praten wat je krom hebt gemaakt. Gecondenseerde wijsheid. Toepasselijk voor de ontwerpers van AGW, het Vlaamse agentschap voor wegen en verkeer. Fietspaden worden toch maar dikwijls krom gemaakt en toch als recht verkocht. Op plannetjes en in brochures lijkt het allemaal mooi, een rijbaan die vlot verkeer mogelijk maakt met een even rechte fietsweg ernaast. We hebben het even over het stukje fietspad/weg met het zwarte bolletje en het cijfertje 1 linksonder.
Ingescand uit Mozaiëk jaargang 7 nummer 2, p18.

Helaas bevat de werkelijkheid obstakels. Veel obstakels. We zagen het traject van de fietsweg reeds botsen met een pijler van het spoorwegviaduct. Die zal sinds het tekenen van de plannen plots verschoven zijn. Elke 100m fietspad heeft trouwens recht op zijn eigen vergetelheid. Deze is 30m hoog of meer, hij geraakt zelfs niet helemaal in beeld. Misschien stond die er nog niet toen bovenstaand plannetje werd getekend. Bijgevolg zal het fietspad er rond kronkelen als een spaghetti. Tof. Het had ook met een fraaie boog er rond gekund. Er valt blijkbaar geen eer te behalen met het aanleggen van degelijke fietspaden.
In het midden de geul voor het fietspad. De fietsers moeten eerst enkele meters naast de rijbaan rijden en daarna rond de HS-mast.

En verder uit het zicht van de steenweg ligt nog een oud smal stukje fietsweg te wachten op verbetering. Als dit niet mee wordt aangepakt blijft dit een fietsfuik.

Pinky Bilenky


De eerste keer dat ik een Bilenky Cargo in Leuven spot.

dinsdag, september 21, 2010

Eppur si muove

Ergens tussen donderdagnamiddag en maandagmiddag is de situatie voor fietsers in de Vital Decosterstraat veranderd. Ten goede. Vergelijk volgende foto's met die van vorige week. De onderbordjes 'uitgezonderd fietsen' zijn terug. Yeah!

Ook op het Martelarenplein gaat eindelijk nog eens aandacht geschonken aan de veiligheid van de zachte weggebruiker. Na jaren zagen ... .
Ik ging even de noodzaak testen tijdens mijn middagpauze. Mmmmm. Drie overtreders in evenveel minuten, de politie gaat zich hier niet vervelen.
Voor wie het Martelarenplein niet kent: verkeer komende van de Diestesevest (rechts op de laatste foto) MOET de bondgenotenlaan (naar rechts) indraaien en mag niet rechtdoor, verkeer komende uit de Martelarenlaan MOET naar rechts indraaien en mag niet naar links, en verkeer van de Tiensevest (links op de eerste foto) MAG gewoon niet rechtdoor rijden. Enkel lijnbussen en fietsers zijn uitgezonderd.
Al jaren probeert men dit af te dwingen door een verbodsbordenbos te plaatsen, maar ook een handhavende hand is overduidelijk nodig.