woensdag, oktober 27, 2010

Nostalgie

Regelmatig wordt eens gezegd dat het langparkeren van fietsen in Leuven nog een groot probleem vormt. Nu kunnen studenten hun fietsen eind juni in het fietspunt of in een openbare stalling laten staan, en in september/oktober ze met wat geluk terug oppikken. Zelfs wanneer ze al verwijderd zijn, blijven ze nog zes weken ter beschikking. Heel die tijd hebben ze wel kostbare stallingsruimte ingenomen. Beter ware het moest je je fiets naar een stalling brengen waar hij langere tijd kan blijven staan. Zeker nu er steeds meer studenten aan uitwisselingsprogramma's meedoen.

Tien jaar geleden werd er zoiets opgestart. Het heette 'zomerstalling'.




Toen was er aan het station nog een spoorwegbrugje en een postkantoor. Toen was er nog geen sprake van het Stadskantoor, maar wel van de NMBS stalling.

Zo werd het destijds aangekondigd in de Campuskrant van de KUL:
6 CAMPUSKRANT 8.6.2000

Gratis bewaakte zomerstalling voor fietsen
Begin maar eens te zoeken naar je fiets, wanneer je in oktober terugkomt in Leuven. Je hebt hem ergens aan het station gezet, maar wààr ook alweer? Met wat pech vind je tussen de wrakken alleen nog een stuk spatbord, een kapotte pedaal en de resten van je hangslot. De enige andere optie is je fiets twee keer per jaar over en weer naar huis te zeulen.

Dat soort problemen zou vanaf dit jaar opgelost moeten zijn. In een samenwerking tussen de Stad Leuven, de K.U.Leuven en VELO v.z.w. gaat dit jaar het initiatief Zomerstalling van start. In die 'overzomerplaats' kan je met een gerust hart je fiets achterlaten. Wij klopten aan bij Koen Neyens van het Sensibiliserings- en Informatiecentrum (SIC) van de Dienst Studentenvoorzieningen voor enkele woordjes uitleg. "De aanleiding voor het initiatief waren de problemen aan de fietsenstalling van het station, die iedereen wel kent - en die er met de werken ook niet op verbeterd zijn. Veel studenten laten tijdens de zomervakantie gewoon hun fiets achter in de stalling, in de hoop hem daar bij het begin van het academiejaar terug te vinden. Maar door alle diefstallen en vandalisme is dat absoluut niet evident. Vandaar dat in het Fietsoverleg tussen de Stad Leuven en de K.U.Leuven naar een oplossing werd gezocht, en die werd uiteindelijk ook gevonden. Deze zomer, vanaf 16 juni, kunnen studenten dus hun fiets gegarandeerd veilig achterlaten in Leuven."

En waar kunnen ze die parkeren? "Wel, naar een geschikte locatie was het een tijdje zoeken. We wilden oorspronkelijk ergens in het centrum gevestigd zijn: de leegstaande vleugel van de Sint-Pieterskliniek, of een leegstaand gebouw van het Sint-Rafaëlziekenhuis, maar die bleken al toegewezen aan andere initiatieven. Na overleg tussen de rector en de burgemeester is de keuze uiteindelijk gevallen op de Centrale Werkplaatsen van de NMBS achter het station. De Stad Leuven is nu bezig de grote hal technisch in orde te maken: eerst en vooral een beetje opkalefateren, en voor de rest zorgen voor een goede afsluiting."

Is het de bedoeling dat de opslagplaats bewaakt wordt? "Jazeker. De hal is in principe afgesloten. Tussen 16 juni en 7 juli kunnen de fietsen op maandag, woensdag en vrijdag binnengebracht worden. Daarna - van 12 juli tot en met 13 september - is de zomerstalling elke woensdag van de vakantiemaanden geopend. Er wordt gewerkt met een vestiairesysteem: een nummertje op je fiets, en een nummertje voor jou. Om te garanderen dat niemand je fiets onrechtmatig komt claimen, noteren we bovendien ook je rijksregisternummer en je adres. Vervolgens kan je je fiets laten staan tot eind oktober, met vanaf 17 september de mogelijkheid om je fiets af te halen op zondagavond tussen 17 en 21 uur."

Hoeveel plaatsen zijn er voorzien? "Dat hangt nog een beetje af van het stallingssysteem. Momenteel wachten er tweehonderd plaatsen in de fietsrekken op een zomerfiets, en misschien worden dat er nog meer. De andere fietsen zullen in compartimentjes van tien gestald worden." Is dat voldoende? "Dat denk ik eerlijk gezegd niet, maar het is een proefproject, hè. Volgens mij zullen we voor het eerste jaar van een succes mogen spreken als er vijfhonderd fietsers op afkomen. We waren nogal laat met de bekendmaking, en nu de studenten volop in hun examenperiode zitten, is het niet vanzelfsprekend om ze allemaal te bereiken. Daarnaast is het systeem opgevat als een noodoplossing voor de studenten die geen andere mogelijkheid hebben om hun fiets in Leuven te laten. Ideaal zou zijn dat iedereen zijn fiets in zijn eigen residentie kan achterlaten, of op kot." De prijs van dit alles ten slotte? "Het is volledig gratis. De kosten om de hal in orde te brengen neemt de Stad Leuven op zich, de K.U.Leuven plaatst de fietsrekken, en VELO v.z.w. en de Stadswacht leveren het personeel."

Het initiatief 'Zomerstalling', vanaf 16 juni tot eind oktober in de grote hal van de Centrale Werkplaatsen NMBS, achter het station van Leuven (gebouwencomplex bij kringloopcentrum SPIT). Meer informatie bij VELO v.z.w., t(016)32 30 18, of via de website www.kuleuven.ac.be/dsv/studvoor/sic.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten