De Leuvense afdeling van de fietsersbond zette het even allemaal op een rij, ik plak het hieronder even ter info. Dit zijn uiteraard de algemene verkiezingsprogramma's, de individuele kandidaten beloven soms nog wat meer. Zo staat er in het verkiezingsprogramma van sp.a niets over een fietsambtenaar, maar belooft Saïd dit wel in zijn persoonlijke flyer. Ik denk dan weer automatisch: "Saïd jongen, zou je niet eens overstappen naar een echte progressieve partij, in plaats van tussen de oude krokodillen te blijven hangen tot je zelf ook oud en verschrompeld bent?". Maar ja, dat zijn uiteraard mijn persoonlijke overwegingen.
Geheel terzijde kan je dankzij de mensen van Mobiel21 ook met je facebook profielfoto aangeven of je te voet of met de fiets naar het stemhokje vertrekt, al is het dan zonder fanfare.
Vergelijking verkiezingsprogramma's gemeenteraadsverkiezingen 2012
We hebben de verschillende Leuvense partijprogramma's bekeken met een fietsersbril, en ze voor jullie naast elkaar gezet, telkens volgens de punten van ons memorandum. Je vindt het document hier.
We baseerden ons op de programma's zoals we zo eind september op de websites van de partijen terugvonden. Sommige partijen kwamen naderhand nog met meer uitgewerkte documenten op de proppen. Voor de volledigheid vind je hieronder een overzicht van alle negen partijen die op 14 oktober deelnemen aan de verkiezingen, met een link naar hun webstek en naar de meest uitgebreide versie van hun programma (gecheckt op 9 oktober).
nummer partij website programma 1 Open Vld / LEUVEN+ www.leuvenplus.be 2 N-VA leuven.n-va.be 3 Vlaams Belang www.vlaamsbelangleuven.org html 4 sp.a leuven.s-p-a.be 6 Groen groenleuven.be 7 CD&V leuven.cdenv.be 8 pvda+ leuven.pvdaplus.be 9 Piratenpartij ppleuven.wordpress.com / 10 CADP www.facebook.com/CADPLeuven /
De drie punten die uit onze enquête als belangrijkste naar voren kwamen, zijn maar matig ingevuld. Deels komt dit omdat bepaalde punten meer bij één memorandumpunt pasten dan bij een ander, en we ervoor gekozen hebben om de teksten niet te verknippen en ze dus maar onder één memorandumpunt te posten. Met de zoekfunctie kan je zelf gaan zoeken op bijvoorbeeld 'comfort' of 'fietsdiefstal' om te zien hoe dikwijls dit voorkomt in de verschillende programma's. Maar deels komt dit ook omdat er weinig over voor fietsers belangrijke punten werd geschreven.
Een voorbeeldje: het aanpakken van fietsdiefstal. Voor velen stopt dit met het aanbieden van diefstalbestendige stallingen en het graveren van fietsen. Het ene is nuttig voordat de fiets wordt gestolen, het andere nadat de fiets wordt teruggevonden. En daartussen, terwijl de gestolen fiets ergens rondrijdt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten