dinsdag, mei 31, 2011

Weg


En toen kwam het varkentje met de lange snuit, en het fietsoversteekverhaaltje was uit.


Er mag blijkbaar geen splintertje bewijs blijven bestaan dat hier ooit een fietsoversteekplaats was. Jammer.

Voor:

 Na:

Uiteraard in naam van een Verhoogde Veiligheid voor Fietsers!

maandag, mei 30, 2011

Hoge brug

Vrijdag was ik in Maastricht, en daar lag een fiets- en voetgangersbrug. Een lange, hoge fietsbrug. Net wat we in Leuven nodig hebben. Daar wou ik toch wel eens over lopen.

En toch was hij niet helemaal fietsbaar, waarschijnlijk omdat hij een voetgangersgebied verbind met een voetgangersgebied. Fietsers worden er enkel 'toegelaten'. Blijkbaar rijden ook veel Nederlandse architecten een beetje teveel met de auto om echt fiets-minded te zijn. Met een kleine moeite had men er fietsbare hellingen aan kunnen bouwen. Nu zijn er enkel flauwe hellingen met belachelijk lage treden waarop je als voetganger je ritme altijd kwijtraakt. Haaa! Maar dat gevoel kennen we van in Leuven aan het Professor Van Overstraetenplein, daar zijn ook architecturaal verantwoorde, maar belachelijk diepe treden.
de toegangshelling, met lage trapjes en een fietsgoot
smalle fietstoegang tot het voetgangersgebied

er is ook een lift voor wie geen trapjes wil doen
trapjes aan de andere kant, links zie je een nog flauwere helling, ook met trapjes

op de brug krijgen fietsers evenveel plaats als voetgangers

hier begint en stopt het fietsgedeelte

zondag, mei 29, 2011

Maling

Melden helpt. Soms. Het zet alleszins raderen in werking bij de wegbeheerders. Soms lijkt het een beetje op het rad van fortuin: je kan iets winnen, maar je kan ook bankroet gaan en verliezen.

Een voorbeeld. Ik melde een vernebbeld putdeksel op het fietspad aan het tankstation aan de VAARTKOM. Vorige donderdag kreeg ik telefoon van één of andere aannemer, of ik hen kon helpen in verband met mijn melding aan het tankstation op de Kolonel Begaultlaan. Kolonel Begaultlaan? Het duurde even voor mijne cent viel.
'Ha neen! Ik had een melding gedaan aan de Vaartkom. Tegenover het tankstation op de VAARTKOM', zei ik.
'Op ons papier staat K. Begaultlaan. Wij hebben dat zo doorgekregen van de technische dienst.'
'Toch bedoel ik dat ander tankstation, aan de vaartkom.'
'We zullen eens gaan kijken of we dat kunnen vinden. Maar daar noemt de straat wel Vaartkom'.
'Awel ja. Dat zeg ik toch.'
'OK'
Niet gevonden dus.

Nog een voorbeeld. Veiligheid voor fietsers kan men blijkbaar alleen garanderen door belachelijk veel haaientanden en omgekeerde driehoeken te plaatsen (men verwart hier duidelijk de V van voorrangsverlies met de V van veiligheid). En dan plaatst men zelfs paaltjes met een omgekeerde driehoek op het fietspad, dat was ook een melding. De wegbeheerder gaf het toe: dat paaltje hoorde daar niet thuis, het zou verplaatst worden:
Geachte,

Mijn afdeling heeft uw melding van 11/04/2011 aangaande een knelpunt op het fietspad Tiensevest te Leuven goed ontvangen en wij danken u hiervoor.

Mijn afdeling is ter plaatse geweest en er staat inderdaad een bord B1 op het fietspad.
Er wordt een opdracht gemaakt voor het verplaatsen van deze opstelling.
De werken worden uitgevoerd in de loop van de maand juni 2011.

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak en hopen u hiermee voldoende geīnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

Vandaag kwam ik voorbij toen de cement nog nat was. Het paaltje was inderdaad verplaatst. Nu stond het op 0cm van het fietspad. In mijn melding had ik nochtans gevraagd om rekening te houden met het gabarit van een fietspad. Maar voor alles zijn oplossingen, deze komt waarschijnlijk uit de Karting-wereld. Het maakt niet uit dat er allemaal obstakels vlak naast of op het fietspad staan, met zachte paaltjes rondom rond kan men alles oplossen. Nu nog een dikke rubberen rand op mijn botsfiets zetten, en nog stapels rood- met witgeschilderde autobanden in de bochten en ik ben er klaar voor.
Tiensevest


Nog een voorbeeld. De verkeerssituatie op dit punt was nogal chaotisch, vooral de paal in het midden van het fietspad stond daar toch wel een beetje onnozel. Ergens in mei zat ik daarvoor als fietsersbondafgevaardigde samen met stadsdiensten en AWV om dit een beetje uit te klaren, want ik had het al eens gemeld in 2009, en toen was er gezegd dat er eens naar gekeken ging worden. Met bergen verf werd hier onlangs orde gecreërd. OK, volgens de verf staat de paal nu niet meer op het fietspad. Maar kreeg de fietser nu de ruimte om veilig te fietsen, zich op te stellen aan de lichten of te manoeuvreren? Neen, de fietser krijgt een fietspad van 1m20 met hoekige bochten.
kruispunt Brugbergpad x Vuurkruisenlaan
kruispunt Brugbergpad x Vuurkruisenlaan

En aan een verkeerslicht, moet daar eigenlijk geen stopstreep staan? Als de lichten eens een enkele keer niet werken, dan rijdt de fietser toch ook op een voorrangsweg, dus zijn daar toch geen haaientanden nodig?
kruispunt Diestsepoort x Vuurkruisenlaan

Nog een voorbeeld. Volgens omzendbrief MOW / AWV 2009/22 worden dubbelrichting fietspaden op kruispunten best zo gesignaleerd dat de automobilisten ook zien dat er langs beide zijde fietsers kunnen opduiken. Ik zag het al geverfd op de Omleiding in Herent. Maar nog niet in Leuven, daar gaat het zo:
Tervuursevest

Heeft de wegbeheerder gewoon maling aan degelijke fietsinfrastructuur?

donderdag, mei 26, 2011

Ruimte

In Wespelaar op de Elisabeth Willemslaan wordt het fietspad beschermd door een rijtje varkensruggen, en werd de nodige afstand tot de trappers van de passerende fietsen voorzien.
Waar er geen varkensruggen liggen, parkeren de auto's toch weer dichter tegen het fietspad, uit schrik voor de wilde collega-chauffeurs. Misschien zou een doorlopend witte lijn die de rand van de rijbaan aanduidt dit nog kunnen verbeteren.

Helemaal anders in Kampenhout-Sas, daar zie je dingen zoals een totaal overbodig betonhaakje, en verloren fietspadbreedte.

Ook op de voetgangers/fietsbrug is er 1m50 voorzien voor elke weggebruiker, waardoor dit voor fietsers een enkelrichtingsbrug is geworden.
De dubbelrichtingsfietspaden sluiten enkel aan op de gewestwegen, en niet op de jaagpaden langs het kanaal. Jammer. En zelfs de aansluiting op die gewestwegen is nogal hoekig. Vooral jammer omdat er wel de ruimte is om degelijke infrastructuur aan te leggen, maar niet de aandacht, of de wil om dat effectief te doen. Links op de foto zie je het bord dat op de fietsbrug éénrichtings fietsverkeer afdwingt.

woensdag, mei 25, 2011

dinsdag, mei 24, 2011

maandag, mei 23, 2011

1/2e fietsbrug

We konden het al lezen in de kranten en andere media, er komen twee fietsbruggen over de ijzeren rivier tussen Leuven en Kessel-Lo. Oud nieuws, want plannen zijn er altijd geweest. Alhoewel, er werd niet altijd gekozen voor een fietsbare verbinding.

De eerste brug, aan het station, was vroeger een voetgangersbrug waar fietsers als voetgangers, dus met de fiets aan de hand, werden getolereerd. Na veel gelobyy door de bewonersgroepen van Kessel-Lo werd er schoorvoetend toegestaan dat er een deel van de nieuwe brug voor fietsers zou worden gereserveerd, en dat er dus op gefietst zal mogen worden. We zullen het later wel zien.

Er is al bijna een 1/2 fietsbrug af.


Maar wanneer je op of af de rijbaan wilt rijden, krijg je een boordsteen van 10cm te verwerken, want de boordsteen is enkel verlaagd aan de voetgangersoversteekplaats. Je moet dus als fietser weer op het zebrapad gaan rijden om over te steken.


Aalmoesinfrastructuur zoals maanden geleden al aangekondigd.

De tweede brug, aan het Provincieplein, krijgt ook stilaan vorm.


 

Alleen zijn architecten en stadsbestuur precies vergeten dat er ook plaats moest zijn voor fietsers. Is dit omdat het project 'PEDESTRIAN BRIDGE' werd genoemd? Ik zie op de foto's enkel plaats voor voetgangers. Rekening houdend met de menselijke figuur op foto 1 & 2, en de hoogte van de reling op foto 7, schat ik de opening op het provincieplein op 3 op 3m, maximaal 4 op 4m. Een trechter voor al het fietsverkeer van Kessel-Lo dus, geen fietsbare brug.

zondag, mei 22, 2011

Blue-bike (3)

Uit de eerste Blue-bike nieuwsbrief:

Blue-bike

Vanaf 24/5 kan ook jij met een Blue-bike rijden



Blue-bike komt eraan.


Blue-bike: dat is de deelfiets die voor jou klaarstaat aan 35 treinstations in heel België. Ideaal om na je treinreis snel ter plaatse te komen: je pikt een Blue-bike op in het station en je stapt af voor de deur van je eindbestemming. Hierdoor wordt het openbaar vervoer weer een stuk aantrekkelijker.

We zijn nu nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de lancering volgende week dinsdag. Volgende week zullen we ook de tarieven bekend maken.

zaterdag, mei 21, 2011

NEP

Wanneer het over fietsinfrastructuur gaat, beginnen er dikwijls mensen te kwaken over fietspaden hier en fietspaden daar. Bullshit! Het gesprek zou eigenlijk moeten gaan over fietsbare infrastructuur, over RUIMTE voor de fiets. Te dikwijls wordt er een 'fietspad' aangelegd zonder echte ruimte om te fietsen. Nep-fietspaden dus. Men zou fietsROUTES moeten aanleggen. Stukjes fietspaden waar er druk verkeer is, gemengd traag verkeer waar er weinig verkeer is. En dan de nodige aandacht geven aan het ont- en herweven van de verschillende verkeersstromen. Zelfs een rustige doodlopende zone30 woonwijk, waar je toch eigenlijk gewoon op straat kan fietsen, krijgt zomaar een fietspad, maar zonder fietsbare aansluiting op de rijbaan.
Het inrichtingsplan voorziet een vrijliggend fietspad, door groen gescheiden van het autoverkeer.
Dan is de ruimte voor de fiets alleen maar cosmetisch. Op de foto kan de politiek dan poseren en zeggen: 'Kijk eens naar al dat rood! Hier hebben we iets voor de fietsers gedaan. Wijle zijn goed bezig! High five!' enzovoort enzovoort. Iedereen kent het wel.

Ooit heel lang geleden toen de fietsen nog 20cm breed waren, en auto's overal 90km/u mochten rijden, werden smalle fietspaden met onderbroken strepen langs de rijbaan geschilderd. Artikel 74 van de wegcode. Moordstrookjes werden en worden ze nog door fietsers genoemd. Ook zo in de Martelarenlaan. Bij één van de heraanleggen aan de Tiensesteenweg / Koning Albertlaan werd dit ooit 'verbeterd'.
Martelarenlaan, Leuven
Alhoewel. Wat leert ons het bekijken van bovenstaande foto's? De rijbaan loopt mooi rechtdoor. De boordsteen van het voetpad loopt mooi door. De rij geparkeerde auto's loopt mooi door. Het nieuwe fietspad is breder, roder en oogt dus moderner. Maar kreeg de fietser echt meer ruimte? Neen, hij mag nu officieel dichter naast de geparkeerde auto's rijden.

Langs gewestwegen zie je dat ook dikwijls terugkomen: AWV legt naast de fietspaden dikwijls parkeerstroken die amper breed genoeg zijn voor personenwagens. En dan staat er een bus of een vrachtwagen op, die nog een beetje schuwafstand neemt van de rijbaan et voila. Een effectief fietspad van 30cm breed.
Robert Shumannlaan, Zemst
Ook op de Geldenaaksebaan moeten verfstrepen een falende fietsvriendelijk beleid camoufleren. Telkens er een vrachtwagen of bus passeert, rijdt deze over de als 'fietspad' gemarkeerde strook.

Geldenaaksebaan, Leuven
Maar ja, 'Er is nergens een fietsstad zoals Leuven', zoals onze burgervader placht te zeggen.

donderdag, mei 19, 2011

Provincie past functioneel fietsroutenetwerk aan

Persbericht:

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft de aanpassing van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk goedgekeurd. De fietspaden van dit netwerk kunnen nu nog beter aangepast worden aan de noden en behoeften van de fietsers.

De provincie Vlaams-Brabant heeft een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk met een lengte van 2278 km. Gemeenten kunnen provinciale subsidies krijgen voor de aanleg van fietspaden die op dit netwerk gelegen zijn.

"Dit fietsroutenetwerk is voortdurend in evolutie. Wanneer men start met aanleg van fietsinfrastructuur op de geselecteerde fietsroutes komt men soms tot de vaststelling dat een bepaalde route niet meer wenselijk is en dat beter een andere route wordt opgenomen in het netwerk. Sinds 2009 werden vanuit de gemeenten een 25-tal voorstellen voor wijzigingen ingediend. Deze voorstellen werden onderzocht op haalbaarheid en wenselijkheid en nu ook door de provincieraad goedgekeurd", zegt Julien Dekeyser, gedeputeerde voor mobiliteit.

Voor de aanleg van fietspaden op deze routes kunnen de gemeenten rekenen op 80% subsidies uit het fietsfonds: 40% van de provincie Vlaams-Brabant en 40% van het Vlaamse gewest. "De meeste gemeenten maken hier aardig gebruik van", stelt Julien Dekeyser.

Een aantal nieuwe routes in het netwerk, waar nieuwe fietsinfrastructuur gepland is:
  1. Op de N272 in Galmaarden en Gooik zullen veilige fietspaden worden aangelegd.
  2. De gemeente Affligem plant in de Nieuwe Kassei de aanleg van fietspaden, zodat er een veilige fietsroute kan ontstaan tussen de Aalsterse Dreef en de N9.
  3. De gemeente Asse wenst een fietsweg aan te leggen parallel met de huidige spoorlijn. De OMA-B spoorroute (zo genoemd omwille van de verbinding tussen Opwijk, Merchtem, Asse en Brussel) creëert de mogelijkheid om op relatief korte termijn een snelle, veilige en grotendeels heel aantrekkelijke fietsroute te creëren tussen Asse en Brussel. De route zorgt ook voor een betere afstemming van het provinciaal en Brussels fietsnetwerk. Zo ontstaat er ook ten westen van de provincie een belangrijke autoluwe spoorroute naar Brussel.
  4. De gemeente Overijse plant in de Bollestraat , tussen Terlanen en Overijse, nieuwe fietspaden.
  5. Op het grondgebied van Machelen en Zaventem komen meerdere nieuwe fietsroutes Een fietsroute langs de Sint-Stevens-Woluweweg betekent een optimalisatie van de ontsluiting van de internationale kantoor- en dienstenzone van Diegem-Zuid. Ze takt ook aan op de Haachtsesteenweg. De route langs de Harenweg kan worden doorgetrokken tot de Hermeslaan. Op die manier ontstaat een verbinding tussen de omgeving rond Haren (twee treinstations) en de omgeving rond de NATO en de bedrijvenzones van Diegem.
  6. De Haachtstraat in Herent vormt de verbinding tussen het centrum van Veltem en Buken . De gemeente Herent wenst hier fietspaden aan te leggen. Recent zijn ook verkeerslichten geplaatst aan het kruispunt van de Bukenstraat (verlengde van de Haachtstraat) met de N26, zodat de oversteek van de N26 voor fietsers hier ook veiliger geworden is.
  7. Een nieuwe fiets- en wandelbrug over de Dijle in Werchter (gemeente Rotselaar), zodat er een veilige fietsverbinding ontstaat tussen Werchter, het gehucht Hanewijk en buurgemeente Haacht. Deze nieuwe brug wordt zeker interessant als de nieuwe fietspaden langs de N21 tussen Werchter en Haacht ook binnenkort worden aangelegd.
  8. Gemeente Boortmeerbeek is al bezig met de plannen voor nieuwe fietspaden in de Bieststraat. Ook deze route past in het netwerk.
  9. Gemeente Haacht wenst gecombineerd met toekomstige rioleringswerken ook kwaliteitsvolle fietspaden aan te leggen in de Wijgmaalsesteenweg tussen Wakkerzeel en de N21. Ook het andere deel Wijgmaalsesteenweg tussen Wakkerzeel en Wijgmaal wordt vernieuwd. Dit zat al in het bovenlokaal netwerk.
  10. De gemeente Pepingen wenst de route in de Groenstraat te verplaatsen naar de Molenstraat, waar op termijn nieuwe fietspaden zouden worden aangelegd.
  11. De gemeente Zemst wenst nieuwe fietspaden aan te leggen langs de Zemstsesteenweg.
  12. Gemeente Liedekerke zal een nieuwe doorsteek naar de fietweg naar de Dender aanleggen, passend binnen de werken van de stationsomgeving.
  13. De stad Leuven wenst, in samenspraak met buurgemeente Oud-Heverlee en de K.U. Leuven een fietspad te voorzien parallel aan de spoorlijn tussen de Hazefonteinstraat en de W. Decroylaan.
  14. De stad Leuven wenst ook een fietsroute te realiseren waarbij de fietsers onder de N3 Tiensesteenweg door kunnen fietsen, naast de sporen, zodat het kruispunt Tiensesteenweg-Martelarenlaan kan vermeden worden. In het project is het idee verder ontwikkeld om deze verbinding dan langs de bermzone van de spoorweg te verlengen. Het vervolgtraject parallel met de spoorlijn naar Tienen en naar de bedrijvenzone van Haasrode moet nog verder onderzocht worden.
  15. Een derde project dat de stad Leuven wenst aan te pakken is de fietsroute op de Lüdenscheidsingelviaduct. De stad Leuven stelt voor om de gemarkeerde aanliggende fietsstroken op de viaduct te vervangen door een nieuwe route onder het viaduct. De nieuwe route past in het masterplan van de Vaartkom, maar moet wel nog verder uitgewerkt worden. Kwalitatieve aansluitingen, hellingsgraden en sociale veiligheid zijn hierbij van groot belang. 
Weer maar eens laat de subsidiërende overheid zich in Leuven vangen: twee projecten van Leuven zijn geïnitieerd door de Lijn, niet door de noden van de fietsers.
Op de Tiensesteenweg moet de auto- en busdoorstroming beter (want anders valt het Utopia-project een beetje in het niet) en daarom moeten de fietsers onder de grond. Krijgen zij een route waarmee een knelpunt wordt opgelost? Neen. Want dan zou het stadsbestuur een brug overwegen van de Koning Albertlaan naar Klein Rijsel en verder door naar het Provincieplein, eventueel aan de bestaande brug op de Tiensesteenweg bij te gehangen?
Op het viaduct over de Vaart wil de Lijn graag een busbaan aanleggen. Daarom moeten de fietsers noodgedwongen uitwijken onder het viaduct. Op de plannen die we al zagen krijgen de fietsers onderaan de Vaart de ene vierkant bocht na de andere te verwerken, en bovendien 5 verkeerslichten tegenover ééntje nu vooraleer je aan het station bent. Geen verbetering voor fietsers dus.
Ideale aalmoesinfrastructuur dus.

woensdag, mei 18, 2011

Shhhhht!

Er wordt zoveel gepalaverd over veiligheid hier en veiligheid daar. Ten velde verandert er voor fietsers weining. Misschien moesten we allemaal eens wat meer zwijgen.

dinsdag, mei 17, 2011

Blue bike (2)

Ik dacht eerst dat het een speciaal futuristisch model zou worden, want dan zou ik er ook eens op willen rijden, maar neen. Het zijn gewone fietsen. In Gent werden ze al gespot. Ik zal eens goed moeten rondkijken of ze in Leuven ook al ergens geparkeerd staan, want medio 2011, dat komt toch wel dichtbij.
Ik vond in't rap alleen nog maar de rekken, vlak naast de middelste ingang van het fietspunt, vlak bij de kantoren van Velo.
Yes! Leuven gaat voor 10 Blue-Bikes! Hopelijk wordt dit een groot succes, met rijen en rijen Blue-bikes.

Of wacht even, toch liever niet.

Elke Blue-Bike is immers een pendel-bike minder. En er is sowieso al stallingsplaats tekort.

Update 2011-05-18 's morgensvroeg
Helemaal achteraan, in een vak waar bijna niemand het bestaan van vermoedt, zag ik veel blauw.

33 Blue-bikes op een rij.

In een ander vak, tussen andere huurfietsen, staat er precies nog eentje.

Het tekort aan stallingsplaats laat zich vooral voelen dicht aan het station. Helemaal achteraan is er nog plaats.


Maar van daar is het dan ook 400m stappen tot aan de sporen, en de ingang aan het Provincieplein is niet echt fietsvriendelijk te noemen.

Het wordt misschien eens tijd dat het stadsbestuur zich het spreekwoord 'Met honing vangt men meer vliegen als met azijn' herinnert, en wat stewards op pad stuurt om de fietsers de weg te wijzen naar deze lege stallingsplaatsen, anders dan het gekende repressieve politiebeleid.

zondag, mei 15, 2011

Waar het allemaal om draait.

Een stukje oud nieuws uit Leuven. Vele aanpassingen in het Leuvense straatbeeld werden verkocht als voordelig 'voor de zwakke weggebruiker', maar hebben eigenlijk een verborgen doel. In een nieuwsbrief van de lijn stond een artikel over het Martelarenplein waar je van kan bijleren. En wij maar het stadsbestuur geloven wanneer ze zeggen dat het plein werd ingericht voor de zwakke weggebruiker.

LEUVEN: GRONDIGE AANPASSINGEN
Leuven heeft zich de voorbije jaren gemanifesteerd als een stad met een hart voor het openbaar vervoer en een vlotte doorstroming van stads- en streekbussen. De totale herinrichting van het stationsplein, dat nagenoeg uitsluitend is voorbehouden aan bussen en taxi's, is daarvan het meest sprekende voorbeeld. Bij de heraanleg van het stadscentrum heeft Leuven voorrang verleend aan het openbaar vervoer. In een eerste fase werd het traject tussen station, stadhuis en universitair ziekenhuis geoptimaliseerd. Nadien werden op de Bondgenotenlaan - de verbindingsweg tussen het station en het centrum - alle parkeerplaatsen verwijderd. Ook in het stadscentrum werden maatregelen genomen voor een vlotte toegankelijkheid. Op de verbindingsstraat naar Diest werd het doorgaand verkeer beperkt en werden busbanen aangelegd. Gelijktijdig wordt een handhavingsbeleid gevoerd en treedt de politie streng op tegenover automobilisten die de doorstroming verhinderen of die fout parkeren aan bushaltes. Door toeritdosering kunnen de stadslijnen naar Bierbeek, Lovenjoel, Korbeek-Lo en Heverlee en de streekbuslijn Leuven-Tienen de files op de Tiensesteenweg omzeilen en vlotter de Tiensevest oprijden. Inmiddels bereidt Leuven, in overleg met De Lijn, nog nieuwe projecten voor, onder meer aan de achterkant van het station. De Lijn kan rekenen op de steun van het stadsbestuur om meer busbanen te voorzien op gewestwegen naar Leuven.
Et voila. En wat kregen de fietsers? Geen zichtbare handhaving voor automobilisten die op het fietspad parkeren of stilstaan. Geen 'geoptimaliseerde trajecten' voor de fietsers, integendeel. Geen verkeerslichten die zijn afgesteld om fietsers in één beweging over te laten steken, zoals AFTG. Geen degelijk netwerk voor fietsparkeren. Geen echte fietswegen die zonder oponthoud fietsers brengt waar ze willen zijn. Bijvoorbeeld van het station naar het industrieterrein van Haasrode. Of een degelijke verbinding naar de campussen van Heverlee en verderdoor naar Egenhoven bijvoorbeeld.
Ooit wil ik kunnen lezen of schrijven: vanaf vandaag kunnen duizenden fietsers van Kessel-Lo (waar ze wonen) eindelijk ongehinderd en veilig naar Leuven (werk/school/ontspanning) rijden en ook weer terug.
Wat krijgen we wel te lezen: 'een snelle en veilige link tussen Heverlee (Abdij van Park) en Kessel-Lo (het provinciaal domein)'. HoiHoiHoi, een gebied waar niemand woont wordt verbonden met een gebied waar niemand werkt. Heel tof!

zaterdag, mei 14, 2011

Under the bridge

Woensdag zag ik iemand fietsen op het vernieuwde Dijlepad. Wow! Dat wil ik ook.

De brug zag er sinds mijn vroegere bezoek nog niet echt vernieuwd uit.

Hier gaat het fietspad van 2m50 naar 1m90

en hier van 3m00 naar 1m40.

Ligt de (fiets)bal nu in het kamp van Infrabel? Hopelijk. Want anders hadden ze de talud rechts wel mogen afgraven en het fietspad verder trekken tot tegen het bruggehoofd. Wanneer het gras en de netels hier hoog staan, en omvallen na een regenbui, is het helemaal niet meer fietsbaar, nu nog een beetje.

Ik geef het een voorlopige aalmoesfactor van 20.

vrijdag, mei 13, 2011

Tunnels

Onderweg met de auto naar Antwerpen stopte ik even in Hofstade, het kruispunt werd al even geleden heraangelegd. Hier ogen de fietstunnels breder dan in Haasrode, met ongeveer 2m40 voor fietsers, en 1m50 voor voetgangers. Alleen zal er van 40cm fietspad tegen de wand nooit gebruik gemaakt worden, en is de effectieve breedte dus maar 2m. Gelukkig is er nog de voetgangersbreedte om uit te wijken.

Maar aan de details herken je toch een fietsbeleid zonder inzicht in de noden van de fietsers?

Losse roosters?


De wegbeheerder legde het betonnen fietspad zo aan:


De fietser maakt hiervan gebruik:

Ook het gebruik van het bord D7 is discutabel, vermits er hier enkel een fietssuggestiestrook ligt, en geen fietspad. Het bord is bovendien al even zichtbaar als de suggestiestrook.

Paaltjesdie doorgaand fietsverkeer hinderen.

Ruimte voor de fiets op de aansluitende fietspaden?

Niet echt slecht, maar het kan toch nog wel beter.